Lundin Energy AB – Fördrivning, exploatering och massmord på etniska grupper som hindrat företagets oljeborrning

Christian Pavón Christian Pavón (Pavon.se) är en Europarättsjurist med intresse för politik, juridik, kultur och geopolitik. Han är frilansare och en del av NewsVoice redaktion. Stöd Christians arbete genom att swisha till: 0730 975 418
publicerad 6 november 2023
- Christian Pavón, jurist
Åtalad. Lundin Oils förre vd, Ian Lundin. Foto: Tomas Oneborg, nyhetsfotograf på Svenska Dagbladet
Åtalad. Lundin Oil AB:s förre VD, Ian Lundin.

Den 5 september i år inleddes rättegången emot Lundin Oil – sedermera Orrön Energy AB och Lundin Energy AB – efter en väldigt lång process som pågått i decennier. Rubriceringen på åtalet är medhjälp till grovt folkrättsbrott. Carl Bildt satt i Lundin Oils styrelse 2001-2006 och tjänade många miljoner.

Utredningen är omfattande och ligger på hela 80.000 sidor. 270 personer har blivit förhörda angående brotten som Lundin Energy uppges vara skyldiga till.

Anklagelserna är bland annat att Lundin Energy/Orrön Energy AB ska ha fördrivit människor från sina områden via hot, exploatering och även direkt regelrätta massmord på etniska grupper som hindrat deras oljeborrning och övrig oljerelaterad verksamhet.

Åtalet mot Lundin Energy AB/Orrön Energy AB är starkt

Åklagaren anser att denna grovt brottsliga verksamhet pågått åren 1999 till 2003.

Fallet leds av 3 åklagare och detta är vad kammaråklagaren Karoline Wieslander säger om hur väl underbyggt hon bedömer att fallet är:

”Den huvudsakliga bevisningen här består av ett stort antal civila som blivit utsatta för anfall. Vi kommer också att höra vittnen som arbetat med och studerat situationen i Sudan och som bland annat träffat flyktingar och hört deras berättelser.

Dessutom åberopar vi skriftlig rapportering från området, främst från FN och andra internationella organisationer samt från journalister som bevakat området. Övrig bevisning syftar till att styrka att de åtalade medverkat till att folkrättsbrottet begåtts.

Här handlar bevisningen bland annat om hur organisationen inom bolaget och den interna rapporteringen om situationen i Sudan sett ut samt vilken kommunikation som skett med den sudanesiska regeringen. I denna del åberopas flera vittnen med koppling till verksamheten och omfattande skriftlig bevisning.”

Rättegången tros hålla på länge och beräknas vara klar mellan december 2025 och februari år 2026.


Referenser


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Väntar på dagen då journalisten Bengt G Nilsson kommer att vittna. Förväntar mig att han gör slarvsylta av åklagarens argument och den rapport som stora delar av fallet är baserad på.

  • Carl: Det kommer han inte göra. Bengt är en oinsatt propagandist som i detta fall, likt fallet med Israel vet väldigt lite om saken utan har fått ett ryck och sedan bestämt sig för ett narrativ.

   Att tro att Bengt skulle göra slarvsylta över åklagarens arbete som ligger på 80000 sidor och är väldigt väl underbyggt, är en direkt infantil tanke.

 • Carl Bildt är en djävla skit som ingen kan sätta dit.
  Lundin Oil hävdar att massakern på lokalbefolkningen i Sudan var ett stamkrig.
  Läs gärna Kerstin Lundells bok “Affärer i blod och olja” Lundin Petroleum i Afrika.
  Ordfront ISBN 978-91-7037-487-6

 • Kan bli svårt att sätta dit globalistlakejen- och ultragangstern carl bildt (och reinfelt och göran persson) som är permanent medlem i commitee’ of 300, men inget är omöjligt. C300, är den 3e el 4e högsta organisationen i träskhierarkin, och som styrs fr city of ‘london’. Har läst några böcker av John Coleman (fd mi6 och som hoppade av), den och club of rome,, club of rome..ett pretentiöst namn som bara kan komma ur psykopaters mindset

 • Enligt uppgift ska en av brottslingarna, Kalle Bildt, vittna mot sina gamla kumpaner i brott när det blir rättegång? Detta är väl bara möjligt i Sverige och USA och det beror på den politiska korruptionen.

 • cb har ett mycket mörkt förflutet, vi ska aldrig glömma hans del i Estonia katastrofen och hans roll som “fredsmäklare” i balkan konflikten vilket bara gjorde saken värre. Med lite tur kanske tiden nu har hunnit ikapp honom.

  • Kalle känner till alldeles för mycket av all politisk skumrask i Sverige, EU och USA så han slipper nog både åtal och straff. Hur skulle det se ut om han plötsligt började avslöja alla brott och lögner? Totalt politiskt kaos i västvärlden om nu media mot förmodan skulle ta upp det i sina “nyheter”.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *