I Portugal kan inga politiker känna sig säkra inför rättsvårdande myndigheter

Jan Norberg, selfie 2021-08-25 Jan Norberg är pensionerad konsult med en bakgrund inom svensk industri. Han är sedan några år bosatt i Portugal. Jan är en engagerad samhällsdebattör. Se lista på alla Norbergs artiklar.
publicerad 14 november 2023
- Jan Norberg
Portugals premiärminister António Costa
Portugals premiärminister António Costa.

I dagarna har Portugals premiärminister António Costa lämnat in sin avskedsansökan till presidenten och denne har accepterat det och därför utlyst nyval den 10:e mars 2024. António Costa lämnade in sin avskedsansökan till landets president, Marcelo de Souza, efter att utredare genomsökt hans officiella bostad i en utredning av ett påstått fall av korruption.

Det behövdes inget tjafs med en så kallade kabinettsfråga i parlamentet som den svenska ordningen normalt kräver. Här slog rättsvårdande myndigheter till med full kraft. Omkring 140 utredare sökte igenom António Costas bostad, liksom 17 bostadsfastigheter och 25 andra anläggningar, inklusive premiärministerns stabschefskontor och två regeringsministerier.

Inte nog med det, utredarna tog sig också till Sines kommunkontor, djupvattenhamnen som är i fokus för investeringar i grundämnet väte för användning som energikälla.

På tisdagen den 7:e november sa åklagare att de undersökte oegentligheter i koncessionerna för två litiumgruvor, ett projekt för vätgasproduktion och ett datacenterbyggande. Brotten som utreds är tjänstefel, aktiv och passiv korruption av politiska tjänstemän och inflytandehandel.

Enligt åklagare nämnde misstänkta som intervjuades under utredningarna att Costa ingrep för att för att inte stå i vägen för påstådda olagligheter. Costa sa att han inte nämndes som misstänkt, men anser att utredningens existens är oförenlig med att han kvarstår på ämbetet.

Fem personer greps, enligt tidningen Público: Costas stabschef, Vítor Escária; en konsult nära Costa, Diogo Lacerda Machado; borgmästaren i Sines och socialisten Nuno Mascarenhas; samt två företagsledare.

Enligt myndigheterna gjordes häktningsförfrågningarna för att det enligt deras bedömning fanns risk för rymning, samt fortsatt brottslig verksamhet, störning av utredningen och störning av allmän ordning. Attorney General’s Office uppgav att Costa kommer att utredas av högsta domstolen.

Imponerande statlig utredning

Jag blir ofrånkomligen imponerad av Portugals rättsvårdande myndigheter. De lägger inte fingrarna emellan oavsett vilka politiker som haft fingrarna i syltburken. Självklart har premiärministern pressats de senaste dagarna av oppositionen så att han till slut lämnade in sin avskedsansökan.

Du som nu läser detta kan ju själv reflektera lite hur svenska rättsvårdande myndigheter hade hanterat detta om det gällt Sverige.

Sanningen å säga så finns anledning att fråga sig hur mycket korruption vi har haft då svenska politiker gått globalisternas, industrins och miljömupparnas ärenden för tex hybritstål, vindkraftsparker, batterifabriksetableringar och för att inte tala om alla våra kraftigt subventionerade datacenters som etablerats av Big Tech-bolagen.

Jo, jag glömde ju att vi i Sverige har vi ingen korruption, våra politiker är ju så hederliga. Inte skulle väl våra svenska helyllepolitiker nedlåta sig till mutor och korruption. Och skulle de göra det så får de ju ”skydd” av alla inblandade, alltifrån polis, åklagare, domstolar osv.

Vi svenskar kanske inte heller ser denna korruption som redan etablerat sig inom den svenska samhällskroppen. Man får tacka sin lyckliga stjärna att man inte längre bor i det genomkorrupta landet Sverige.

Jag vill som avslutning tacka min granne Cleber för hans snabba summering av läget i den Portugisiska politikens inre kärna.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq