Ukrainas stora motoffensiv officiellt dödförklarad – En halv miljon döda ukrainare

Enligt oberoende militära bedömare i Väst ligger Ukrainas manfall totalt på närmare en halv miljon liv.

publicerad 17 oktober 2023
- Kristoffer Hell
Volodymyr Zelensky, 21 mars 2022. Foto: selfie, ukrainska regeringskansliet
Volodymyr Zelensky, 21 mars 2022.

Ukrainas offensiv mot den Ryska Federationen som inleddes den 3 juni 2023 har officiellt dödförklarats. Då ingen på den ukrainska sidan ville, kunde eller vågade att erkänna att den fyra månader långa chansningen nått vägs ände, blev det Rysslands FN-ambassadör Vasilij Nebentsia som bekräftade situationen.

Nebentsia i FN:s säkerhetsråd den 13 oktober 2023:

“Sedan flera dagar har ryska trupper växlat över till anfallsoperationer, praktiskt taget längs hela fronten. Därför kan vi betrakta den så kallade ukrainska motoffensiven som formellt avslutad”.

Beskedet från Moskva kom efter en längre tids tyst uppvaknande bland politiker i Väst att Kiev inte lyckats leverera vad Väst beställt, eller i vart fall hoppats på, vilket gjort relationerna med Kievregimens frontfigur, den tidigare skådespelaren Volodomyr Zelensky, allt mer ansträngda.

Häromdagen stoppades han från att besöka Israel och innan dess blockerade folkvalda i Rumänien honom från att tala till parlamentet.

Senatorn Diana Sosoaca om Ukrainas president Volodomyr Zelensky:

“En arrogant och samvetslös förrädare”.

Att Västs stöd till Zelenskyregimen är på nedgående bekräftades förra veckan också av Storbritanniens förre premiärminister Boris Johnson när han i ukrainsk TV förklarade att han fortfarande är en stor ryssvän:

“Jag är fortfarande en russofil. Jag är fortfarande fascinerad av ryskt språk, kultur, rysk civilisation. Bara en dåre skulle inte vara det.”

Premiärminister Boris Johnson träffar Volodymyr Zelensky i Kiev, Ukraina, 4:e sep 2022.
Premiärminister Boris Johnson och Volodymyr Zelensky i Kiev, Ukraina, 4:e sep 2022. Foto: Ukrainas regering, CC BY-NC-ND 2.0

Det är en allmän uppfattning bland analytiker att det som stoppade ett fredsavtal mellan den Ryska Federationen och Ukraina våren 2022, var Boris Johnsons blixtbesök i Kiev då han som ombud för det av USA ledda Väst utlovade Washingtons, Europas och NATO:s militära stöd till Volodomyr Zelensky om han fortsatte kriget.

Den epoken synes nu vara över.

Enligt Rysslands president Vladimir Putin blev den ryska prislappen för Kievs sommaroffensiv 2023 bland annat 90.000 döda soldater och 557 förlorade stridsvagnar och 1900 bepansrade fordon.

Enligt oberoende militära bedömare i Väst ligger Ukrainas manfall totalt under kriget mot Ryssland på närmare en halv miljon människoliv.

Ukrainas totala materiella förluster fram till den 16 oktober 2023:

Kiev losses mtrl 2023-10-16
Kievs materiella förluster per den 16 oktober 2023. Källa: Rysslands försvarsmakt

USA, NATO och Väst har under kriget också stött Kiev med underrättelser inhämtade av bland annat amerikanska satelliter – information som hjälpt det ukrainska militären att döda många fler ryssar än de annars hade kunnat.

Nu varnar det ryska utrikesministeriet USA för att västliga satelliter som fortsätter att stödja den ukrainska militären är legitima militära mål och kan komma att slås ut.

Referenser och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq