Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

75%

75.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 25/4 kl 09:20.

CAPTCHA-teknologin död – robotar löser i dag utmaningarna effektivare än människor

publicerad 7 oktober 2023
- Kristoffer Hell
Captcha... Montage: K. Hell

Enligt en forskarrapport är den sedan två decennier använda metoden CAPTCHA för att skilja mellan webbesökare av kött och blod och robotar död. Botar löser i dag utmaningarna mycket med högre träffsäkerhet än människor. Det gör det också betydligt snabbare.

Forskargruppen anlitade 1 400 personer med olika bakgrunder och bad dem lösa 10 CAPTCHA var. De lät sedan kända och publicerade datorprogram angripa samma CAPTCHA utmaningar.

Resultatet?

  • Det tog de mänskliga deltagarna mellan 9-15 sekunder att besvara en CAPTCHA utmaning och de lyckas då bara lösa den i 50-84 procent av fallen.
  • Robotarna knäckte samma utmaningar på mindre än en sekund och då med 99.8 procents framgång.

Kanske är CAPTCHA konceptet ändå inte dött.

Genom att vända på logiken och stoppa besökare som löser utmaningarna snabbast och bäst, kan ju robotarna blockeras.

Här är fler skäl till varför stora IT-aktörer ändå skulle vilja behålla CAPTCHA som teknik för att interagera med sina användare:

  • CAPTCHA som maskerat personlighetstest: genom att låta psykologer designa utmaningarna kan IT-jättarna fläska ut besökarnas användarprofiler med insikter i nådda via hur olika CAPTCHA hanteras.
  • Trakassera oliktänkande: Alla användare i dag är profilerade och storföretag som google kan enkelt göra tillvaron besvärligare för misshagliga besökare genom att slänga in CAPTCHAs innan de släpps in. Ju mer politiskt inkorrekt en användares tankeverksamhet är, desto fler CAPTCHAs “bestraffas” denne med.
  • CAPTCHA som uppfostringsmetod: genom att upprätta virtuella vägbulor med hjälp av CAPTCHA kan uppträdande hos användare modifieras.

Ett exempel på CAPTCHA som uppfostringsmetod är hur Google redan i dag blockerar vissa VPN-tjänster genom att slänga in ett godtyckligt antal med CAPTCHA för besökare som försöker göra Internetsökningar anonymt.

VPN är en förkortning för Virtual Private Network och möjliggör för användare att besöka sajter anonymt.


Referens

  1. The Register: So much for CAPTCHA then – bots can complete them quicker than humans


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: captcha