Ett år sedan fyra Ukrainska regioner blev ryska – Moskva lovar befrielse för fler

publicerad 1 oktober 2023
- Kristoffer Hell
President Vladimir Putin med de ryskinstallerade ledarna för de fyra regionerna. Foto: council.gov.ru
President Vladimir Putin med de ryskinstallerade ledarna för de fyra regionerna.

Den 30 september firade folkrepublikerna Donetsk och Luhansk samt regionerna Zaporosjye och Cherson ett år sedan återvändandet till Ryssland. Samtidigt lovade tidigare presidenten Dimitrij Medvedev att fler ukrainska territorier kommer att befrias och återbördas till den Ryska Federationen.

Så här beskrev president Vladimir Putin återföreningen:

“…ett medvetet, efterlängtat, svårvunnet och ett genuint populärt beslut … fattat kollektivt genom folkomröstningar i full överensstämmelse med internationella normer”.

Dimitrij Medvedev, i dag vice chef för den ryska regeringens säkerhetsråd:

“Valet blev en symbol inte bara för återupprättandet av historisk rättvisa utan också för det ryska folkets enhet, deras kolossala vilja och hängivenhet. Segern kommer att bli vår. Och Ryssland kommer att få fler nya regioner”.

President Putin talar vid årsminnet av återföreningen av Luhansk, Donetsk, Zaporosjya och Cherson med Ryssland:


Referenser och relaterat

Österupa i oktober 2023
Österupa i september 2023. Bild: Kristoffer Hell, Mapchart.net


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Att ryssland intagit fyra regioner i östra ukraina är ingen lögn. Ukraina har vad jag förstått ingen hamn mera i azovska havet. Snart är också hamnarna till svarta havet ett minne blott för ukraina. Att kina tillverkar en massa cyklar och bilar som förfaller är “hemskt” jämfört mot alla vapen och missiler som väst skickar till ukraina för att förfalla…eller…

 • Alla ljuger i krig. Om man blint tror att Putin (som dog 10 år sedan) och Ryssland krigar mot väst och är bättre än väst så är man lurad. Hyllar man väst i kriget är man också lurad.

  I konspirationskretsar hyllar många Putin. Varför? Ryssland är en del av samma kraft bakom kulliserna. De använder andra metoder att förtrycka befolkningen precis som väst och Kina gör.

  Att lita blint på ledarna eller bara försvara sitt land även när det förekommer mycket som är fel där så är man lurad. Är som att försvara USA i blind tro eller tror att Trump skulle kunna rädda världen. Man ser då ut som en idiot, och även är det. Trump är en del av träsket och man ser det om man gräver tillräckligt djupt. Han gjorde ett par saker men han kan inte få bort roten till det onda för han själv är en del av roten.

  Om Kina skulle stå på vanliga människans sida skulle de förbjuda frimureriet och allt kring det. Ta bort sitt social credit-system och övervakningsapparaten de har. Också få bort det vidriga restauranger gör med att använda olja filtrerat från avloppssystemet. Spit oil eller gutter oil kallas det. Det är så fruktansvärt vidrigt. Restauranger plockar också olja i sopor som andra slängt ut. Varför kan inte Kinas regering ta bort detta?

  Kina kan också stoppa massproduktionen av cyklar och bilar som sedan ställs låter förfalla. Detta för att Kina skall se mer miljövänligt ut på pappret för resten av världen. Ett propagandakrig.

  Alla länder har idag stora problem. Allt förfaller nu. Var inte blint patriotiska som många idag verkar vara.

  • USA vet att vi vet att dom ljuger om allt och den minoritet som följer altmedierna vet att USAs anseende är väldigt lågt.
   Enda chansen för USAs propaganda är då att låtsas att rivalerna också är lika usla eller har påstått stora problem för då kräver inte folk i väst att vi ska närma oss BRICs och att vi ska verka för fred.
   Så det du gör är bara att hjälpa USAs propaganda inget annat.

   • Allt vi alla borde fokusera på är fred. Detta inkluderar att inte ta ställning i detta kriget på Rysslands eller Ukrainas sida. Det leder inte till fred.

    Brics kommer aldrig lösa problemen på denna planet.

    Problemen vi har på denna planet kan inte lösas på ett ateistisk vis. Kanske kortsiktiga förbättringar sker men kommer aldrig lösas utan kommer att alltid komma tillbaka.

    Samma gäng som styr USA styr Kina tillräckligt långt bak. Splittra och härska…

    Varför skulle jag stödja USA med att påpeka lögner?

    Alla kan idag se att väst kollapsar nu och att Kina kommer att bli ledande världsekonomin. Jag vill inte se dagens Kina få kontrollen över världen med sitt social credit-system och andra hemskheter som förekommer där. Om man påpekar detta så attackeras man och jag förstår inte varför ett system som används för av makten att förtrycka befolkningen försvaras, som petergrfstrm verkar göra.

    • Merk skriver: 2 oktober 2023
     USA styr inte Kina,men USA försöker verkligen, utan resultat.

     Kina kommer inte att ta kontrollen över världen som USA försöker. Kina vill helt enkelt inte ha kontrollen. Kina strävar efter samarbete på lika villkor. Däremot ser vi alltmer att länder av egen vilja följer Kinas ledning.

     Efter över 50 år med Kina som mitt fasta hem, det finns inget förtryck som i väst, det finns inget socialt kreditsystem, inga ”hemskheter”, men ett mycket aktivt folkstyre som fungerar. Jag är ju del av samhället, del av händelserna, en isider, borde jag inte veta. Sluta lyssna på USA propaganda.

    • “jag förstår inte varför ett system som används för av makten att förtrycka befolkningen försvaras, som petergrfstrm verkar göra.”
     Den beskrivningen passar in på hela västvärlden och jag är tvärtom kritisk mot det förtrycket.

     Och de som söker sig till BRICS har sannerligen förtryckts i århundraden av samma väst.

     Trots den giftiga propagandan från lögnimperiet börjar världens majoritet av förtryckta att resa sig.

     Och då står du Merk på den andra sidan.

     På förtryckets sida.

     Nationalstaterna reser sig mot imperiet.

     I ett tidigare skede hade imperiet spridit kommunismen till rivalerna i förhoppningen att dom skulle hjälpa imperiet att skapa en världsregering under imperiets ledning.

     Men de tidigare kommunistiska länderna har kastat av sig den versionen av styrning pådyvlad av väst, och är nu pragmatiska nationalister och vill stärka nationers självständiga styre.

     En värld med ömsesidighet i relationerna och respekt för särdrag.
     Inte påtvingad tyrannisk västglobalism,

  • Merk skriver: 2 oktober 2023
   Frimurarna finns i Kina, men är en mycket liten 0ch oansenlig rörelse. Den är underkastad samma regler om öppenhet som alla andra rörelser, och är olika Sverige inte någon hemlig rörelse. Den är folkligt, inte statligt, övervakad, som alla andra rörelser i Kina.

   Det sociala credit-system som USA propagandan sprider falska rykten om, existerar inte i Kina. Kina påbörjade ett experiment med ett meritsystem, liknande svenska utmärkelser och medaljer, som väst kallade Social Kredit, men det dog ut eftersom få anslöt sig. Kredit är ju en positiv tillgång, inte en belastning.

   Något övervakningssystem liknande västs ”Chat Control” och andra liknande väst system finns inte i Kina. Det behövs inte.

   Inte heller samlar man olja från avloppet. Däremot återvinns olja av miljöskäl. Det slås inte uti avloppet som i väst.

   Inte heller massproducerar Kina cyklar, men däremot miljövänliga elbilar. Närmare 50% av bilarna som dagligen rullar på vägarna är idag elektriska.

   Lyssna inte på propaganda.

 • Samtidigt skall vi komma ihåg att detta är bara en del av en pågående global befrielserörelse där olika folk frigör sig från forna och nuvarande förtryck av stater som USA och Europa. Slutet på kolonialismen och USA hegemonin. Slutet på förtrycket och plundringarna av USA och EU.

  • Hur står det till i Kina? Nuvarande makten i Kina har tagit över mark som historiskt inte varit kinesiskt.

   Denna kollaps vi nu ser drabbar nästan allt. Den har inte startat än på allvar. Kina drabbas i också.

   • Kina-erik skriver: 2 oktober 2023rt sedan tusentals
    Hur står det till i Kina? Faktiskt går det mesta mycket bra i jämförelse. Kina har inte tagit över någon mark eller något som inte historiskt dokumenterat varit en del av Kina, men USA försöker aktivt ockupera kinesiska områden.

    Sant USAs pågående kollaps påverka Kina. Därför är Kina mitt i en omställning för att skapa oberoende av USA och Europa.

   • Det verkar som om Ryssland kommer att befria flera rysktalande områden blan annat Idessa och Kiev. Kriget har ju stått geografiskt still länge och den Ukrainska militären har väl reducerats med 80% och då blir det ju lättare för ryssarna att ta fler områden. Kapitulation eller total förstörelse är vad Ryssland erbjuder idag enligt Lavrov.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *