Mycket väsen för lite Aloe Vera?

publicerad 25 november 2023
Aloe vera

”Aloe Vera – Ja det har jag hört talas om. Det är sådant man använder i hudvård, eller hur?” Så kan det låta idag när de flesta har hört talas om denna växt men inte så många vet vad den faktiskt gör för kropp eller hud.

  • Varför har den blivit så populär under de senaste decennierna?
  • Borde vi inte ha haft tillgång till den längre än så när den nu har funnits och använts i tusentals år?

Kort historik

Aloe Vera, även kallad ”mirakelplantan”, är känd i många länder för sina positiva egenskaper inom hälsa, skönhet och hudvård. Denna liljeväxt har historiskt sett spelat en viktig roll inom den tidiga läkekonsten. Då förekom den i salvor och mediciner som användes både utvändigt och invändigt. Aloe Vera plantans användande går att spåra så långt tillbaka som till 6000 år f.Kr.

Aloe Vera användes så långt norrut som England under medeltiden, där många nunnor och munkar använde det för att bota de sjuka och läka de skadade som kom till deras kloster för lindring. Aloe Vera användes mest för sår och olika typer av magproblem.

Fungerar endast om den är färsk

Aloe Vera förlorade sin potential för läkning när den började importeras till andra länder än där den naturligt växte. Man förstod snart att den nyttiga innerbladsgelen fungerar bäst när den är färsk. Därför föll den i glömska när man inte hade några effektiva metoder att konservera den med bibehållna näringsämnen.

Aloe Vera tål inte frost och därför kan den inte odlas i norra Europa. Det betyder att vi måste transportera den hit och den måste konserveras på olika sätt för att vi skall kunna få tillgång till den.

På 1930-talet återupptäcktes Aloe Vera och dess förmåga att läka brännskador. Man började då forska på olika sätt att konservera den.

Under 1970-talet kom ett genombrott i utvinningen av Aloe Vera där forskare framgångsrikt lyckades skapa en stabiliserad aloegelé med hjälp av naturliga konserveringsämnen och kallpressning. Efter detta fick både Aloe Vera dryck och Aloe Vera som en kraftfull ingrediens i hudvård ett stort genomslag och försäljningen av Aloe Vera har ökat kraftigt världen över sedan dess.

Vad är det som gör just Aloe Vera så potent?

Aloe Vera plantans saft används numera i alla möjliga sammanhang eftersom dess verkningskraft är så hög. Det här beror på att växten har en rik sammansättning av olika ingredienser som samverkar och ger en synergieffekt som inte skulle vara möjlig om varje enskild ingrediens fick verka ensam.

Aloe Vera får dock ibland kritik för att näringsämnena utgör en liten del av själva saften och faktum är att den största delen (ca 98%) av plantan består av vatten men trots detta har denna lilla andel aktiva ingredienser visat sig ge en tydlig effekt när plantans saft används till hud eller invärtes i kroppen.

Vilka användningsområden har Aloe Vera?

Aloe Vera har en enorm rikedom av användningsområden både invärtes och utvärtes, men bland alla dessa är det ett särskilt område jag skulle vilja lyfta fram – nämligen tarmen. När det gäller hälsa så pratas det mycket om olika näringsämnen som vi behöver extra av eller inte lida brist på för att hålla oss friska.

Det pratas även om näringsämnen i samband med vacker, ung och frisk hud. Och många testar då olika kosttillskott med olika grad av framgång, men lyckas inte alltid få resultat. Ganska ofta kan det misslyckas faktiskt. Och vad beror det på?

Självklart finns det flera faktorer som spelar in, t.ex. hur stor brist man har av ett särskilt ämne (du kan behöva mer eller mindre av ett ämne jämfört med din kamrat beroende på din kroppsliga hälsa), men en avgörande faktor är hur väl din kropp kan absorbera näringsämnet.

Du får lära dig mer om Aloe Veras verkan i tarmen och på absorptionen av näring i nästa artikel.

Text: Rani Spets-Edgren

Jag brinner för att människor skall må bra och ha en god hälsa genom hela livet. Det bidrar jag med bl.a. genom mitt arbete som andningspedagog med fokus på vårt obetingade människoväsen. Jag har sprungit mitt 34:e marathon i år och har hunnit bli hela 70 år med en fortsatt fantastisk hälsa som jag är väldigt tacksam för. Aloe Vera dryck intas flitigt i min familj varje dag och det har gjort skillnad stor för oss. Aloe Vera Gelly eller ren Aloe Vera Gelé kan även användas till huden med mycket gott resultat.

Du hittar mer information om mig och min verksamhet här: Inspiraktiva.se


Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: aloe vera
Stöd NewsVoice 2024

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *