Stort tack till alla läsare och annonsörer som nu säkrat verksamheten tom juni! / Redaktionen
100%

106.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 1/5 kl 14:30.

Lundin Energy AB – Fördrivning, exploatering och massmord på etniska grupper som hindrat företagets oljeborrning

Christian Pavón Christian Pavón (Pavon.se) är en Europarättsjurist med intresse för politik, juridik, kultur och geopolitik. Han är frilansare och en del av NewsVoice redaktion. Stöd Christians arbete genom att swisha till: 0730 975 418
publicerad 6 november 2023
- Christian Pavón, jurist
Åtalad. Lundin Oils förre vd, Ian Lundin. Foto: Tomas Oneborg, nyhetsfotograf på Svenska Dagbladet
Åtalad. Lundin Oil AB:s förre VD, Ian Lundin.

Den 5 september i år inleddes rättegången emot Lundin Oil – sedermera Orrön Energy AB och Lundin Energy AB – efter en väldigt lång process som pågått i decennier. Rubriceringen på åtalet är medhjälp till grovt folkrättsbrott. Carl Bildt satt i Lundin Oils styrelse 2001-2006 och tjänade många miljoner.

Utredningen är omfattande och ligger på hela 80.000 sidor. 270 personer har blivit förhörda angående brotten som Lundin Energy uppges vara skyldiga till.

Anklagelserna är bland annat att Lundin Energy/Orrön Energy AB ska ha fördrivit människor från sina områden via hot, exploatering och även direkt regelrätta massmord på etniska grupper som hindrat deras oljeborrning och övrig oljerelaterad verksamhet.

Åtalet mot Lundin Energy AB/Orrön Energy AB är starkt

Åklagaren anser att denna grovt brottsliga verksamhet pågått åren 1999 till 2003.

Fallet leds av 3 åklagare och detta är vad kammaråklagaren Karoline Wieslander säger om hur väl underbyggt hon bedömer att fallet är:

”Den huvudsakliga bevisningen här består av ett stort antal civila som blivit utsatta för anfall. Vi kommer också att höra vittnen som arbetat med och studerat situationen i Sudan och som bland annat träffat flyktingar och hört deras berättelser.

Dessutom åberopar vi skriftlig rapportering från området, främst från FN och andra internationella organisationer samt från journalister som bevakat området. Övrig bevisning syftar till att styrka att de åtalade medverkat till att folkrättsbrottet begåtts.

Här handlar bevisningen bland annat om hur organisationen inom bolaget och den interna rapporteringen om situationen i Sudan sett ut samt vilken kommunikation som skett med den sudanesiska regeringen. I denna del åberopas flera vittnen med koppling till verksamheten och omfattande skriftlig bevisning.”

Rättegången tros hålla på länge och beräknas vara klar mellan december 2025 och februari år 2026.


Referenser


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq