Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Sammandrag av Israels antiterroristoperation i Gaza – en vecka in i kriget

publicerad 15 oktober 2023
- Kristoffer Hell
Hamas ledare
Hamas ledare enligt IDF

Den 7 oktober 2023 skickade ledarna för den av EU terroriststämplade organisationen Hamas in ca 1000 beväpnade män i Israel som där mördade ca 1300 civila och kidnappade ytterligare åtminstone 150, huvudsakligen barn och kvinnor, som i dag används som mänskliga sköldar och gisslan inne i Gaza.

Den 9 oktober hade det israeliska försvaret, IDF, neutraliserat hotet inne i Israel och bekämpar sedan dess terrorgruppen i dess baser i Gaza från luften. I samband med detta blockerades gränsen till exklaven för matleveranser och el och vatten stängdes av.

Av Hamas offer uppges åminstone 27 ha varit amerikanska medborgare och 16 medborgare i Ryska Federationen. Ett okänt antal amerikanare och ryssar befinner sig också som gisslan inne i Gaza.

Enligt Aftonbladet antingen mördade eller kidnappade också Hamas två svenska medborgare: Noa, 27, och Gideon, 24.

Svenskarna Gideon (27) och Noa (24), 2023. Privat foto.
Svenskarna Gideon (27) och Noa (24), 2023. Privat foto.

Evakuering inför markoffensiv

Den 13 oktober uppmanade IDF den palestinska civilbefolkningen, via flygblad, att inom 24 timmar ta sig till södra Gaza. Motivet antas vara en förestående israelisk markoffensiv in i exklaven från norr. Drygt en miljon palestinier uppges vara berörda.

Flygbladstexten i svensk översättning:

Kära Gazainvånare,

Terrororganisationerna har startat krig mot staten Israel och staden Gaza har blivit en stridszon. Ni måste omedelbart evakuera er bostad och bege er till söder om Wadi Gaza.

För din säkerhets skull:

Du kan inte återvända till din bostad förrän annat besked getts av Israels försvarstyrkor.

Offentliga skyddsrum i Gaza City måste evakueras.

Närma er inte säkerhetsstängslet [mellan Gaza och Israel] – för din egen säkerhet och för din familjs säkerhet. Den som närmar sig säkerhetsstängslet utsätter sig själv för livsfara.

Ni måste evakuera er bostad och bege er till söder om Wadi Gaza.

/ Israels försvarsstyrka

Ombaseringen motarbetas av Hamas, som använder civila som mänskliga sköldar i Gaza City, när IDF rullar in och neutraliserar terroristnätverket.

Bilderna nedan från IDF sägs visa hur Hamas blockerar flyktvägen för civila för att hålla dem kvar i norra Gaza som mänskliga sköldar.

Också FN-organet UNICEF, som är verksamt i Gaza, motsätter sig den tillfälliga ombaseringen.

Det är i skrivande stund därför oklart hur stor del av civilbefolkningen i norra Gaza som faktiskt kunnat lämna Hamasnästet Gaza City innan det förvandlas till en skådeplats för markstrider.

Hittills har Egypten, vilket Gaza gränsar till i söder, vägrat hjälpa den palestinska civilbefolkningen genom att öppna gränsen. Amerikanska diplomater sägs arbeta för att gränsen öppnas och lär ha förhoppningen att så kommer att ske.

IDF:s flygblad till invånarna i Gaza

IDF:s flygblad till invånarna i Gaza
IDF:s flygblad till invånarna i Gaza. Foto: https://idfanc.activetrail.biz

Civila dödsoffer

IDF uppger att de upp till och inklusive den 13 oktober avfyrat ca 6000 robotar mot Hamas ställningar i Gaza och att dessa dödat ca 1000 terrorister.

Enligt CNN, som förlitar sig på siffror från palestinska myndigheter, har 1799 palestinier hittills dött i striderna.

Detta innebär att de 6000 israeliska robotarna orsakad 799 icke-kombattanters död – det vill säga att för varje åtta robotar avfyrade av IDF ledde detta till en oskyldig människas död.

Videon nedan är tagen av en spaningsdrönare från IDF fredagen den 13 oktober och visar hur Hamas, inifrån stadsbebyggelse, avfyrar raketer, och verkar också visa hur IDF, kort därefter, synes vara kapabel att slå ut positionerna från vilka raketerna avfyrades. Av videon går det inte att avgöra huruvida Hamas använt civila som mänskliga skölder som också kan ha drabbats av den israeliska svarselden.

Enligt en studie utgjorde oskyldiga civila 66-67% av alla dödade i USA:s krig i Irak 2003-2019.

Statistiken för konflikten Israel-Hamas mellan den 7-13 oktober är för IDF i Gaza 44%.

Siffran är hittills alltså lägre, trots för IDF komplicerande faktorer som att striderna sker i mycket tätbefolkad stadsmiljö samt att Hamas använder mänskliga sköldar – både tillfångatagna civilister men även palestinska kvinnor och barn.

Jonathan Conricus från IDF sammanfattar läget

IDF:s försvarsstabschef Herzi Halevi namnger huvudmannen bakom massmordet

I ett tal till nationen namngav IDF:s försvarstabschef namnet på den terroristledare som, enligt IDF, bär huvudansvaret för mordet på ca 1300 oskyldiga civila den 7 oktober: Yahia Sinwar.

Här är namnen på alla fyra Hamasledare som pekats ut som ansvariga:

  • Yahia Sinwar: Gaza
  • Ismail Haniyeh: Qatar
  • Mohammed Deif: Gaza
  • Ziyad al-Nakhalah: Beirut

IDF talesperson major Libby weiss sammanfattar terroristgruppen Hamas historia i Gaza på 90 sekunder

Hamas tunnels in Gaza
Hamas tunnels in Gaza. Källa: Jewishvirtuallibrary.org

Referenser och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq