Kreml: Upploppen i Dagestan anstiftades av Väst

publicerad 1 november 2023
- Kristoffer Hell
Säkerhetsrådsmöte i Kreml med president Putin den 30 oktober 2023. Pressfoto: Kremlin.ru
Säkerhetsrådsmöte i Kreml med president Putin den 30 oktober 2023.

Det antijudiska uppploppet på flygplatsen Machatjkala i Dagestan den 29 oktober 2023 anstiftades enligt den ryska regeringen av den Ukrainska underrättelsetjänsten på uppdrag av Väst och ses som en försöksballong i hur via sociala medier skapa och förvärra konflikter genom att spela på religiösa och etniska olikheter i den Ryska Federationen.

Protesterna uppges ha hetsats fram av en tidigare rysk politiker vid namn Ilija Ponomarev som 2016 hoppade av till Ukraina och därifrån driver online-tidningen “Utro Dagestan” (Morgon Dagestan).

Tidningen har nu stoppats på plattformen Telegram.

President Vladimir Putin den 30 oktober:

“Händelserna i Machachkala inspirerades genom sociala nätverk, inklusive från Ukrainas territorium, av agenter för västerländska underrättelsetjänster”.

Sergei Melikov, republiken Dagestans guvernör, delade offentligen Kremls bedömning om att Ukraina anstiftade upploppet och Rysslands muslimska råd har också fördömt det:

“Oacceptabla för vår religion är orättvisor, kollektiva bestraffningar, lynchning, liksom den typ av rasism och hybris som antisemitism och judeofobi utgör”.

Om upploppet var ett försök att initiera ett sammanbrott av den ryska staten, vilket är den bedömning den ryska statsledningen gör, var den inte framgångsrik.

Myndigheterna uppges ha gripit 60 av upploppsmännen och identifierat ytterligare 150 och analyser pågår hur liknande attacker i framtiden kan hanteras och förebyggas.

Washington nekar

Vid en frågestund i Washington den 30 oktober kommenterade John Kirby, talesman för det amerikanska säkerhetsrådet, de ryska påståendet om ukrainsk och västlig inblandning i upploppet så här:

“Klassisk rysk retorik

“När något går dåligt i ditt eget land, skyller du på någon annan.”

“Väst hade inget med detta att göra. Det handlar om rent och skärt hat, fanatism och skrämseltaktik”.


Referenser och relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Glöm heller inte att både USA och Israel har ”demokrati”, men helt saknar ”folkmakt”. Folket har i realiteten inget inflytande på hur makteliten tar besluten. En majoritet i både USA, Israel och Sverige är motståndare till krig, men tillåts inget inflytande i systemet som man kallar ”demokrati”. Det gäller även landet Sverige.

 • Vi måste vara väldig försiktiga att inte upprepa misstaget från förra seklet, alltså att kollektivt skuldbelägga varenda medlem av ett helt folk för illdåd utförda av några få extremister av det folket. Jag talar om det judiska folket.

  Vi får inte falla i samma fälla som man gjorde förra seklet. Det är inte ”judarna” som anfaller och industriellt mördar obeväpnade palestinier under Israels flagga, eller under USAs flagga konstant startar krig och mördar runtom i världen. Alla utom en person i USAs ledning tillhör det judiska folket. Ordet ”judar” syftar på alla människor i det judiska folket, och att det folket skulle anfalla och mörda palestinierna är fel och feltänk.

  Vi bör hålla oss till uttryck som ”Zionisterna” för det syftar på en avgränsad aggressiv och våldsbejakande extrem grupp inom det judiska folket som är mycket stridslysten, krigiska och mordlystna och vill ”rensa” området från alla med ”fel ras” för att göra Israel till en ren[rasig] judisk stat efter samma modell som en begränsad aggressiv grupp som kallades nazisterna en gång försökte göra samma sak i Tyskland mellan 1933 och 1945.

  Det är Zionisterna som utgör regimen i Israel och har makten, och samma gruppering har makten i USA. Vi skall inte glömma att när Zionisterna attackerade palestinierna i Västasien, tidigare kallat ”Mellanöstern”, då skickade Zionisterna i USA två krigsfartyg, hangarfartyg, för att stödja deras agerande.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *