Israels hemliga vapen mot Hamas – En syndaflod kan dränka terroristernas tunnlar

Egypten översvämmade Gaza-terroristernas tunnelsystem 2014-2017 med avloppsvatten blandat med havsvatten från Medelhavet.

publicerad 26 oktober 2023
- Kristoffer Hell
Hamas tunnlar kan dränkas. Montage: K. Hell baserat på foton av Mohammed Salem och Fairbanksnijhuis.pentair.com
Hamas tunnlar kan dränkas. Vilken pumptyp som kan användas är oklart.

Izvetsia rapporterar att Israel överväger att besegra terroristorganisationen Hamas nere i dess omfattande tunnelsystem under Gaza genom att helt enkelt översvämma det med vatten. Uppgiften kommer från den amerikanska veteranjournalisten Seymour Hersch som anger en anonym källa inom IDF.

Enligt brittiska BBC har Hamas underjordiska tunnelsystem, varifrån de utför sina terroristattacker mot Israel och smugglar vapen och förnödenheter, en sammanlagd längd på ca 500 kilometer.

Den amerikanska militärexperten Scott Ritter har varnat för att IDF saknar kompetensen för den typ av strid i stadsmiljö Hamas planerat och förberett sig inför nere i tunnelsystemet och att Israel, vid en markinvasion, skulle erfara påtagliga personella förluster.

Genom att dränka tunnlarna med vatten innan IDF går ned i och rensar ut dem, kan vattentäta liksäckar förmodligen bli en viktigare utrustningsdetalj än ammunition. Vilken pumptyp som kan bli aktuell är oklart.

Metoden att bekämpa Gazaterrorister nere i tunnelsystemen genom att översvämma dem prövades med framgång av Egypten redan 2014-2017. Enligt uppgift användes då avloppsvatten blandat med havsvatten från Medelhavet.

Hamas tunnels in Gaza
Hamas tunnels in Gaza. Källa: Jewishvirtuallibrary.org.

Referenser och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq