Livsstilsstudie: De som lever längst har humor, känner tacksamhet, är aktiva och nyfikna på livet

publicerad 27 november 2023
- Kristoffer Hell
Temabild: Äldre man
Temabild: Äldre man

En studie baserad på 14.000 deltagare mellan 100 och 107 år fann en gemensam psykologiska profil med egenskaperna att de var nyfikna, aktiva, tyckte om att lära sig nya saker och har ett hög IQ.

Den dominerande gemensamma egenskapen var nyfikenheten. På andra plats kvalade in egenskaper som humor, någon form av andlighet eller religiositet, samt gladlynthet och personligt mod.

Med andra ord, den psykologiska profilen hos super-åldringar överlappar med så kallade konspirationsteoretikers, det vill säga: nyfikenhet och det personliga modet och aktivitetsnivån att låta denna nyfikenhet lära dem nya saker, parat med en intelligens som tillåter dem att se samband och dra slutsatser som andra missar.

 

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Leva längre?? Men sedan då, när du inte finns längre, vad spelar det för roll
  om du levde i 60 eller 80 år. Du finns inte kvar. Tomt. Borta.
  Vad betyder det då att du gjorde segermålet i en landskamp, att du tjänade miljarder. Du finns ju inte kvar!! Borta, eliminerad.
  Varför lever du ens vidare? Du har ju inget att vinna på det???

 • Ja mycket focus på den och den dieten, det ena fantastiska kostillskottet efter det andra.

  Men i verkligheten verkar det rätt enkelt. Är man nyfiken på livet och vill leva så lever man längre. Och om man finner mening med livet, oavsett livsåskådning.

  Diverse dåliga vanor verkar betyda mindre än att ha ett sammanhang där man känner sig hemma.
  https://www.youtube.com/watch?v=gOngJUc5ZtE

 • Så, relativt pigga personer över 100 år är friskare, lyckligare och lever längre jämfört med redan döda, sjuka och dementa. Fantastiskt!

 • Det är bra att detta diskuteras.
  Dettas motsats återspeglas i massmedia/dåligt/farligt, giftiga vaxxiner, krig, inflation, skatter, bidrag för att döda eget initiativ, monopoler, licenser, övervakning där den inte behövs, etc allt för att sänka livsfrekvensen och höja amplituden på den låga frekvensen.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *