Hamas ohyggliga blodbad, Netanyahus förkännedom och Israels svåra val

publicerad 11 oktober 2023
- Kristoffer Hell
Hamas i Gaza och Times of Israel infällt
Hamas i Gaza och Times of Israel infällt

Gryningen den 7 oktober 2023 genomförde den av EU terroriststämplade organisationen Hamas en attack mot Israel från Gaza. De dödade eller tillfångatog alla de kom i närheten av. Händelsen har väckt frågan om vad Benjamin Netanyahu faktiskt kände till om attacken innan den genomfördes och vad hans regering nu kan göra utan att riskera ett storkrig.

Enligt uppgift lyckades ca 1000 medlemmar i Hamas på 29 ställen bryta igenom den av Israel upprättade muren som avgränsar den palestinska exklaven Gaza. De tog sig in i närliggande kibbutzar, bostadsområden och en rejvfest i Israel, där de inledde ett urskiljningslöst dödande och tillfångatagande av civila.

Den 11 oktober bedöms ca 1200 civila ha mördats och hundratals kidnappats. De har förts till Gaza och ungefär det dubbla ha skadats.

Videor från Telegram (varning för känsliga personer):

Shani Louk
Shani Louk

Shani Louk

Bilden ovan visar Shani Louk, en ung israeliska med tyskt pass som av ideologiska skäl vägrade göra militärtjänst i Israel. Bilder på Telegram och Twitter visar henne före och efter att hon attackerats av män som kan vara medlemmar i Hamas, men likväl kan vara vilka muslimska män som helst från Mellanöstern, då de inte bär Hamas signa.

videon (varning för känsliga personer), som visar hennes kropp på flaket på pickupen med ben, knän och arm i onaturliga brutna vinklar, förefaller hon livlös.

Enligt tyskt media har en anonym person som uppgett sig vara palestinier kontaktat Shanis mamma och påstått att hennes dotter lever, men ådragit sig en svår huvudskada och befinner sig på ett sjukshus någonstans i Gaza. Uppgiften har inte kunnat bekräftas.

Relaterat (varning för känsliga personer)

Vad händer nu?

Det tog den israeliska krigsmakten, IDF, drygt två dygn att återta kontrollen över områdena utanför Gaza och den har sedan dess inlett omfattande bombattacker mot Hamas positioner i inne Gaza, förmodligen som upptakt till en markinvasion.

Enligt den tidigare vapeninspektören och marinkårsmajoren Scott Ritter skulle Israel förlora ett krig – om Hamas folkrättsvidriga provokation och Israels respons på denna, drar med andra länder i regionen in i kriget.

Den största faran därvidlag synes komma från den av Iran stödda Hezbollah-milisen i Syrien.

Ritters bedömning delas av överste Douglas MacGregor, som också noterat att samtidigt som Hamas agerar totalt hämningslöst mot civila så har det samtidigt blivit effektivare och bättre på att koordinera sina attacker.

Varken Egypten eller Turkiet verkar intresserad av krig och har fördömt våldet överlag och uppmanat till återhållsamhet.

Hade Israels ledning förkännedom?

Enligt “The Times of Israel” hade den egyptiska underrättelsetjänsten sedan en tid faktiskt varnat Israel för att “någonting stort” är på gång, något som Tel Aviv verkar ha valt att ignorera – vilket väcker frågan om premiärminister Benjamin Netanyahu tillät Hamas slakt på tusentals israeler och judar för att få ett skäl att försätta Israel på krigsfot och söka en slutgiltig lösning på situationen i den ständiga oroshärden Gaza.

Uppgiften att Netanyahu hade förkännedom om den förestående attacken bekräftades i onsdags av den amerikanske kongressledamoten Michael McCaul:

“Vi vet att Egypten varnade israelerna tre dagar innan, att en sådan här händelse kunde inträffa. Jag vill inte gå in för mycket på hemligstämplad, men en varning gavs.”

Netanyahus omedelbara kommentar på attacken var att kalla Hamas attack för “Israels 9/11” – med hänvisning till händelser på USA:s östkust den 11 september 2001 som blev motivet och startskottet på en era av amerikanska krig som ännu inte avslutats.

I onsdags bildade Netanyahu en krigsregering, inkluderande medlemmar från oppositionen, för att hantera det uppståndna läget.

Israels utmaning, enligt Scott Ritter, är att om Iran och andra länder dras in i kriget fullt ut, riskerar Israel ett militärt nederlag, något vars utfall skulle kunna innebära enorma risker för civilbefolkningen – mot bakgrund av Hamas uppträdande den 7 oktober 2023.

Kommentarer

Överste Douglas MacGregor intervjuas på Judge Napolitano 2023-10-09:

Scott Ritter på George Galloway kommenterar 2023-10-10:

Referenser och relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Det som oroar mig är att Sverige också står på listan. Tänk om Gotland blir sönderbombad nästa gång. Drömde om det för några år sedan, hoppas att det bara var en mardröm. Med tanke på att det ska bli 95% mindre befolkning i världen till 2030 så är det inte så osannolikt.

 • Mycket som luktar bullshit med det här. Båda dessa bidragsberoende kombattanter behöver såväl omvärldens ekonomiska som moraliska stöd. Att Hamas bara urskiljningslöst skulle attackera typ en internationell ravefest och döda en massa människor av olika nationaliteter samt även skära halsen av kvinnor och spädbarn är ju inte bara ett militärstrategiskt misslyckande utan även en ren PR-katastrof. Hela det här upplägget låter som ett illa formulerat nigeriabrev och d.v.s. en BS-historia avsedd för den korkade delen av befolkningen.

 • Vi ska nog passa oss för att dra snabba slutsatser och tro på allt vi ser och hör.
  Bara det här med att detta är Israels 9/11 är orsak nog till vaksamhet. Rapporter
  om avrättade barn? — någon som kommer ihåg när vi hörde det senast, och
  vilket visade sig vara en propagandalögn? Jo, Iraks invasion av Kuwait, där
  en sådan historia bidrog till rättfärdigandet av USA’s krig. Eller foton på något
  barn som spolats upp på stranden då en båt med flyktingar från Afrika
  kapsejsat? — vilket togs som rättfärdigande av öppna gränser och hjälp till
  båttransporter med rangliga farkoster över Medelhavet till Europa. Det är
  särskilt ömmande med barn — redan under första världskriget användes
  föregiven avrättning av barn när tyskarna, “les boches”, “the Huns”,
  “barbarerna”, drog fram genom Belgien. Vad säger ett foto, är det ett
  bevis? Vi ser ett tåg från tiden för andra världskriget med folk inträngda
  i järnvägsvagnar — det sägs föreställa en transport av judar till koncentrations-
  lägren men kan lika gärna vara tyskar förvisade från Ostpreussen eller
  Sudetområdet i Tjeckoslovakien. Vi ser halv avklädda kvinnor som flyr —
  texten säger att det är tyskar som våldtagit, samtidigt som vi känner till
  Röda Arméns framfart… eller vad vet vi om den egentligen, om de soldaterna
  var värre än de allierade när de drog fram genom Tyskland från väster?
  Vi ser krigsbilder, vi ser döda som ligger strödda på marken. Men erfarenheten
  från Bucha i Ukraina eller Syrien — “The White Helmets” — och påstådda
  gasattacker av regeringen mot sina egna — där “lik” kläs ut och placeras
  och som när man tror kameran inte är på börjar röra på sig. Och våldsamma
  krigsscener? Vet vi inte vad Holywood kan åstadkomma i den vägen? Detta är
  varken ett försvar eller anklagelse mot parterna i det pågående kriget mellan
  Hamas och Israel, undrar bara på vilken sida de största resurserna till iscen-
  sättningar, massmediapåverkan — kort sagt propaganda — finns? Martyrer
  är billiga i geopolitiskt viktiga krig som detta, och vad som görs med barn
  ute i världen — Sound of Freedom — visar också att ingenting där är heligt.
  Ett barn är en liten människa, ett barn är ett litet liv. Tänk på detta nästa
  gång ni säger “vi har sett”.

 • Kan bara konstatera att denna typ av terror-angrepp naturligtvis inte kan försvaras. Däremot handlar det om förståelse för det palestinska folkets desperation över att deras situation kontinuerligt försämrats sedan PLO-tiden trots att stormakterna och världssamfundet utlovat förbättringar. Israels högerregering under B Netanyahu’s långa maktinnehav har hela tiden medvetet fördrivit palestinier från deras historiska bosättningar. Det har visat sig att det inte bara handlat om nyinvandring och behov av “lebensraum” utan om medvetna övergrepp för att behålla makten genom stöd från de ultra-religiösa.

  Vi riskerar nu ytterligare spridningseffekter i riktning mot WW3! Kommer USA’s galna neocons att försöka utnyttja situationen eller istället göra det rätta? Ryssland stöder ju inte Hamas. En andra front från södra Libanon (?) och Syriens presidents val att lämna sina barn i Kina (efter besök) oroar då man samtidigt agerar på Golan-höjderna medan världssamfundet helt nonchalerat USAs (olagliga) ockupation av 1/3-del av Syrien där landets oljefält och livsmedelsförsörjning finns.

  Det bådar verkligen inte gott!

  Var är är alla statsmän och diplomatin?

  • Israel kommer efter detta att annektera de orörda naturgasområdet utanför Gazas kust och Golanhöjderna med dess enorma oljerikedom och med stor sannolikhet även resterande Jerusalem.

   Oljan i Golanhöjderna och gasen utanför Gazas kust kan försörja hela Europa i decennier framåt och omvandla Israel ekonomiskt till nya Saudi Arabien

   Både Israel och USA har intensifierat attackerna runt området på ett sätt som Syrien måste svara storskaligt.

   Det är på tok för mycket bakom kulisserna denna gång och kräver mycket djupdykning för att se vad som verkligen pågår!

   • Reza!

    Jag säger inte emot. Syrien handlar också om att dra en gasledning från Qatar liksom Libyen/Niger om en ledning från Nigeria till medelhavet (som Ryssland förhindrat). Går inte detta på kort sikt kanske ditt scenario (också) är alternativ (2) att “konkurrera och blockera” Rysslands export till väst (illegal sådan givet blockader). Brics utveckling och då särskilt Saudi’s omsvängning i relationen med USA gör förstås att väst/USA också måste säkra tillgången på olja/gas särskilt nu när Biden mht vänstern och klimatpolitiken ge upp fracking t.v.

    Spekulationen om att Israel helt missat att följa upp t.ex Egyptens varning om omedelbara hot kanske istället handlar om ett medvetet 9/11 tillfälle för att helt ta över energirika Gaza (kusten) och Golan-höjderna för att som du indikerar säkra tillgången.

    USA ser förstås hotet att tvingas ge upp “kontrollen” av Irak’s oljekällor och att Iran på sikt kan tänkas införa olje-sanktioner mot väst/USA. Olje-gas prisets utveckling kommande år speglar som vanligt geopolitiken. Energi-krig också i Arktis ligger även det i pipeline.

    Förmodligen kan inte Ryssland/Iran sitta stilla om Syrien riskeras? Helt klart en process mot WW3.

    • Syrien handlade om gasledning från Qatar innan man upptäckte oljerikedomarna i Golanhöjderna! Det upptäcktes 2011 i samband med att väst bestämde omvandla Libyen till ruiner för dess oljerikedomar!

     Israels krig med Hamas är ett täckmantel för vad som händer och ska hända mellan Israel-USA-EU och Syrien-Ryssland-Iran

     • Ja, Qatar-ledning till medelhavet via Syrien går tillbaka lång tid.

      Undrar hur Iran tänker nu? De avvaktar väl i Libanon t.ex för att först analysera Israels strategi och metod.

      Kina försöker stå helt utanför officiellt.

      The Great Reset’s penningmässiga händelse lär startas när omvärlden helt tappar förtroendet för dollarn (och USA) pga främst deras militärmässiga sedeltryckning. Liksom om EU-ekonomin med Tyskland (offret) i spetsen går mot långvarig lågkonjunktur? Hur som helst fortsätter nog dollarns resa uppåt och euron motsatt väg. Oljan och dollarn följer varandra då och då under ganska långa perioder (som dagens situation).

      Ska bli intressant att se om vi får en ny våg uppåt för råvarupriserna generellt?

      • Israel, Turkiet och USA med sina ISIS allierade började med intensiva attacker på alla fronter, en vecka innan Hamas attackerade. Men det var säkert som vanligt bara en slump!

       Det som Hamas gjorde kom verkligen som en överraskning för alla, inklusive Iran!

       För närvarande ger Iran och Ryssland allt möjligt stöd till Syrien, och syrierna rustar sig för vad som är på väg att utvecklas till en större konflikt igen!

       Samtidigt genomgår hundratals iranska piloter rigorös träning och förvärvar värdefull krigserfarenhet med hjälp av toppmoderna ryska stridsflygplan i Syrien.
       Inte minst imponerande är att cirka 50 av dessa plan är planerade att levereras till Iran som den första sändningen av stridsflygplan på över 40 år, på grund av tidigare sanktioner.

       Det mest paradoxala i sammanhanget är hur mycket negativt som har spridits av västlig massmedia angående Rysslands militära kapacitet och dess förmåga inom militärindustrin!

       Det är verkligen en gåta hur Ryssland kan hålla sina löften om leveranser och samtidigt fortsätta leverera allt militärt material och utrustning mitt under ett eskalerande krig i Ukraina!

      • Reza

       Ja det måste ha varit en jättelik felbedömning från USA ang Rysslands militärindustriella kapacitet liksom ekonomins förutsättningar. Nu stiger inflationen igen i Ryssland och man har arbetskraftsbrist på sina håll. Gästarbetare från bl.a N-korea läser man om.

  • Den 7 oktober 2023 var dagen Palestina upphörde att existera som stat och reducerades till namnet på en terroristorganisation.

   Det hände inte över en natt – men tog bara ett par timmar att visa världen.

   Hamas och Palestina är nämligen samma entitet.

   Det har inte alltid varit så, men har i dag bevisats vara så.

   Palestinas premiärminister är också ledaren för Hamas. Den här personen har inte importerats utifrån, utan är palestinier född i Gaza.

   Om Hamas och Palestina varit intresserade av att tas på allvar av det internationella samfundet, hade de, den 7 oktober 2023, kunnat undvika civila bostadsområden, kibbutzer och utomhusfester och istället entydigt angripit legitima militära israeliska mål.

   Varför gjorde de inte det?

   Varför valde Palestinas premiärminister att istället slakta civila?

   Den här frågan tarvar ett svar. De människorna finns nämligen också i Sverige, där de högtidlighåller massmord med tutande bilar inne i landets städer.

   Kommer svenska staten åtala alla de som i dag flyger den palestinska eller Hamas flaggor för terrorism?

   Hamas är ju terroriststämplat av EU och att stödja terrorism är ett brott.

 • Galgesnaran närmar sig raskt elitisten så nu gäller att få igång WWlll.
  En mänsklighet upptagen av krig har inte uppmärksamhet nog att hantera brotten mot mänskligheten. Men rättvisan kommer ikapp kanske till tonen av miljoner döda.

  • Intressant länk, och Intressant att Icke nämner att endast 7klaner ska skörda ‘frukterna’ av deras (försök) till världsförstörelse. Kanske därför det nu är en maktkamp, som till allmänheten skildras som än de ena, än de andra blabla. De familjer som sitter i ‘toppen’ har fått nys om att de kommer att marginaliseras och utrotas, precis som the ‘top of the top notches’ tänker göra med resten av världsbefolkningen.
   ——-

   Den tyskisraeilska tösen är på sjukhus..välbehållen. Dvs vad västblask’media’ än pumpar ut för ‘babies on bajonettes’ rubriker (en lögn för 100 år sedan som sagt, där ‘amerikansk’ ‘nedia’ vräkte ut beskyllningar mot tyska soldater i Belgien, allt debunked). De är påkomna med sina minst 100åriga, systematiska, ‘media’tricks och det har repeterats 100 ggr ytterligare, under 1900-2023 7/10. Men det kommer ta stopp.., om vi hinner innan Männoskofienden har förstört allt

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *