Rykte om avslöjandet av en stor rysk-svensk spionskandal den 20:e oktober

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 19 oktober 2023
- NewsVoice redaktion
Anders Jallai. Pressfoto: Jonas Forsberg
Anders Jallai

I dag spekuleras i sociala medier om att en stor svensk spionskandal, större än den om Wenneström, är på väg att uppdagas den 20 oktober i samband med en påstått planerad häktning av en svensk överstelöjtnant som utbildats vid den ryska Generalstabsakademi i Moskva.

Uppgifterna kommer bland annat från Anders Jallai som är känd som svensk författare och fd svensk militärpilot och dykare. Han ledde teamet som hittade den av Ryssland nerskjutna DC3:an som spionerade på Sovjetunionen. För sin insats fick han H.M. Konungens medalj. Han fick även en rysk medalj för att ha hittat en försvunnen rysk ubåt från andra världskriget.

Anders Jallai skriver kl 13:47 den 19:e oktober på X:

Rykten på stan säger att vi imorgon (häktning) kommer att få uppleva den största spionskandalen i landet sedan Stig Wennerström.

I inlägget postar Jallai ett eget foto på entredörren till den överstelöjtnant som Jallai tror kommer att häktas den 20 oktober.

Försvarsmakten skriver på sin hemsida att överstelöjtnanten i fråga 2009 var den tredje svensken som tagit examen vid den ryska Generalstabsakademin. Mannen fick högsta betyg efter utbildningen som inkluderade: studier i ryska språket, nationell säkerhet, militär strategi, militär statskunskap och militärhistoria.

ArcanumSkolan 2024

NewsVoice återkommer med mer detaljer om en häktning verkställs.


Relaterat

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Allt är en bluff, ett ‘russiagate’ de riggat. Han har blivit obekväm därför han inte håller med den inre ‘staten’, o de människorna försöker de eliminera. De säger det själva..i sina meningslösa, sloppy dokument

 • Jallai fick rätt i att de skulle häktas idag, 20 okt.

  Toppmilitär och hans fru begärs häktade efter Säporazzia

  “Toppmilitären har haft flera viktiga arbetsuppgifter med fokus på Ryssland och en lång bakgrund i militär underrättelseverksamhet.
  Hans fru är anställd på underrättelsemyndigheten FRA.
  Nu begärs de häktade misstänkta för brott mot rikets säkerhet.”

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/y62Qeg/toppmilitar-och-hans-fru-begars-haktade

  Undrar om Ryssland kommer att agera eller kommentera gällande det svenska spionaget i Ryssland på uppdrag av CIA.

 • Gripandet skedde redan i tisdags enligt Aftonbladet, men häktningen kan ske den 20 okt enligt Jallai. Vi får se.

  “Du får vara inlåst som anhållen i högst tre dagar. Klockan tolv på tredje dagen måste åklagaren bestämma om du ska släppas ut, eller om du ska komma till domstolen. Sedan bestämmer domstolen om du ska släppas, eller om du ska bli häktad. “

 • Cirka 30 minuter efter att NewsVoice 14:59 publicerade artikeln ovan om att överstelöjtnanten skulle gripas publicerade Aftonbladet 15.25 följande artikel:

  Toppmilitär gripen – haft mångårig rysk inriktning

  “Han har haft flera viktiga militära arbetsuppgifter med fokus på Ryssland och lång erfarenhet med arbete på militär underrättelsetjänst.

  Nu misstänks såväl toppmilitären som hans fru – anställd på FRA – för brott mot rikets säkerhet.

  – Han förnekar brott och anser att det inte finns någon som helst grund för misstankarna, säger mannens advokat Thomas Olsson.”

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/MoGK9o/toppmilitar-gripen-haft-mangarig-rysk-inriktning

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *