I Portugal kan inga politiker känna sig säkra inför rättsvårdande myndigheter

Jan Norberg, selfie 2021-08-25 Jan Norberg är pensionerad konsult med en bakgrund inom svensk industri. Han är sedan några år bosatt i Portugal. Jan är en engagerad samhällsdebattör. Se lista på alla Norbergs artiklar.
publicerad 14 november 2023
- Jan Norberg
Portugals premiärminister António Costa
Portugals premiärminister António Costa.

I dagarna har Portugals premiärminister António Costa lämnat in sin avskedsansökan till presidenten och denne har accepterat det och därför utlyst nyval den 10:e mars 2024. António Costa lämnade in sin avskedsansökan till landets president, Marcelo de Souza, efter att utredare genomsökt hans officiella bostad i en utredning av ett påstått fall av korruption.

Det behövdes inget tjafs med en så kallade kabinettsfråga i parlamentet som den svenska ordningen normalt kräver. Här slog rättsvårdande myndigheter till med full kraft. Omkring 140 utredare sökte igenom António Costas bostad, liksom 17 bostadsfastigheter och 25 andra anläggningar, inklusive premiärministerns stabschefskontor och två regeringsministerier.

Inte nog med det, utredarna tog sig också till Sines kommunkontor, djupvattenhamnen som är i fokus för investeringar i grundämnet väte för användning som energikälla.

På tisdagen den 7:e november sa åklagare att de undersökte oegentligheter i koncessionerna för två litiumgruvor, ett projekt för vätgasproduktion och ett datacenterbyggande. Brotten som utreds är tjänstefel, aktiv och passiv korruption av politiska tjänstemän och inflytandehandel.

Enligt åklagare nämnde misstänkta som intervjuades under utredningarna att Costa ingrep för att för att inte stå i vägen för påstådda olagligheter. Costa sa att han inte nämndes som misstänkt, men anser att utredningens existens är oförenlig med att han kvarstår på ämbetet.

Fem personer greps, enligt tidningen Público: Costas stabschef, Vítor Escária; en konsult nära Costa, Diogo Lacerda Machado; borgmästaren i Sines och socialisten Nuno Mascarenhas; samt två företagsledare.

Enligt myndigheterna gjordes häktningsförfrågningarna för att det enligt deras bedömning fanns risk för rymning, samt fortsatt brottslig verksamhet, störning av utredningen och störning av allmän ordning. Attorney General’s Office uppgav att Costa kommer att utredas av högsta domstolen.

Imponerande statlig utredning

Jag blir ofrånkomligen imponerad av Portugals rättsvårdande myndigheter. De lägger inte fingrarna emellan oavsett vilka politiker som haft fingrarna i syltburken. Självklart har premiärministern pressats de senaste dagarna av oppositionen så att han till slut lämnade in sin avskedsansökan.

Du som nu läser detta kan ju själv reflektera lite hur svenska rättsvårdande myndigheter hade hanterat detta om det gällt Sverige.

Sanningen å säga så finns anledning att fråga sig hur mycket korruption vi har haft då svenska politiker gått globalisternas, industrins och miljömupparnas ärenden för tex hybritstål, vindkraftsparker, batterifabriksetableringar och för att inte tala om alla våra kraftigt subventionerade datacenters som etablerats av Big Tech-bolagen.

Jo, jag glömde ju att vi i Sverige har vi ingen korruption, våra politiker är ju så hederliga. Inte skulle väl våra svenska helyllepolitiker nedlåta sig till mutor och korruption. Och skulle de göra det så får de ju ”skydd” av alla inblandade, alltifrån polis, åklagare, domstolar osv.

Vi svenskar kanske inte heller ser denna korruption som redan etablerat sig inom den svenska samhällskroppen. Man får tacka sin lyckliga stjärna att man inte längre bor i det genomkorrupta landet Sverige.

Jag vill som avslutning tacka min granne Cleber för hans snabba summering av läget i den Portugisiska politikens inre kärna.


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Jan Norberg skrev: 15 nov 2023 kl 17:42:
  “Jag försöker bara uppmärksamma dig och andra på Newsvoice egna community regler, dvs att kommentarer SKALL hålla sig till ämnet som artikeln handlar om. Det gör inte Karl Wangs kommentar, jag bjuder in Karl Wang till ett face-to-face-möte men det törs inte han ställa upp på. Då kanske den kinesiska ambassaden vidarebefordrar en arresteringsorder på Karl Wang så att han eller hans familj blir lite extra ansatta av den kinesiska regimen.”

  Mitt svar:

  Ok, men starta nu inte ett krig mellan Kina och Sverige här. Låt NewsVoice får vara en plats där de två kulturerna kan mötas och ha lite framtidsvisioner.

  Krigen sköts redan så bra av de västerländska ledningarna.

 • Låter lovande Jan!

  Efter regn kommer sol även om korruption som sådan inte går att undanröja. Men det går att stämma i bäcken genom att personer i nyckelställning åtalas och fälls. I Sverige åtalas och fälls inte någon upphöjd ansvarig inom t.ex finansindustrin där brott ständigt begås. USA har lett den negativa utvecklingen sedan 80-talet där aktieägarna istället får betala böter medan brottslingarna i toppen helt går fria. En systemändrkng tillbaka till hur det var förr måste till.

 • Intressant. Medan USA skapade ChatGPT som en AI show satte Kina AI i helt annat arbete. Vi har länge vetat att lejonparten av korruption i Kina är att USA mutar olika personer att spioner för CIAs och FBIs räkning. Dels har AI satts in mot det omfattande amerikanska industrispionaget i Kina, och det har verkligen gett resultat.

  Dessutom har misstänkta individer analyserats med AI, deras donationer, levnadssätt, och umgänge, och det är det som nu påstås ligga bakom att ett flertal mycket höga ämbetsmän och politiker har plötsligt ”försvunnit”. Dom påstås alltså ha varit av USA ”köpta” insiders som skulle ha arbetat för USAs räkning.

  En person som vi nu vet utpressades och köptes av USA är Gui Minhai, som har erkänt och sedan samarbetat med myndigheterna för att avslöja hur USAs system av korruption och spioneri i Kina fungerar. Det är därför man i väst, speciellt Sverige, är så angelägen att ”rädda” honom, och få ut honom från skyddet i Kina så han kan permanent tystas och elimineras. Som bekant, olyckor händer så lätt i dessa kretsar.

  • Jag tror att Newsvoice måste vara mer på sin vakt mot kinesisk otillbörlig påverkan från deras köpta lakejer.

   Jag har iofs inga förutfattade meningar om Kina mer än jag har gentemot andra stormakter typ USA, EU mfl.

   Karl W bor i Kina och har försökt driva kinesisk påverkan hos Newsvoice för några år sedan, så Karl Wang heter sannolikt något helt annat bakom sin VPN-tunnel adress.

   Träd fram i ljuset med din riktiga identitet så får vi se hur du uttrycker dig då.

   • Karl W bedriver ingen “otillbörlig påverkan”. Han uttrycker sina fria åsikter. Även kineser precis som ryssar och amerikaner har rätt till fria åsikter. Det är inte otillåtet att använda VPN eller alias, men jag föredrar att alla använder sina riktiga namn.

    • Åsiktsfriheten skall absolut skyddas men du har tagit bort min anmärkning för vad Karl Wangs kommentar har med artikelns innehåll att göra.

     Jag säger det igen, uppträd med ert rätta namn och/eller ta en debatt om sakfrågan artikeln handlar om. Jag ställer upp i en inspelad YT version eller i en live på YT då förutsatt att såna som signaturen karl Wang ställer upp med sitt ansikte.

      • Jag försöker bara uppmärksamma dig och andra på Newsvoice egna community regler, dvs att kommentarer SKALL hålla sig till ämnet som artikeln handlar om.

       Det gör inte Karl Wangs kommentar, jag bjuder in Karl Wang till ett face to face möte men det törs inte han ställa upp på. Då kanske den kinesiska ambassaden vidarebefordrar en arresteringsorder på Karl Wang så att han eller hans familj blir lite extra ansatta av den kinesiska regimen.

   • Karl W har en tid varit frånvarande i de olika siter som jag bevistat. Jo han är alltid pro-kina och sällan eller aldrig balanserad i sin kritik av väst.

    Så länge samhälls-kritiker inte bara förföljs och sätts i fängelse i Kina utan också försvinner spårlöst kan vi inte ensidigt stötta en enparti-regering oavsett deras framgångsrika politik på flera områden. Att Kina’s övervaknings-politik bara skulle begränsas till den enskildes telefon-algoritmer utan data-process behandlingar på överordnad systematisk nivå tror inte jag på? Bara att följa WEFs planer som glorifierar Kina’s modell för samhällskontroll. Tyvärr är det en “naturlag” att politiska ledare alltid utnyttjar teknik i kontrollens syften om det anses gagna saken (hur nu problemen definieras).

 • Här i Sverige har inte en ledande politiker någonsin blivit åtalad trots att det funnits många kandidater…Kalle Bildt, Anders Sundström, Maud Olofsson, Lennart Geijer, Mona Sahlin, Fredrik Reinfeldt, Sven-Erik Bucht med flera ja listan är lång…Bara ett axplock ur högen av skurkar som inte åtalats. Säger väl det mesta om rättsrötan som grasserar i Sverige!

 • Naivt att tro det finns politiker kvar, i väst. Visst, de finns en masse men det är ‘politiker’ vi isåfall då pratar om

 • Hade förväntat mig Du skulle säga,
  ”i Portugal kan ingen känna sig säker inför FOLKETS rättsvårdande dom”?
  Så lågt sjunker väl ingen befolkning som inte förstår när de blir utsatta för KORRUPTION, eller har jag fel?

  • Samuel, jag blir aldrig riktigt klok på dina kommentarer men jag gör ett försök att tolka dig.

   Jag säger ju med viss ironi att den svenska befolkningen skulle ju aldrig ens misstänka att svenska politiker är korrupta.

   I Portugal förutsätter man att alla politiker är korrupta, här skämtas det ofta över hur korrumperade politiker är.

   Desto roligare blir det ju när rättsvårdande myndigheter i Portugal lever upp till sin roll som oberoende myndighetsutövare och går till kraftfull attack när det finns korruptionsmisstankar mot politiker.

   Den armlängdsprincip som skall finnas mellan politiken och rättsvårdande myndigheter har ju i Sverige helt eliminerats av Advokatsamfundets f.d. generalsekreterare Ann Ramberg. Hon har ju via sina organisationer Hilda och Ruben korrumperat hela rättsapparaten. Där återfinns poliser, domare, åklagare och advokater i en “härlig” mix.

   Notera att även Portugal sedan 2015 haft en socialistisk koalitionsregering på ungefär samma sätt som i Sverige.

   • Försök att avsätta en SVENSK KORRUMPERAD POLITIKER eller TJÄNSTEMAN i ALLMÄNNA VAL!
    I SCHWEIZ kan man genom “medborgarinitiativ” bromsa det socialistiska vanvettet.
    Se hur det går till i Sölvesborg i dag och för att inte tala om SJÖBO 1988!
    Tack Jan för att Du håller frågorna kring förnedringen av det SVENSKA folket levande. Guld värt!!!

 • Om det nu inte innebär att en ännu mer fogligare efterträdare installeras. Han kanske inte var tillräcklig för dem.
  Alltid skeptisk till goda nyheter.
  Men svenska politiker behöver inte ens mutas, ty de tror att de gör världsbefolkningen en tjänst oavsett vad som beslutas…

  • Mutor och annan korruption i Sverige sker på ett mer subtilt sätt, det handlar i Sverige om att odla sina nätverkskontakter så att den egna karriärutvecklingen får en puff.

   När så den politiska karriären är över så kommer belöningen, se bara på Stefan Löfvén, Reinfeldt, Anders Borg, Göran Persson, Göran Hägglund, mfl. Listan är oändlig.

   När Klaus Schwab till ochmed skrävlar att han för WEF:s räkning lyckats infiltrera massor av politiker globalt så finns det en lång rad i dag verksamma politiker som ser det som sin ultimata belöning att upptagen i det sällskapet.

   Fy Fan att svenskarna inte insr hur allt detta hänger ihop.

   Låt oss glädjas att det åtminstone i Portugal finns ett visst oberoende rättsväsende. I Sverige är ju det etablissemanget helt korrumperat.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *