Hamas ohyggliga blodbad, Netanyahus förkännedom och Israels svåra val

publicerad 11 oktober 2023
- Kristoffer Hell
Hamas i Gaza och Times of Israel infällt
Hamas i Gaza och Times of Israel infällt

Gryningen den 7 oktober 2023 genomförde den av EU terroriststämplade organisationen Hamas en attack mot Israel från Gaza. De dödade eller tillfångatog alla de kom i närheten av. Händelsen har väckt frågan om vad Benjamin Netanyahu faktiskt kände till om attacken innan den genomfördes och vad hans regering nu kan göra utan att riskera ett storkrig.

Enligt uppgift lyckades ca 1000 medlemmar i Hamas på 29 ställen bryta igenom den av Israel upprättade muren som avgränsar den palestinska exklaven Gaza. De tog sig in i närliggande kibbutzar, bostadsområden och en rejvfest i Israel, där de inledde ett urskiljningslöst dödande och tillfångatagande av civila.

Den 11 oktober bedöms ca 1200 civila ha mördats och hundratals kidnappats. De har förts till Gaza och ungefär det dubbla ha skadats.

Videor från Telegram (varning för känsliga personer):

Shani Louk
Shani Louk

Shani Louk

Bilden ovan visar Shani Louk, en ung israeliska med tyskt pass som av ideologiska skäl vägrade göra militärtjänst i Israel. Bilder på Telegram och Twitter visar henne före och efter att hon attackerats av män som kan vara medlemmar i Hamas, men likväl kan vara vilka muslimska män som helst från Mellanöstern, då de inte bär Hamas signa.

videon (varning för känsliga personer), som visar hennes kropp på flaket på pickupen med ben, knän och arm i onaturliga brutna vinklar, förefaller hon livlös.

Enligt tyskt media har en anonym person som uppgett sig vara palestinier kontaktat Shanis mamma och påstått att hennes dotter lever, men ådragit sig en svår huvudskada och befinner sig på ett sjukshus någonstans i Gaza. Uppgiften har inte kunnat bekräftas.

Relaterat (varning för känsliga personer)

Vad händer nu?

Det tog den israeliska krigsmakten, IDF, drygt två dygn att återta kontrollen över områdena utanför Gaza och den har sedan dess inlett omfattande bombattacker mot Hamas positioner i inne Gaza, förmodligen som upptakt till en markinvasion.

Enligt den tidigare vapeninspektören och marinkårsmajoren Scott Ritter skulle Israel förlora ett krig – om Hamas folkrättsvidriga provokation och Israels respons på denna, drar med andra länder i regionen in i kriget.

Den största faran därvidlag synes komma från den av Iran stödda Hezbollah-milisen i Syrien.

Ritters bedömning delas av överste Douglas MacGregor, som också noterat att samtidigt som Hamas agerar totalt hämningslöst mot civila så har det samtidigt blivit effektivare och bättre på att koordinera sina attacker.

Varken Egypten eller Turkiet verkar intresserad av krig och har fördömt våldet överlag och uppmanat till återhållsamhet.

Hade Israels ledning förkännedom?

Enligt ”The Times of Israel” hade den egyptiska underrättelsetjänsten sedan en tid faktiskt varnat Israel för att ”någonting stort” är på gång, något som Tel Aviv verkar ha valt att ignorera – vilket väcker frågan om premiärminister Benjamin Netanyahu tillät Hamas slakt på tusentals israeler och judar för att få ett skäl att försätta Israel på krigsfot och söka en slutgiltig lösning på situationen i den ständiga oroshärden Gaza.

Uppgiften att Netanyahu hade förkännedom om den förestående attacken bekräftades i onsdags av den amerikanske kongressledamoten Michael McCaul:

”Vi vet att Egypten varnade israelerna tre dagar innan, att en sådan här händelse kunde inträffa. Jag vill inte gå in för mycket på hemligstämplad, men en varning gavs.”

Netanyahus omedelbara kommentar på attacken var att kalla Hamas attack för ”Israels 9/11” – med hänvisning till händelser på USA:s östkust den 11 september 2001 som blev motivet och startskottet på en era av amerikanska krig som ännu inte avslutats.

I onsdags bildade Netanyahu en krigsregering, inkluderande medlemmar från oppositionen, för att hantera det uppståndna läget.

Israels utmaning, enligt Scott Ritter, är att om Iran och andra länder dras in i kriget fullt ut, riskerar Israel ett militärt nederlag, något vars utfall skulle kunna innebära enorma risker för civilbefolkningen – mot bakgrund av Hamas uppträdande den 7 oktober 2023.

Kommentarer

Överste Douglas MacGregor intervjuas på Judge Napolitano 2023-10-09:

Scott Ritter på George Galloway kommenterar 2023-10-10:

Referenser och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq