Det verkliga Xinjiang, en vacker hemort

publicerad 7 september 2023
Cui Aimin. Foto: Kinas ambassad
Cui Aimin, Kinas ambassadör i Sverige

Kinas ambassadör skriver i denna respons till Sverige att det spridits desinformation om den autonoma regionen Xinjiang i västra Kina med avsikten att förhindra regionens utveckling. – NewsVoice


Cui Aimin:

Historiskt sett var Xinjiang en lysande pärla på den antika sidenvägen, där utbyten och ömsesidigt lärande mellan öst och väst ägde rum, vilket har resulterat i gemensamt välstånd och utveckling. Nu är Xinjiang brohuvudet för Kinas öppning västerut.

Text: Cui Aimin, Kinas ambassadör i Sverige. En översättning till svenska tillhandahölls av Stephen Brawer, ordförande för BRIX (Belt and Road Institute in Sweden)

Områdena norr och söder om Tianshanbergen är stabila och fridfulla, och människor från alla etniska grupper lever och arbetar i fred och belåtenhet. Denna varma plats lyser ständigt av ny vitalitet och det finns massvis med positiva historier överallt. Varje vän som har varit i Xinjiang kommer uppriktigt att berömma Xinjiang som ett bra ställe.

Men under en period har en del människor hittat på och spridit stora mängder falsk information om Xinjiang i ett försök att lura det internationella samfundet och förhindra Xinjiangs utveckling.

Eftersom väldigt få svenskar har varit i Xinjiang kan de lätt vilseledas då de inte känner till hela sanningen. Därför känner jag en djup övertygelse om att det är nödvändigt att med hjälp av några berättelser återge en riktigare bild av Xinjiang för mina svenska vänner.

Varuutbudet är stort och människor är tillfreds, befolkningen ökar

I Kina anser vi att ett lyckligt liv för de 1,4 miljarder människorna är den främsta mänskliga rättigheten, utveckling är nyckeln till att förverkliga människors lycka och befolkningen är förutsättningen för social utveckling.

Sedan Nya Kina grundades har Xinjiangs ekonomiska och sociala utveckling gått fortsatt framåt och levnadsstandarden för människor av alla etniska grupper har fortsatt att förbättras. I slutet av 2020 hade alla enligt nuvarande beräkningsnormer 3,065 miljoner fattiga på landsbygden lyfts ur fattigdom i Xinjiang, och detta tusenåriga problem med absolut fattigdom har därmed utrotats.

Under de senaste 60 åren har den totala befolkningen i Kinas Xinjiang-region ökat fyrfaldigt, och uppgår numera till mer än 25.85 miljoner människor, och medellivslängden har ökat från 30 till 75.65 år.
Den totala uiguriska befolkningen har vuxit från 3.6076 miljoner år 1953 till 11.6243 miljoner år 2020, vilket motsvarar 44.96% av Xinjiangs totala befolkning och 77.85% av samtliga minoritetsfolk i Xinjiang.

Xinjiangs befolkningsutveckling är symbolen för Kinas befolkningsutveckling, och den är också en sann skildring av Xinjiangs utveckling och framsteg. Inför sanningen kommer en så stor lögn som “folkmord” så småningom att bli självförstörande.

Arbeta hårt, öka inkomsten och bli rik

I Xinjiang är främjandet av sysselsättning det största försörjningsprojektet. Xinjiang följer policyn att ”arbetare väljer sina egna jobb, marknaden reglerar sysselsättningen och regeringen främjar sysselsättning och uppmuntrar entreprenörskap”, och implementerar en sysselsättningsprioriterad strategi och en mer aktiv sysselsättningspolitik.

Arbetet och anställningen av människor från alla etniska grupper i Xinjiang är skyddade enligt lag, man kan välja sitt yrke helt fritt och arbetsrättigheter garanteras i enlighet med lagen. Från och med 2020 har det totala antalet sysselsatta i Xinjiang nått 13,56 miljoner, vilket i princip innebär full sysselsättning för alla arbetsföra människor i stads- och landsbygdsområden.

Under de senaste tio åren har den årliga disponibla inkomsten per capita för stadsbor i Xinjiang ökat från 17 921 yuan till 37 642 yuan, och den årliga disponibla inkomsten per capita för landsbygdsbefolkningen har ökat från 6 394 yuan till 15 575 yuan.

Människor från alla etniska grupper i Xinjiang har ökat sina inkomster och fått det bättre genom sitt hårda arbete och lever bra liv. Det finns en duktig bomullsplanterare som heter Jalimamat Abudurheman i byn Bole, utanför staden Bozhou i Xinjiang.

Hans 150 hektar stora bomullsplantage har blivit helt mekaniserat och automatiserat. Ökningen av den genomsnittliga avkastningen av bomull per area har gett större inkomster till byn och även gett byborna jobb och stabila löner. Det finns tiotusentals liknande berättelser.

Människor från alla etniska grupper i Xinjiang arbetar i jakten på ett bättre liv. Talet om “tvångsarbetet” i Xinjiang är absurt och okunnigt. Det är omöjligt att det hårda arbete som Xinjiangs etniska grupper gemensamt lagt ned för att bygga en bättre framtid skulle kunna genomföras med tvång snarare än en frihetsinställning, vilket bekräftar att påståendet är fullkomligt ogrundat.

Urumqi är huvudstad i Xinjiangg. Foto: Chuyu2014, Elements.envato.com
Urumqi är huvudstad i Xinjiangg. Foto: Chuyu2014, Elements.envato.com

Befriad från träldom, återfödd

Kärnan i Xinjiang-relaterade frågor är att motverka våld, terrorism, extremism och separatism, inte så kallade etniska, religiösa eller mänskliga rättigheter. Det fanns en tid då våldsamma och terroristiska styrkor planerade och genomförde tusentals terroristincidenter i Xinjiang, vilket orsakade tusentals oskyldiga offer och att hundratals poliser miste livet i tjänsten.

För att upprätthålla säkerheten för människor av alla etniska grupper i Xinjiang, bekämpar Xinjiang inte bara terrorism på ett resolut sätt, utan etablerar också utbildnings- och träningscenter för yrkeskunskaper i enlighet med lagen. Genom utbildning kan människor som har påverkats av extremistiska tankar räddas och terrorismens jordmån kan utrotas från källan.

För närvarande har alla praktikanter slutfört sina studier och uppnått en stabil anställning och lever ett lyckligt liv. En praktikant vid namn Mulati Erken sa att han en gång var infekterad av religiös extremism som “jihad”, men att han sedan, under övertalning från sin familj, gick till yrkesutbildningscentret för att lära sig det nationella gemensamma språket, juridiska kunskaper och avradikalisering.

Numera har han inte bara blivit av med den religiösa extremismens bojor, utan också fått ny yrkeskunskap. Nu lever han och hans familj ett gott liv i Kashgar. Praxis har visat att inrättandet av ett utbildnings- och träningscenter för yrkeskunskaper är en viktig del i kampen mot terrorism och avradikalisering i Xinjiang, Kina, som inte borde kunna misskuppfattas eller förtalas.

Religiös harmoni, kulturell samexistens

I Xinjiang åtnjuter medborgarna fullständig frihet oavsett om de är religiösa eller vilken religion eller samfund de anser sig tillhöra. Religiösa människor respekteras och moskéernas miljö blir bättre och bättre, vilket visar att det råder religiös harmoni.

Imam Muhati Remu Xirifu från Urumqi Yangxing-moskén sa att templet har uppvärmning på vintern och luftkonditionering på sommaren och att olika religiösa böcker på kinesiska, uiguriska, kazakiska och kirgisiska finns tillgängliga för religiösa troende att läsa när som helst. Utländska muslimer som bor i Xinjiang går också ofta dit för att be.

I Xinjiang skyddas alla etniska gruppers kulturarv och de etniska gruppernas utmärkta traditionella kultur fortsätter att nedärvas. Xinjiang Uyghur Muqam Art, Manas och Uyghur Maixirepu har inkluderats i UNESCO:s lista över immateriella kulturarv. Traditionella etniska kulturaktiviteter såsom det kirgisiska folkets “Kumzi Playing and Singing Concert” äger ofta rum.

Människor från alla etniska grupper i Xinjiang omfamnar varandra som granatäpplekärnor, de förenar sig i uppbyggandet av sitt vackra hemort, och villfarelser som “religiös förföljelse” och “kulturellt folkmord” är bara till för att demonisera Xinjiangs image och stävja Xinjiangs utveckling, vilket inte kommer att lyckas.

Tashkurgan, Xinjiang
Tashkurgan, Xinjiang. Foto: Xinjiang Travel Blog, Focusasiatravel.com

Öppna dörren, omfamna världen

Köpmännens uråldriga kamelklockor har sedan länge förvandlats till en visselpipa på China Railway Express, på väg västerut från hamnarna i Khorgos och Alashankou; öknens forntida vägar har också förvandlats till ett nätverk som underlättar flödet av människor, varor och information och stimulerar den regionala ekonomins utvecklingsvitalitet.

De tätt packade spåren i Urumqi International Land Port Area och företagen som successivt har bosatt sig i Kashgar och Horgos ekonomiska utvecklingszoner berättar alla historien om Xinjiang som utvecklar sig och omfamnar världen.

För närvarande har Xinjiang genomfört ekonomiska och handelsmässiga samarbeten med 190 länder och regioner, och den genomsnittliga årliga tillväxttakten för import- och exporthandeln ligger på 3,2%.

Det finns mer än 600 utlandsinvesterade företag och en grupp lokala företag öppnar också sina dörrar gentemot omvärlden i en alltjämt ökande takt. I september förra året hölls med stor framgång den 7:e China-Eurasia Expo med temat “samrådgivning, gemensam konstruktion, delning och samarbete för framtiden” i Xinjiang. Totalt 448 samarbetsprojekt undertecknades till ett värde av 1,1713 biljoner yuan. Viktigast av allt är att den antika sidenvägen alltmer fylls av ny vitalitet.

“Att se en gång är bättre än att höra hundra gånger. Rättvisan finns i människornas hjärtan.”

Under de senaste åren har mer än 2 000 experter, forskare, journalister, diplomater och religiösa personer från mer än 100 länder, regioner och internationella organisationer besökt Xinjiang och med sina egna ögon bevittnat Xinjiangs stabila utveckling och folkets lyckliga liv. Dörren till Xinjiang är öppen.

Mer än 25 miljoner människor från Tianshanbergen välkomnar hjärtligt vänner från hela världen, inklusive Sverige, att ta en promenad och ta en titt i Xinjiang, för att uppleva Xinjiangs etniska solidaritet och framsteg, religionsfrihet, ekonomiska välstånd och utveckling, sociala harmoni och stabilitet samt se att människorna lever och arbetar i fred och förnöjsamhet.

Text: Cui Aimin, Kinas ambassadör i Sverige


Relaterat

Xi-Jinping
Kinas president Xi Jinping bland olika etniska grupper under ett besök i staden Urumqi, huvudstad i Xinjiang Uygur. Foto: Xinhua


Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: Xinjiang
Stöd NewsVoice 2024
 • Rättelse från Kinas ambassad, nya uppdaterade siffror (dessa har lagts in i artikeln ovan):

  Under de senaste 60 åren har den totala befolkningen i Kinas Xinjiang-region ökat fyrfaldigt, och uppgår numera till mer än 25.85 miljoner människor, och medellivslängden har ökat från 30 till 75.65 år.

  Den totala uiguriska befolkningen har vuxit från 3.6076 miljoner år 1953 till 11.6243 miljoner år 2020, vilket motsvarar 44.96% av Xinjiangs totala befolkning och 77.85% av samtliga minoritetsfolk i Xinjiang.

 • Hela kommentarsfältet råkade av misstag försvinna, men det är nu återställt efter artikeln ovan. Hanteringen av kommentarsfältet var helt annorlunda i det gamla systemet i jämförelse med den nya mediaplattformen som NewsVoice nu står på.

  Jag är medveten om att denna typ av publiceringar väcker upp gamla anti-Kina-spöken precis som citat från Russia Today (RT) väcker upp ett rysshat hos vissa personer.

  NewsVoice ska ta ut gränserna och utmana förutfattade åsikter och framför allt propagandan som vi matas med varje dag i public service och massmedia, av politiker och myndigheter.

  Två av de mest vanliga hatobjekten är Ryssland och Kina. Jag som redaktör har valt att ifråga sätta båda dessa hat-narrativ på samma sätt som vi valt att utmana WHO:s covidnarrativ.

  När det gäller Kina har jag pratat med svenskar och insatta personer som bott i Kina eller som samarbetar med Kina. Jag insåg då att jag också var programmerad att ha och använda vissa cementerade och förutbestämda åsikter och talking points.

  När man blir avprogrammerad blir man fri att tänka klart och förutsättningslöst. Jag tror att just avprogrammering är en av de viktigaste aktiviteterna en person kan sysselsätta sig med generellt och det finns tonvis med programmeringar (sedan födseln, skolan etc) som behöver genomlysas.

  Så vilka känslor och tankar kan NewsVoice väcka genom att publicera Kinas och till och med KKP:s perspektiv? (Vi har ju redan lagt ut Epoch Times negativa syn på KKP).

  Vilka tankar väcks när NewsVoice publicerar helt oredigerade pressmeddelanden från Pentagon och NATO? Låt oss fortsätta med att tex publicera socialdemokraternas opinionsartiklar eller ett omskrivet kapitel ur en bok av Strindberg (som Forsman skrev) med effekten att folk ringde och frågade mig om kulturskribent Forsman blivit galen, trots att det till störst del var Strindsbergs egna ord.

  • Torbjörn, det är det fina med skönlitteraturen, att få vara galen i texten, utan att för den skull vara galen utanför texten. Läser man Lagercrantz tegelsten om Strindberg går han på tvärs mot alla andra och menar att romanen “Inferno” är en roman som ingalunda är skriven av en galen person. Detta vittnar orginalmanuskriptet om, som är lika elegant som alla annat han skrev.

   Att läsa en galen persons texter är rena galimatias där inte ett ord “make sense”.

 • Karl W (alias Karl Wang), är KKP (Kinas kommunistiska parti) ett kommunistiskt styre eller ett fascistiskt styre – och vad är skillnaden?

  • Hans Dahl skriver: 9 september 2023
   Du har då utvecklat synnerligen underliga åsikter. Ett offer för propagandan. Det västlingar kallar ”kommunistpartiet” är varken kommunistiskt eller ens ett politiskt parti. Det grundades 1921 på initiativ av kvinnan Soong Ching-ling, (1893-1981), som en ”revolutionär folkrörelse” och inget har ändrats till denna dag. Det är inte, och har aldrig varit, ett politiskt parti i någon form. Det är en gräsrotsstyrd folkrörelse till denna dag.

   Soong Ching-ling utsågs senare till “Hederspresident för Folkrepubliken Kina”. Det var i verkligheten hon som osynligt ledde Kina under så många år. Det heter inte så på kinesiska, utan det står egentligen ungefär ”folkets allemansrörelse” med kinesiska skrivtecken. Namnet ”kommunistpartiet” är ett idiom som tyvärr hängt kvar sedan Mao Zedong bildade ett politisk parti som en kopia av Sovjets kommunistiska parti. Då en enpartistat som nu är borta. Kina har utvecklat sin egen socialism som bygger på begreppet om att dela med sig och samarbeta och vara ärlig. Det är synnerligen svårförklarat för de som är marinerade och indoktrinerade till västs konflikt-demokrati som är baserad, inte på samarbete, utan på att slå ut och förgöra alla motståndare genom konfrontation.

   ”Kommunistpartiet” är ett enbart västligt uttryck. På kinesiska står det 共产党, gòngchǎndǎng, som betyder sammanslutningen som skall tillhandahålla allt. Inte politiskt Parti.

   Andra anomalier är vad väst kallar språket ”Mandarin”. Det finns ingen Mandarin språk i Kina. Det heter Putonghua 普通话, (pǔtōng huà) som översätts Allemansspråket. Skrivtecknen betyder allmänt – brukade – ord. Andra exempel är 美国, tecknen betyder bokstavligen ”vackert – Kungarike”, men uttalsmässigt påminner det om ”Amerika” och det betyder alltså USA.

   Mandarinerna var det kinesiska imperiets byråkrater som sändes ut till provinserna för att representera kejsaren och genomföra kejsarens instruktioner.

   • 100% av Svenska befolkningen är i ett maskineri av sofistikerad teknik (Hjärntvätt, propaganda, kulturliv, utbildningsväsen, arbetsliv, politik, “vakna individer?” osv) vi kan omöjligen veta någonting om andra länders sofistikerade teknik så håll käften om andra länder tills vi är medvetna om allt detta.

 • Vad är detta? Newsvoice ger spaltutrymme till ett diktaturens kreatur som arbetar åt den storskaligt totalitära regimen i Peking. Och det är tydligen inte första gången ser jag nu. Det enda positiva jag kan se med den saken är att publiceringen sker helt öppet så att inte propaganda från Kinas Kommunistiska Parti, KKP, smygs in i redaktionellt material.

  Är det av yttrandefrihetsskäl som Newsvoice gör detta så är det ju i och för sig en förklaring, men den förklaringen håller inte i mina ögon. KKP är inte att leka med och ger man det ett finger … Och om jag vill veta KKP:s syn kan kan jag ta reda på det själv. Så vad ligger bakom dessa publiceringar?

  Om innehållet kan jag i stort säga att i det väldiga Kina finns förstås massor av fina och vackra hembygder den dag människor åter kan tänka och leva fritt – när KKP har förlorat sin skrämmande maktposition, möjligen genom att partiet imploderar.

  • Mats Lindberg skriver: 8 september 2023
   För det första finns ingen”regim” i Peking som är totalitär. Vad väst kallar ”kommunistpartiet”, en helt felaktig benämning idag för det är varken ett politiskt parti eller kommunistiskt. På kinesiska skriv det som Folkets Allemansrörelse, och har uppgiften att styra regeringen efter folkviljan. På Kinesiska, 共产党, gòngchǎndǎng, som betyder gruppen som skall tillhandahålla allt. Jag vet det är svårt att fatta med Sverige nu låga IQ. I Kina lever vi fritt, till skillnad från länder med ”Chat Control” och liknande massövervakning. ”Kommunistpartiets” makt är folkets makt som folket även flitigt utövar för att driva folkviljan och folkstyret i Kina. Jag har haft Kina som mitt fasta hem i över 50 år nu, jag är del av samhället, del av händelserna, och del av Kina. Borde jag inte veta något om det.

   • Till ”Karl W”:
    Så du menar att Kinas Kommunistiska Parti egentligen inte finns och att ”I Kina lever vi fritt …”.

    Med den här typen av publiceringar, som Newsvoice tragiskt nog tydligen ägnar sig åt, följer ju också den typen av kommentarer.

    Trist att några verkar gå på propagandan, men något större genomslag kommer det lyckligtvis inte att få i Sverige. Detta är härmed visat.

    • Du Mats brukar ha sympatiska kommentarer, varför är så trångsynt? Har du rest i Kina? hur många år, eller vad vi kallar Väst, hur många år?

    • Mats Lindberg skriver: 9 september 2023
     Vad ”kommunistpartiet” verkligen är har jag förklarat ovan. Vi lever verkligen fritt i Kina. Jag har för mitt arbete bott och arbetat i flera länder, som Sverige, USA, Schweiz, Japan, Australien, med flera, så jag kan verkligen jämföra personligen. Jag berättar om Kina från en insiders perspektiv. Förståelse för Kina och kunskap om Kina kommer från det faktum att jag är en del av landet, en del av folket, en del av samhället, och en del av händelserna.

     Jag har inte upplevat något land där den personliga friheten är så stor som i Kina, OK, fritt under personligt ansvar. För all del, kriminella, våldsverkare och terrorister saknar säkert den svenska ”friheten” – att skada, skjuta och döda fritt på gatorna.

     På vilka grunder talar du själv. Har du någonsin bott i ett annat land, talar du något annat språk än svenska. Vad kan du själv jämföra med? Själv tar jag mig fram på sex språk, och använder fyra dagligen, Jag har faktiskt något jag kan jämföra med.

     Sedan måste vi tacka redaktören för att ha återställt kommentarerna och öppnat dom. Vi behöver debatt.

 • Jaha-ja. Ytterligare en imperialistisk kinesisk kommunist, som söker rättfärdiga Mao Zedongs annektering av Uigurernas land och Tibet. Dessa områden har folk tillhörande helt skilda kulturer från den kinesiska. På sant kommunistmanér tvekar man inte att permanenta sin överhöghet, genom att översvämma dessa områden med Han-kineser och trycka ned ursprungsbefolkningen.

  • Vad bildar du din uppfattning på? Har du varit där personligen? Eller är det Västs MSM propaganda apparat?

   Skilda kulturer kan visst leva ihop under förutsättning att grundläggande Universums princip om respekt för Livet är uppfylld.

   Jag har i minnet hur det rapporteras i MSM om konflikt i Europa, eller Afrika för den delen. Hur skulle jag då kunna bilda mi en uppfattning om Kina? På vilka grunder?
   Eller skulle den förfalskade historien vara till hjälp?

   Med all respekt för Kinas representanter här i Sverige

  • Ladulås skriver: 7 september 2023 kl 12:36
   ”skilda kulturer från den kinesiska” Det finns ingen ”kinesisk kultur”. Kina är en union av omkring 2,000 folk och kulturer med omkring1,500 språk. Det var länge sedan, 1958, Kina var ”kommunpolitiskt”. Idag är kommunismen helt borta. Han kineser är heller inget ”folk” utan en grupp med den gemensamma nämnaren att härstammar från den mycket framgångsrika Han dynastin 汉朝, 206 f.Kr – 220 e.Kr. Inflyttningen till Xinjiang började för över 2,000 år sedan, och dagens Uigurer är till största delen ättling till människor som kom från öster. DNA analyser visar det.

   Uigurernas land heter Altishahr och ligger i Tarim bäckenet i Xinjiang där dom utgör 98% av befolkningen och har självstyre, alltså inte alls ”översvämmade”. Landet Altishahr är lika gammalt som landet Sverige och bildades av kringströvande stammar. Uigurerna har egen kultur, eget språk, egen historia, och är mycket stolta över det. Dom är moderata muslimer som gärna respekterar andra religioner, män bär inte skägg, och både män och kvinnor klär sig dagligen i färggranna kläder. Kvinnorna har ofta långt vackert hår som dom gärna visar upp. Inga ”hucklen” där.

   Redan för 2,100 år sedan erövrades Xinjiang av Han dynastins kejsaren Wudi. Han döpte området till Xiyu 西域, som betyder “Västra regionerna”. Att Han kineser skulle ha flyttat in nyligen, som vissa media påstår, och trängt undan urbefolkningen är alltså nonsens.

   ”Eftersom väldigt få svenskar har varit i Xinjiang” Gör som jag. Åk dit och upptäck själva då. Xinjiang har omkring 3 miljoner besökare var år, varav flera hundra tusen västlingar. Jag har kontakt via Weixin-WeChat nästan var vecka med Xinjiang, appen ni luras och bedras på att använda. Västmyndigheter är livrädda för sanningen. Läs själva och se!!!

   https://kinarummet.wordpress.com/artiklar/vad-pagar-egentligen-i-xinjiang-i-kina/
   https://www.youtube.com/watch?v=67pU0Ybovnc
   https://www.youtube.com/watch?v=5gbD-vfO_OU
   A glimpse into the lives of Uygur youths in Kashgar
   https://www.youtube.com/watch?v=rAL8CfJSwvU&ab_channel=CGTN
   Foreign blogger Raz Galor visits cotton farm in Xinjiang
   https://www.youtube.com/watch?v=PNQ7NFIHTs0
   Zeyu’s vlog: How does imam of Xinjiang’s largest mosque think of the so-called “cultural genocide”
   https://www.youtube.com/watch?v=4omEaTJyyCM

   Kolla gärna särskilt detta, bilder och video. Åk själva dit och kolla sanningshalten.
   https://mychinaway.blog.se/krigspropagandan-idag-pa-svenska-media/

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *