Martin Armstrong till USA:s finansminister: Vi har inte alls råd med två krig!

Ekonomen Martin Armstrong analyserar USA:s kapacitet att klara av flerfrontskrig.

publicerad 18 oktober 2023
Martin Armstrong, 2015. Foto: FXStreet
Martin Armstrong

USA:s finansminister Janet Yellen lever inte i verkligheten. Hon är inte en pålitlig informationskälla utan snarare en Deep State-marionett som driver propaganda utan framgång. Yellen vill att du ska tro att Amerikas ekonomi är starkare än någonsin med obegränsade medel för alla förutom de faktiska medborgarna som betalar skatt.

Av Martin Armstrong, ArmstrongEconomics.com. Översättning: NewsVoice

På frågan om Amerika kan finansiera två stora krig, sa Yellen till Sky News, “Absolut!”

“Amerika har verkligen råd att stå med Israel och att stödja Israels militära behov, och vi kan och måste också stödja Ukraina i dess kamp mot Ryssland. Den amerikanska ekonomin går extremt bra”, sa Yellen.

USA:s statsskuld uppgår nu till 33,56 biljoner dollar med en försvarsbudget på cirka 800 miljarder dollar. Vi finansierar krig på avbetalning utan någon avsikt att någonsin betala tillbaka ett öre till våra gäldenärer.

USA:s finansminister Janet Yellen
USA:s finansminister Janet Yellen

De kanske har en krigsstrategi, men de har ingen krigsstrategi ur ekonomisk synvinkel. Kina var den största köparen av amerikanska skulder, men de har övergett amerikanska skulder och dollarn helt och hållet.

Yellen kallade nedgraderingen av den amerikanska skulden “godtycklig” när Fitch Ratings nedgraderade USA:s långfristiga skuld sent från AAA till AA+.

Institutet angav förhandlingarna om skuldtaket och de frekventa nedstängningarna av statsapparaten som ett av skälen till nedgraderingen, och detta var innan USA förlorade sin talman i representanthuset för första gången i historien.

En annan anledning är helt enkelt att Kina avinvesterar i dollarn.

De två miljarder dollar som skickats till Israel är bara början eftersom det fullskaliga kriget ännu inte har börjat. De två krigen kommer att smälta samman till ett när andra nationer blir inblandade.

Israel skulle lätt kunna besegra Palestina på egen hand utan utländskt bistånd, men när de stora aktörerna som Kina och Ryssland väl ingriper kommer det att krävas full styrka och finansiering från NATO.

Krig har blivit den främsta ekonomiska prioriteringen för USA:s politiker. “Vi” vill inte finansiera några krig, men har inget att säga till om i frågan eftersom valen är riggade, uppgifterna är felaktiga och sanningen döljs av lögn efter lögn.

Av Martin Armstrong, ArmstrongEconomics.com


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq