Stort tack till alla läsare och annonsörer som nu säkrat verksamheten tom juni! / Redaktionen
100%

106.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 1/5 kl 14:30.

Rykte om avslöjandet av en stor rysk-svensk spionskandal den 20:e oktober

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 19 oktober 2023
- NewsVoice redaktion
Anders Jallai. Pressfoto: Jonas Forsberg
Anders Jallai

I dag spekuleras i sociala medier om att en stor svensk spionskandal, större än den om Wenneström, är på väg att uppdagas den 20 oktober i samband med en påstått planerad häktning av en svensk överstelöjtnant som utbildats vid den ryska Generalstabsakademi i Moskva.

Uppgifterna kommer bland annat från Anders Jallai som är känd som svensk författare och fd svensk militärpilot och dykare. Han ledde teamet som hittade den av Ryssland nerskjutna DC3:an som spionerade på Sovjetunionen. För sin insats fick han H.M. Konungens medalj. Han fick även en rysk medalj för att ha hittat en försvunnen rysk ubåt från andra världskriget.

Anders Jallai skriver kl 13:47 den 19:e oktober på X:

Rykten på stan säger att vi imorgon (häktning) kommer att få uppleva den största spionskandalen i landet sedan Stig Wennerström.

I inlägget postar Jallai ett eget foto på entredörren till den överstelöjtnant som Jallai tror kommer att häktas den 20 oktober.

Försvarsmakten skriver på sin hemsida att överstelöjtnanten i fråga 2009 var den tredje svensken som tagit examen vid den ryska Generalstabsakademin. Mannen fick högsta betyg efter utbildningen som inkluderade: studier i ryska språket, nationell säkerhet, militär strategi, militär statskunskap och militärhistoria.

NewsVoice återkommer med mer detaljer om en häktning verkställs.


Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq