Microsoft och Meta stämda för upphovsrättsintrång med AI

publicerad 19 oktober 2023
- Kristoffer Hell
Bill Gates 29 juni 2020. Foto: eget arbete (via TED.com)
Bill Gates 29 juni 2020.

September 2023 stämde fem författare i USA Microsoft och Meta för att olovligen använda deras upphovsrättskyddade verk när AI-modellerna OpenAI och LLaMA utvecklades.

Bakom grupptalan står Michael Chabon, David Henry Hwang, Matthew Klam, Rachel Louise Synder och Ayelet Waldman.

Andra innehållsskapare har tidigare stämt AI-företag på samma bevekelsegrund: AI-program utvecklas genom att låta de bearbeta enorma mängder med text, producerad av andra, som sedan används av AI när det skapar “egna” texter.

Författarna anklagar IT-jättarna också för att använda piratkopierade böcker i utvecklingsarbetet och nämner, bland annat, Library Genesis (“LibGen”), Z-Library, Sci-Hub, Bibliotik och Project Gutenberg som källor.

* LLaMA står för: Large Language Model Meta AI.


Referenser och relaterat

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Kräket ska sitta i fängelse, med sin buddy suckerberg o Heela gänget, alt skickas till outer space utan tryckdräckt

 • Det finns ingenting av det Microsoft har sålt som inte var ”stulet”. DOS, Microsoft första Operating System hett egentlig QDOS, Quick and Dirty Operating System, var en skapelse av Seattle Computer Products, (SCP) och skrivet för Intels 8086-based computer kit, en av de första CPUerna. Bill Gates & Co bara kopierade det med små ändringar och sålde det som DOS. Senare tvingades Microsoft betala för det. Hela Microsoft Office sviten är kopierade program. Word hette Multimate, PowerPoint hette Persuation, Excel hette bland annat VisiCalc, osv.

  Samtidigt hotade Microsoft alla som försökte skriva konkurrerande program. Hotet gick så att ”Vi anser du har plagierat oss. Vi har miljoner att stämma dig med, hur mycket har du att försvara dig med. Om vi har rätt eller fel är ointressant”.

  Microsoft var även sammankopplade med politiken. När Japan utvecklade en konkurrent till DOS, hotade USAs president med handelskrig om det släpptes. Inte förrän vi fick Internet kunde program som Linux börja utvecklas. Utvecklarna kunde arbeta anonymt i osynliga team. Microsoft kunde inte komma åt dom.

  Det är därför anonymitet är så viktigt, och EUs ”Chat Control” och liknande aktioner är så farliga. Dom leder till totalitär diktatur och kontroll.

  Vad jag skriver här är något som jag själv har upplevat som IT ingenjör.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *