Kreml: Upploppen i Dagestan anstiftades av Väst

publicerad 1 november 2023
- Kristoffer Hell
Säkerhetsrådsmöte i Kreml med president Putin den 30 oktober 2023. Pressfoto: Kremlin.ru
Säkerhetsrådsmöte i Kreml med president Putin den 30 oktober 2023.

Det antijudiska uppploppet på flygplatsen Machatjkala i Dagestan den 29 oktober 2023 anstiftades enligt den ryska regeringen av den Ukrainska underrättelsetjänsten på uppdrag av Väst och ses som en försöksballong i hur via sociala medier skapa och förvärra konflikter genom att spela på religiösa och etniska olikheter i den Ryska Federationen.

Protesterna uppges ha hetsats fram av en tidigare rysk politiker vid namn Ilija Ponomarev som 2016 hoppade av till Ukraina och därifrån driver online-tidningen “Utro Dagestan” (Morgon Dagestan).

Tidningen har nu stoppats på plattformen Telegram.

President Vladimir Putin den 30 oktober:

“Händelserna i Machachkala inspirerades genom sociala nätverk, inklusive från Ukrainas territorium, av agenter för västerländska underrättelsetjänster”.

Sergei Melikov, republiken Dagestans guvernör, delade offentligen Kremls bedömning om att Ukraina anstiftade upploppet och Rysslands muslimska råd har också fördömt det:

“Oacceptabla för vår religion är orättvisor, kollektiva bestraffningar, lynchning, liksom den typ av rasism och hybris som antisemitism och judeofobi utgör”.

Om upploppet var ett försök att initiera ett sammanbrott av den ryska staten, vilket är den bedömning den ryska statsledningen gör, var den inte framgångsrik.

Myndigheterna uppges ha gripit 60 av upploppsmännen och identifierat ytterligare 150 och analyser pågår hur liknande attacker i framtiden kan hanteras och förebyggas.

Washington nekar

Vid en frågestund i Washington den 30 oktober kommenterade John Kirby, talesman för det amerikanska säkerhetsrådet, de ryska påståendet om ukrainsk och västlig inblandning i upploppet så här:

“Klassisk rysk retorik

“När något går dåligt i ditt eget land, skyller du på någon annan.”

“Väst hade inget med detta att göra. Det handlar om rent och skärt hat, fanatism och skrämseltaktik”.


Referenser och relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq