NewsVoice i Kina – Vad är sant i västs rapportering om landet lika stort som en kontinent?

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 6 december 2023
- Torbjörn Sassersson red.
Chengdu. Foto: T. Sassersson
Chengdu ligger i centrala Kina.

NewsVoice undersöker Kina, ett land lika stort som en kontinent bestående av en variation av subkulturer. Trots nationens stora utbredning och 1,4 miljarder invånare har den kinesiska ledningen på kort tid lyckats lyfta över 100 miljoner människor från fattigdom till medelklass. Hur var det möjligt och varför beskriver ofta medier i Väst Kina negativt?

I en serie av kommande artiklar ska jag försöka redogöra för vad jag fann under en rundresa i landet. NewsVoice fick möjlighet att besöka flera platser.

En av Kinas nya megastäder besöktes, eller var det egentligen ännu en kinesisk spökstad som västmedier påstår? Undertecknad var en av de första västjournalisterna som fick komma in och rapportera.

Jag besökte en stad i centrala Kina. Jag ville veta så lite som möjligt innan besöket, men förväntan jag hade var att staden skulle se ut som en äldre fabriksstad med 1960-talskänsla och dammiga gator. Så fel jag hade. Centrum i staden såg ut som New York, med höghus och allt. Stadens gator var rena och prydliga.

Chengdu City. Foto: T. Sassersson
Chengdu City. Foto: T. Sassersson

Ett annat stopp var den moderna staden Shanghai med det näst högsta tornet i världen, ett torn på 632 meter och ett “old town” med klassisk kinesisk arkitektur och trädgårdar. Här fick jag även träffa några kollegor som gav sina synpunkter på media och geopolitik.

Naturligtvis besöktes Kinas huvudstad, Beijing, den förbjudna kejsarstaden och den kinesiska muren.

Under och mellan dessa platser skedde ett kontinuerligt samtal om Kinas kultur och politik, Väst och massmedia. Jag ställde många och svåra frågor och våra kinesiska kolleger gjorde sitt bästa för att förklara, beskriva kinesisk kultur och tänkandet.

Allt skedde i en anda av utbyte, dialog och vänskap. Förhoppningen är att kunna besöka fler länder i framtiden. Jag är särskilt intresserad av den globala södern (Global South), BRICS-länderna, Afrika, Asien och de där andra länderna som sällan omskrivs i Västmedier, varav många på senare år har försökt resa sig ur Västs månghundraåriga exploatering för att nå folklig suveränitet.

Som alltid är mitt grundperspektiv de olika folken i världen. Kina verkar vara ett av de få länder som genom ett partipolitiskt folkstyre – med 9 partier som representerar “all walks of life” från “höger” till “vänster” lyckats få sina medborgare tillfredsställda tvärtemot vad västmedier beskriver som en förtryckande enpartistat och diktatur. Så frågan är varför västpolitiker och västmedier är så inne på att smutsa ner Kina i Väst. Vad handlar det om egentligen? Låt oss ta reda på det.

Torbjörn Sassersson, grundare och redaktör, NewsVoice

Kinesisk adelsman. Foto: T. Sassersson
Kinesisk adelsman. Foto: T. Sassersson


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • From nu ska kommentarerna snabbare komma ut. Fördörjningen fram till nu handlar om en inställning i kommentarsfunktionen. Jag ställde in det så för att hantera sk “flames” tillfälliga gräl efter artiklarna.

  Mitt önskemål är att alla efterdebatter har en utforskande natur där de som kommenterar försöker nå en högre nivå av kunskap och förståelse. Det låter kanske lite som newage-flum, men det funkar bra när det tillämpas och inte alla hela tiden befinner sig i opposition till varandra.

  • Jättebra, att kommentarerna nu kommer snabbare ut, Torbjörn!

   Visst vill jag i första hand skriva kommentarer som är utforskande, men det är också viktigt att få möjlighet att svara på insinuationer och personangrepp.

   Och något som jag uppskattar väldigt mycket här i Newsvoice är konfrontation av olika åsikter. Den möjligheten saknas ju helt i Likströmsmedia, där PK (politisk korrekthet) blivit något av en religion.

 • Relaterat: Nya Dagbladet om Kinas tusen ansikten (7 dec 2023)

  “Nya Dagbladet besöker landet som på kort tid gått från fattigland till global ekonomisk motor. I en unik artikelserie utforskar vi den femtusenåriga kulturnationen Kina, som på ett dramatiskt sätt omvandlats till en hyperteknologisk stormakt. Vilken är egentligen den värld som väntar när Mittens rike nu återtar sin centrala position på världskartan?”

  https://nyadagbladet.se/kultur/kinas-tusen-ansikten/

 • Hans Dahl skrev: 7 december 2023 kl 17:45 kl. Redigera

  “Javisst har Jan Norberg mailat mig. Han har gett mig uppgifter om hur din resa till Kina finansierats. Du får gärna kommentera hur det ligger till, Torbjörn!”

  Ja visst. Han mailar nu runt till en rad personer och hans syfte är att sprida rykten, sänka min trovärdighet och skada mig som person.

  Norberg chansar och spekulerar. Han har inga fakta om resan.

   • Jag förstår precis vad du antyder. Ingen behöver köpa mig för att jag ska förmedla vad jag själv anser är fakta. Om jag finner fakta publicerar jag det ändå och det visar min historik i NewsVoice under de 12 år som tidningen existerat.

    Det finns alltid någon “makt” eller gruppering som ogillar det arbete som sådana som oss gör. En sådan grupp kan vara de alternativa korrekta.

    Är det inte mer intressant att läsarna får veta mer om Kina via personer som tex Karl Wang eller mina kollegor som jag reste parallellt med? Jag har ingen aning om vad de andra kommer att skriva.

    Vi fick möjlighet att besöka en av Kinas nya storstäder (som de första västjournalisterna) Xiongan som byggs nu för att vi är seriösa västjournalister, inte för att vi följer något särskilt berättande.

     • Du har ingen rätt att kräva av Torbjörn att redovisa vilka donationer andra gjort även om du råkar veta vem personen är och Torbjörn har ingen skyldighet att redovisa offentligt på din begäran.

      Dessutom ska ju Torbjörn återkomma med nya artiklar. Hur vet du att svaret inte kommer att finnas i kommande artikeln om ämnet?

      Förresten, vem fan tror du att du är?

      • @ Reality Checker

       Jag är en som söker sanningen och som vågar stå upp med hela min identitet – och jag vänder din egen fråga tillbaka till dig själv, “Reality Checker”, särskilt med hänsyftning till din kommentar till en annan artikel om Kina, där du skriver följande ordsekvens:

       “Om priset för att göra dagens Kina var 50 miljoner mördade, anser jag att det var ett mycket lågt pris.”
       https://newsvoice.se/2023/12/analys-kinesisk-ekonomisk-krasch/

       “Reality Checker”…du verkar snarast sväva omkring i något slags delirium, så jag kan förstå att du väljer att vara anonym!

   • Hans Dahl skriver: 7 december 2023
    Oberoende av hur den finansierades tror jag redaktören är rakryggad och har tillräcklig stark integritet att göra sina egna bedömande och iakttagelser utan att påverkas. Frågan är uppenbart bara ett smutsigt försök att skada trovärdigheten. Det kan vi vara utan. Vi skall inte sjunka så lågt att fega syltryggar ens behöver bemötas. Även jag har råkat ut för denna slags grova och låga försök till smutskastning, även av välkända CIA finansierade agenter och journalister.

 • “varför beskriver ofta medier i Väst Kina negativt?”
  Därför att Kina utvecklas. Väst=US/UK har som sitt mål att förhindra att ngt livskraftigt existerar som kan växa ifatt och förbi väst.
  Väst leds av en ondskefull typ av tänkande som är djupt missundsamt och destruktivt till hela sitt väsen.
  Denna onda oligarki vill i viss mån som ett omoget litet barn ha allt och ta det från andra.

  Lyndon Larouche beskrev och förklarade fenomenet som ett länge existerande fenomen och ställde det mot ett annat synsätt som också existerat i det förflutna.
  Renässansen såg han som en positiv period där olika grupperingar tydligen kunde samverka med kulturell och vetenskaplig utveckling som följd.

  Han pekade på det tidiga USA och dess konstruktiva mål.

  Frankrike som hade bistått USA försökte själva genomföra en republikansk utveckling men det brittiska imperiet och dess allierade på kontinenten tog snabbt över och utmanövrerade det elementet.
  Den onda oligarkin tog över världen.

  Den moderna självständiga och utvecklingsinriktade nationalstaten uppstod under renässansen anses det.

  De onda vill få bort den enheten och vill bryta upp allt i små delar som är lättare för de onda att tyrannisera.
  Var man för sig hjälplöst beroende av en oligarki och utan folkligt inflytande.
  Kina av idag representerar i mina ögon något som för tanken till renässansen med en kreativ och utvecklingsinriktad utbildning och tillämpning av vetenskapen.
  Allt det som västvärldens onda oligarki hatar och fruktar.
  För trots att oligarkin vill ha avancerad teknik för att förtrycka så motverkar den samtidigt kreativitet eftersom den hotar deras onda makt.
  Den nu föreliggande onda västoligarkin ljuger om allt och sprider förvirring.

  Kreativa och självständigt tänkande människor (och kanske även kommande upplagor av AI?) genomskådar dessa onda. Vi ser vad dom håller på med. Hur vidriga dom är och hur deras masker har fallit till marken.

  • petergrfstrm skriver: 7 december 2023
   Detta är otroligt intressant. När USA, Sverige och Väst inte klarar att konkurrera, då konkurrerar man genom att smutskasta, förtala och och sprida falska rykten. Exempel är att Kinas bilindustri skulle vara regerings finansierad. Det är den inte utan Kina har utvecklat teknologi och metoder som är vida överlägsna, vilka Sverige har förbjudits att använda. Man sprider det falska propaganda ryktena om koncentrationsläger, tvångsarbete, tvångsaborter, folkmord, övervakning och förtryck dagligen genom styrda media, i avsikten att skada Kina. Det är lögn.

 • Hmm du såg inte hur diktatur staten Kina förföljer oliktänkande så blind och naviv är du är en fråga jag ställer?

  • Kan också vara ett bra exempel på västpropaganda och ämnet utgör därför ytterligare ett exempel på ämnen att undersöka närmare. Tänker du på falungong-utövarna?

   Jag vet mycket väl hur massmedia, politiker och organ sprider falska rykten. Jag har fått egen personlig erfarenhet genom åren. När makterna i Väst slår sig samman mot enskilda individer (tex Assange, Fuelmich etc) och hela länder (Kina, Ryssland, Libyen etc) blir resultatet förödande för enskilda individer och relationer mellan länder.

   • I Kina under pandemin fick konsekvenser för landets runt 100 miljoner kristna. Den kinesiska staten skärpte sin övervakning av landets invånare för att spåra smittan, men Peter Paulsson fruktar att den teknik som utvecklats kommer att fortsätta att användas för att övervaka kristna.

    Kina har en otrolig kontroll över sina medborgare där oliktänkande som jag skrev blir förföljda.

    Men okej känner du till Open Doors arbete bland de kristna i Kina ?

    Enligt bedömningar har regimen placerat över en miljon muslimska uigurer i omskolningsläger sedan 2014, samtidigt som runt 16 000 moskéer rivits.

    Så oliktänkande är inte acceptabelt i diktaturer som Kina.

    • Religion har Kina erfarenhet av när US/UK är inblandat. Taiping upproret följde efter det att britterna frammanat en aggressiv pseudokristen sekt och det ledde till över 10 miljoner döda och slutade med total förnedring av Kina.
     Lita på att Kina har goda skäl att misstänka alla andra sekter också.
     1925 understödde USA kommunisterna genom att upplåta YMCAs lokaler till att träna dem, och det var USA som orsakade att kommunismen tog över Kina.
     US/UK var under 20-talet och föreläste för Mao och de andra och dessa företrädare för det angloamerikanska etablissemanget var överens om att det vore hemskt om Kina vore kapitalistiskt.
     Notera att det var USA som lät vapnen till den kristne Chiang Kai Shek falla i Maos händer.
     Varenda kommunistrevolution har understötts av USA.
     Inte genom sovjetisk infiltration utan genom att en del av den amerikanska eliten vill skapa motsatspar som fascism och kommunism, som ett medel på väg mot en världsregering.

     USAs enorma fientlighet gör det sannolikt att allt som USA gillar att frambringa där är till för att skada Kina.
     USA har varit i krig under nästan hela sin existens och de har som mål att hålla alla andra nere genom att interferera. Med alla tillgängliga medel för att splittra.
     Religionsfrihet yttrandefrihet liberala värden spottar USA på i verkligheten.
     Usas frihetsbegrepp är ett hån mot verklig frihet.
     Jag vet inte om de har nettomässigt rivit religiösa byggnader för de kan ju ha byggt nya. Så jag har ingen åsikt om byggnader
     Men islamism har hela tiden alltså från starten varit först britternas skapelse och sen följde USAs inträde med en nyskapad variant av muslimska broderskapet.
     Hela tiden var det en frimurarförgrening i allians med brittisk och senare amerikansk underrättelsetjänst.
     Nuvarande kung Charles III var redan på 80 och 90-talet inblandad i att försvara radikal islamism i Storbritannien där imamer tilläts sprida hatiska budskap. London kallades därför Londonistan och kritiserades på 90-talet av tolv länder för att vara terrorns ursprung.
     Och det finns en lång förhistoria med London som säte för anarkistkonferenser under den senviktorianska eran. Och för systematiskt stöd av alla sorters radikala kulter baserade på gamla ockulta ideer.
     Det var en massproduktion av kulter för att kunna spela ut dem och förstöra samhällen inifrån.
     De som pratar om religionsfrihet brukar aldrig visa ngn medvetenhet om detta.
     Eftersom den utstuderade och systematiska ondskan är en central del av US/UKs verksamhet över hela världen bör man inte anamma deras vokabulär.
     Utan underkänna alla deras utspel och argument tills de bättrar sig och till dess bör man ta de anklagades parti.
     US/UK har inte en hederlig fiber i sig!
     Eller de pokerbluffar hela tiden.

    • Man kan se det som du gör , men verkligheten kan vara en annan. Kina visste att laboratoriet i Wuhan var sponsrat av Fauci och komp.De kanske visste att det handlade om en påhitt som skulle lanserar de mycket farliga vacciner. Man möjligen genomskådade Corona pandemin och under dess paraply rensade Xi Ping ut dem som lydde under eliten och som ville förstöra kina inifrån.Det var ju inte första försöket. Han lyckades fantastiskt bra och möjligen förstod de flesta kineser vad det handlade om, då kineser är internationellt mycket mer upplysta än vi i Sverige. Läs på Kinesisk historia främst 1800-1970 hur Kina i ett försök att blir förstörd av väst blev kolonialiserat av de flesta länder i väst. Detta land har lärt sig något av sin historia och p.g.a. av sin filosofiska
     bakgrund går man inte hämndens väg bara en annan. Kina har under århundraden lidet av inre krig och det är enastående att man vill gå fredens väg som gagnar de flesta, det finns också historiska exemplen på detta.

   • Adam skriver: 7 december 2023
    Systemet finns, men lever en tynande tillvaro. Det ignoreras helt enkelt. Själv har jag följt det sedan det var en idé, men aldrig kommit i kontakt med det. Det är ett meritsystem, liknande västs medaljer och ordnar. Den som gör insatser för samhällets bästa meriteras. Det är inte ett system för svartlistning eller straff. Personer som varit otrevliga, våldsamma eller farliga kan portas från tåg och flyg, eller skolor mm, men de systemen sköts av skolorna, flygbolagen eller tågbolagen. Som så ofta har väst propaganda förvridit sanningen till något annat.

  • Andy skriver: 7 december 2023
   Kina är ingen diktatur som Sverige. Kina har en fungerande direktdemokrati, vi kan påverka och styra besluten av makten, eller avlägsna den. Alla, inklusive så kallade ”oliktänkande” kan framföra sin åsikter. Däremot accepteras inte att någon försöker skada och förstöra samhället eller störa samhällsordningen eller att uppvigla till våld, inklusive att försöka förhindra andra att säga sin mening, speciellt inte med systematisk falsk propaganda.

   • Hmm så Kina är inte en diktatur. Nja du talar inte sanning här att alla kan framföra sina åsikter kan flertalet troende Kristna i Kina vittna och säga Karl W är en lögnare..:

    Men du skriver sedan att Sverige är en diktatur på ett sätt kan jag hålla med om det.

    Enligt människorättsorganisationer finns tusentals politiska fångar eller samvetsfångar. Regimkritiker har förts bort för omskolning i arbetsläger utan åtal eller rättegång eller sitter häktade i hemliga fängelser. 2013 beslöt kommunistpartiet att stänga landets 260 arbetsläger, inrättade efter sovjetiskt mönster på 1950-talet, med sammanlagt 160 000 interner.

    Men enligt människorättsorganisationer har en del läger varit kvar i bruk samtidigt som andra former av inspärrningar har utnyttjats såsom psykiatriska sjukhus och hemliga fängelser. Sedan andra halvan av 2010-talet har regimen ökat försöken att tysta människorättsaktivister, advokater och journalister. De utsätts för trakasserier, frihetsberövanden och våld.

    Och så skriver Karl att Kina inte är en diktatur

    • Problemet med dessa “människorättsorganisationer”, som nästan alltid kommer från Väst, är att de kan misstänkas för följa Västs negativa berättande om andra länder. Väst ska ju alltid försöka företräda en högre moralisk nivå så att tex dessa NGO:s ska kunna utdela bannor.

     Exempel på det är när Washingtons tankesmedjor myntar begrepp som “rouge states” och “axis of evil”. Samtidigt beskriver sig USA som den största demokratin och Sverige som en humanitär stormakt.

     Det finns en psykiatrisk diagnos på detta:

     “Megalomani, grandiositet, hybris eller storhetsvansinne, är ett psykiatriskt symtom som yttrar sig i förhöjd självkänsla, en vanföreställning där en person har en starkt orealistisk självuppfattning och ser sig som speciellt utkorad eller menad för stordåd. Megalomani kan vara ett tecken på psykos eller en personlighetsstörning.” – Wikipedia

     • Vad som är sanningen och vad som är lögn Kan diskuteras i oändlighet.

      Men det finns så mycket människors vittnesmål från Kina som visar på att det du skriver inte överensstämmer med sanningen.

      Så den förföljda kyrkan i Kina ljuger enligt dig Torbjörn och Karl?

      Man får bilden av att väst är den stora satan och Ryssland samt Kina är Guds fromma lamm när man läser och tolkar här.

      • Varför gå till överdrifter och avkräva Kina att de ska vara fromma lamm?
       När de är föremål för intensiv smutskastning från den andra sidan och där väst har hundratusentals anställda för subversion och massmanipulation.
       Splittring är västs metod och de har tonvis med akademisk produktion om hur det går till.
       Förutom att väst sen århundraden har bedrivit en veritabel universitetsstyrd produktion av mängder av kulter av olika religiös art.
       Och med gammal ockultism som ett element så att det som nominellt kallas religion egentligen är ett verktyg för subversion.

       Inget som går att missbruka för onda syften lämnar väst orört.

       Historiker går hand i hand med västimperiet och mörklägger allt som är besvärande för väst. See no evil.

       Det är självklart att man under såna förhållanden inte kan vara fromma lamm utan måste agera bestämt.

       • Andy Svensson skriver: 10 december 2023
        i Kina förföljs ingen. De som terroriserar eller aktivt arbetar på att förstöra samhällsordningen, eller uppviglar till våldsamheter begår brott och liksom alla brottslingar stoppas dom och ges tillfälle att rätta sig. Det helt oberoende av om dom själva kallar sig ”oliktänkande”, ”regimkritiker”, eller ”människorättskämpar”.

    • Andy skriver: 8 december 2023
     På vad grundar du påståendet att Kina är en diktatur. Har du varit i Kina, har du bott i Kina, kan du något av språket, har du deltagit i Kinas direktdemokrati själv.

     Jag är ju själv del av samhället, del av händelserna, del och aktivt deltagande i denna direktdemokrati. Jag har aldrig varit medlem i något av de nio ”partierna” aka folkrörelserna, men jag har varit synnerligen aktive i denna direktdemokrati. Jag har fört fram åtskilliga idéer genom åren, och sett dom sammanföras med andras inlägg och sett dom genomföras. Borde jag så inte veta vad jag talar om.

     Det finns inga politiska fångar i Kina, men de som försöker med våld och att sprida falska rykten omstörta samhället och uppvigla, mycket ofta USA finansierade, interneras och får genomgå avradikalisering med samma metoder som Sverige använder. Det oberoende av om dom vill kalla sig ”regimkritiker” eller ”oliktänkande”. Det finns inga hemliga fängelser, och inga hemliga psykiatriska institutioner. Det tillhör den nu fjärran historien.

     Jag har personligen besökt, gjort åtskilliga besök, dessa så kallade ”arbetsläger”, och det är mer likt den svenska lumpen. Utbildning och att utveckla självförtroenden och självtillit. Jag kommer särskilt ihåg en ung dam som blivit föräldralös genom en bilolycka. Hon drev som tonåring omkring på gatorna med gäng, stal, och blev inblandad i brott. Polisen rådgjorde med släktingar, sedan satte polisen henne ett ”arbetsläger” uppe i bergen, jag var där många gånger. Hon fick yrkesutbildning av eget val, efter att ha muckat fullföljde hon sin livsdröm, startade en mode shop. Sluta lyssna på propaganda. Gör som redaktören, åk till Kina och kolla själv.

 • Vad jag förstår är det kommunistpartiet som bestämmer, de är över lagen. Sedan är 70% av ekonomin privat och 30% statlig och kommunism är uppförandet av all privat egendom. Kina är då mindre kommunistiskt än Sverige. Miljardärer får inte påverka politiken i Kina, det är den byråkratiska klassen som bestämmer och inte den ekonomiska. Politiken skall gynna folket och inte några få miljardärer. A4 demonstrationen mot Covid-19 politiken fungerade väl, folk höll upp ett vitt A4 papper i protest. Hur som helst så behöver länder och folk samexistera och samarbeta för fred och välstånd.

  • Johnny Andersson skriver: 7 december 2023
   Fel igen. ”Kommunistpartiet”, som har idag inget med kommunism att göra, är en gräsrotsstyrd folkrörelse, inte ett politisk parti kontrollerat av en partistyrelse som i väst, och dess primära uppgift, tillsammans med de övriga 8 folkrörelserna, är att sammanställa och kommunicera folkviljan till beslutsfattarna och regeringen på alla nivåer. Samtidigt övervakar man makten, och regeringarna delegerar sedan även en hel del lokala uppgifter tillbaka till dessa ”partier”. Samhällssystemets vida ramar är satt centralt, men ekonomin är lokal. 86% av företag är privata. Samhället äger all mark, med vissa undantag, och leasar den till företag och individer för användning. Äganderätten är rigorös, och det är därför dessa ”spikhus” existerar. De fanns inga ”demonstrationer” mot covid, men det är så folkstyre fungerar. Folk yttrar sig fredligt, regeringen följer, eller blir avsatt. Folkets godkännande av hur Covid skötte sig ligger på 98%, Källa Harvard med flera västerländska universitets forskning.

 • Kina är ett mega land. Vilka andra mega länder jämför man då Kina med som inte är diktaturer. Vad har man som riktlinjer. I en diktatur blir dom korrupta politikerna belönade med diverse globala befattningar. Ser inte några kineser som ordföranden i varken FN, WHO, Unicef eller andra globala organisationer. Den som förstår spelet fattar att då har Kinesiska politiker dom nationella intressen överst.

  • stig lönnqvist skriver: 7 december 2023
   Kina är egentligen inte ”ett land” utan många. Det sägs att det finns omkring 2,000 folk, etniciteter, som talar 1,500 språk. Det går helt enkelt inte att centralt styra en sådan stat som en diktatur. En lösnings passar inte alla. Det måste finnas ett stort självstyre lokalt. Samhällssystemet, som ger stor rörelsefrihet lokalt, är centralt, medan ekonomin är lokal. Det ger flexibilitet och snabb anpassning till förändringar. En av Kinas stora styrkor. Det går inte att lära sig Kina och förstå Kina under en tur på några dagar, men det skall ändå bli roligt att läsa redaktörens iakttagelser.

  • Det är en av frågorna. Är Kina en enpartidiktatur? Frågan kan inte besvaras av västmedia eftersom de följer ett Washington/EU-narrativ. Jag anser att det enda sättet att ta reda på det är att åka dit och prata med folk där på plats.

   • Torbjörn Sassersson red. skriver: 7 december 2023
    Helt rätt, men det är viktigt att förstå att man lär sig inte hur Kina fungerar i en handvändning. Av egen, och många andras, erfarenheter tar det minst mellan tre till fem år av att personligen på plats deltaga i samhället.

    Det mest viktiga är att förstå att vad vi kallar Kinas ”partier” inte är politiska partier jämförbara med västs politiska partier i västs ”demokratier”. Västs politiska partier styrs av en partistyrelse på ideologiska grunder eller en viss samhällssyn.

    Kinas ”partier”, vilka jag föredrar att kalla folkrörelser, drivs av folkviljan underifrån, inte av en partistyrelse, och precis som det står i texten innefattar dessa ”partier” alla politiska strömningar, från ”extremhöger” till vänsterns klassisk ”kommunism”. Det är samhällsfrågorna och de beslut som fattas som är viktigt. Pragmatism. Inte religiösa eller ideologiska åsikter.

    Glöm inte att Kommunistpartiet grundades 1921 på på initiativ av Soong Ching-ling, (1893-1981), som en ”revolutionär folkrörelse” och inget har ändrats till denna dag. Det är inte, och har aldrig varit, ett politiskt parti i västerländsk mening i någon form.

    Hon utsågs senare till “Hederspresident för Folkrepubliken Kina”. Det var i verkligheten hon som osynligt ledde Kina under så många år.

   • Svaret om hur det är i Kina beror på vem du frågar i Kina, de flesta är livrädda för att säga sanningen om sina åsikter öppet är min erfarenhet. Varför är de rädda? De är rädda för att förlora något. Men naturligtvis finns många rika, mäktiga och hjärntvättade som stödjer KKP – kanske 5-20% skulle jag gissa. KKP bildades av gangsters som mördade tiotals miljoner och utnyttjade kommunismen för att sälja in sig till folket som om de vore på deras sida. Naturligtvis samarbetade dessa gangsters med vissa politiker, media och banker i väst, tex i Sverige, Schweiz och USA. Vi känner till kommunismens globala maktmetoder med kulturkrig och kulturmarxism i väst och öppen terror i öst för att söndra och härska.

    Om vi bortser från KKPs förföljelse av oliktänkande, tex Falun Gong, uigurer, tibetaner, kristna och diverse demokratiförespråkare så finns det uppenbara bevis på organskörd i Kina idag med ett stort antal dokumentärer producerade i ämnet.

    Sen har vi fallet Guo Wengui,en insider från partiet och kkp-säkerhetstjänsten. Lyssna gärna på hans videos innan han arresterades av FBI under märkliga omständigheter – på uppdrag av KKP enligt trovärdiga källor. Notera hans rättegång som skjutits upp in absurdum. Jag säger inte att han är en ängel på något sätt men hans uttalande om KKP är mycket avslöjande och helt unika.

    Essensen i hans uttalande är att KKP är en svart magi-dyrkande (varför är kkp livrädda för Falun Gong?) globalistisk klan-organisation av pyramidform där några familjer styr allt i Kina och även runtom i världen i lönndom inklusive Schweiziska banker och amerikanska juristfirmor vilket gjort partitopparna overkligt rika. Just nu sägs Xi med bl.a. hans Harvard- utbildade dotter kontrollera KKP fullständigt med total makt.

    Eftersom de rika kineserna vet att partiet kan kollapsa när som helst pga bl.a. risk för uppror och ekonomisk kollaps flyr de utomlands med sina familjer. Varför vill de inte stanna i Kina? En varningslampa eller hur?

    Jag kan skicka länkar senare vid tillfälle.

    Men för all del, om man tror att KKP erbjuder paradiset på jorden kan man flytta till Kina och bosätta sig där och arbeta som en vanlig kinesisk arbetare och se hur bra det är för arbetare under Kina-kommunisternas ledning. Varför flyr så många kineser från Kina men sällan tillbaka till Kina? Om man är turist i Kina med lite pengar att spendera eller är intressant som partner till partiet så finns det all tänkbar materiell lyx i Kina att tillgå och det sägs finnas honey traps om man gör dumheter.

    Sen har vi de högintressanta indikatorerna på att en massdöd inträffat i Kina de senaste åren, en peak var förra vintern definitivt och även 2019-2020. Mer om detta senare. Vi ser nu att partiet uppmuntrar folket att skaffa fler barn igen. Samma som den gråtande Herr Kim i Nordkorea gjorde häromdagen för övrigt. Guo Wengui sade med flera indicier som grund att Kinas befolkning var under miljarden innan han arresterades. Falun Gongs grundare Li Hongzhi sade liknande saker om massdöden i Kina i början av året. Detta är en stor hemlighet som KKP självklart försöker dölja med alla medel. Indien kan ta över Kinas position inom kort.

    Slutligen glömmer vi inte KKPs strategi för herravälde genom dold eller öppen inblandning i Ukraina, talibaner, Hamas och Taiwan etc.

    Det är kanske dags för en hel artikelserie om Kina Torbjörn? Där båda sidorna av saken presenteras?

    • Kontrollerat Opposition? Hur gick det för Ali Baba som hade en svensk med direktör? Hur mycket är Sverige inblandat i Kinesisk infrastruktur?

     • Birgit Sjölander skriver: 7 december 2023
      ”Hur mycket är Sverige inblandat i Kinesisk infrastruktur?” Väldigt lite, men Sverige har levererat en del utrustning till högspänningsledningar. På grund av den rasist och hat propaganda Sverige (DI, DN, Public Service) driver mot Kina minskar exporten till Kina nu och Sverige blir alltmer utfryst. H&M ett exempel när dom försökte driva politik i Kina, de USA drivna aktionerna mot bland annat Huawei är ett annat exempel. Kina fungerar på goda relationer, Guanxi, och Sveriges relationer försämras allt mer, och det påverkar handeln och svensk export till Kina.

    • Det verkar vara ett genomgående tema när det gäller alla civilisationer i världen och det är att det alltid verkar finnas mörka perioder, dåliga beslut, statsvåld etc i det förflutna.

     Men när det gäller vare sig Kina, USA eller Sverige är jag mest intresserad av att ta reda på hur det är i nutid och för att förstå det är det naturligtvis bra med historik, men då ska historiken inte användas som ett vapen mot nutiden, tycker jag.

     Jag förstår alltså att historiken färgar nutiden, men vad är det som är framgångsfaktorerna för det nutida Kina? Vad funkar för folket i Kina idag? Vad är de nöjda med och vad är de inte nöjda med?

     Den kinesiska attityden är att ständigt förbättra så om något är dåligt ser man över hur det kan förbättras.

     • Torbjörn Sassersson red. skriver: 8 december 2023
      Kinas mörka period just nu är omställning och anpassning. Tvilling cancern, som den ofta kallas. Dels den övervuxna och överdimensionerade bygg sektorn nu när Kina nu blir allt mer färdigbyggt, dels skuggbankerna. Hela det ekonomiska system, efter väst-modell, ifrågasätts nu i Kina. Kina har utvecklat sin egen modell av direktdemokrati och samhällssystem, skall Kina även utveckla en egen ekonomisk modell och hur skall det gå till, och vad skall den bli. En annan huvudvärk i Kina är utbildningen.

      Framgångsfaktorerna för det nutida Kina är att Kina, olikt väst, erkänner och accepterar att problemen finns, och börjar åtgärda dom, och inte bara underhåller och döljer dom med en flora av bidrag. Varje problem är en möjlighet. Vad som verkligen räknas är inte hur problemet uppstod eller vad det är, utan hur det löses. Kina har en otrolig historia av att kunna lösa och utnyttja problem till att bli en möjligheter, ett tillfälle, och något bättre.

      Intressant artikel här
      —China lays out contrasting vision for financial system, rejects ‘predatory’ Western outlook
      https://www.scmp.com/economy/china-economy/article/3244071/china-lays-out-contrasting-vision-financial-system-rejects-predatory-western-outlook?module=top_story&pgtype=homepage

    • Marcus Gullberg skriver: 7 december 2023
     Att det beror på vem du frågar är sant, för Kina är inte en stat som är lika och enhetlig överallt. Att folk skulle livrädda för att säga sanningen om sina åsikter är en grov lögn. Tvärt om är debatterna både livliga, för att inte ibland säga hetsiga. Däremot är kulturen i Kina sådan att man alltid undviker att provocera och förolämpa, och där för uttrycker alla sig med viss försiktighet. Alla ”partierna” och regeringen har ett massivs fotstöd, inte bara av ”rika”. 98% folkstöd enligt forskning på amerikanska Harvard.

     KKP grundades 1921 på på initiativ av Soong Ching-ling, (1893-1981), som en ”revolutionär folkrörelse” och inget har ändrats till denna dag. Det är inte, och har aldrig varit, ett politiskt parti i någon form. Hon utsågs senare till “Hederspresident för Folkrepubliken Kina”. Det var i verkligheten hon som osynligt ledde Kina under så många år.

     Falun Gong är inte ”oliktänkande” utan en extrem, fanatiskt, våldsbejakande organisation maskerad som religion och sponsrad av USA likt IS. Uigurer, tibetaner, kristna, och alla grupper, är mycket nöjda med utveckling, även en personlig erfarenhet. Se Harvards forskning. Någon ”organskörd” har aldrig förekommit, men däremot kan man donera sina organ efter sitt frånfälle under sin livstid, vilket jag själv har gjort. Sedan har propaganda förvrängt det som vanligt.

     Guo Wengui är en extrem USA sponsrad politisk aktivist. Han står under åtal även i USA för en USA 1 miljard bedrägeri och stämpling. Hans propaganda kampanjer är unika för dom är rena lögner och påhitt.

     Alla kan fritt lämna Kina idag, ingen flyr, men liksom med Sverige och alla länder vill en del flytta. Inget konstigt med ett. Jag själv har ju vänt diktaturen Sverige ryggen. Jag har ju själv av egen vilja flyttat till Kina, för över 50 år sedan. Kina är inget paradis, men nära nog jämfört med Sverige, Europa och USA. Egen handgriplig erfarenhet. Det finns ingen ”massdöd” i Kina. Tvärt om, 4 miljoner liv räddades under covid jämfört med USA.

     Att färre barn föds beror på att dagens generationer har brutit sig loss från traditionen. Nu vill både kvinnor och män skaffa en utbildning, etablera sig i ett yrke, och skaffa ett sparkapital innan man bilda familj. Det är lett till ett ”gap” på omkring tio år i barnafödandet.

     Mitt svar. Sluta sprida amerikansk propaganda. Kom hit och upptäck själv – första rad.

   • blueshift skriver: 7 december 2023
    I en diktatur saknar folket möjligheter att påverka eller styra de beslut som påverkar deras liv, och saknar möjlighet att tillsätta eller avlägsna odugliga beslutsfattare.

    I en demokrati, oavsett vilken form den tar, kan folket styra och påverka besluten som påverkar deras liv, beslutsfattare är kvalificerade för sin uppgift, har personligt ansvar för sina beslut, och kan folkligt avlägsnas om dom inte följer folkviljan.

    Sverige ärt alltså en diktatur, folket kan inte påverka beslut som kärnvapenavtalet, värdlandsavtalet det nya krigsavtalet med USA, som inte har något med försvar att göra utan är USAs krigsförberedelser och rustningar, på svenskarnas bekostnad. Det nya militära avtalet med USA ser jag själv som en upprepning av Sverige’s avtal med tyska nazisterna förra seklet.

    Andra kriteria är yttrandefriheten, som numera är stark begränsad i Sverige, men betydligt större i Kina.

    Kina har alltså en form av direktdemokrati och Sverige är en diktatur.

   • Hur jag definierar en diktatur?

    I punktform:
    centralstyrning, oligarki, intolerans, ofrihet, förtryck, orättvisor, tvång

    – Alltså ett samhälle där ett fåtal våldför sin egoistiska vilja på hela befolkningen.

    • Är det något jag lärt mig av min resa till Kina så är det att den bilden inte stämmer för Kina. Bilden är skapad av Väst och inmatad under decennier. Det är sedan svårt för oss att bli avprogrammerade.

     Har du varit till Kina?

     • Nej jag har aldrig varit i Kina.

      Nej, tyvärr har ännu ingen finansierat min resa dit :-).

      Och det har legat utom mina ekonomiska resurser att göra en sådan, så hittills har jag fått nöja mig mig med att ta del av den information jag har kunnat finna, där jag befinner mig.

      Det är naturligtvis en begränsning som jag är medveten om, men å andra sidan är jag kanske därigenom något mer opartisk – och utan ekonomiska uppbindningar – och inte heller nägon begeistrad åskådare av uppmålade potemkinkulisser under en regisserad genomresa.

      • Javisst har Jan Norberg mailat mig. Han har gett mig uppgifter om hur din resa till Kina finansierats. Du får gärna kommentera hur det ligger till, Torbjörn!

      • Hans Dahl, du har ju i övrigt rätt så bra genomblick i saker och ting, men ditt svar från den 7.dec. kl 16: 18 genomsyras tyvärr av den “kungliga svenska avundsjukan” samt det “klassiska svenska förhållnings sätt att inte har en aning” men låtsas att veta och därmed omedelbart ifrågasätta.
       Torbjörn gör ett jobb för att förse oss med en oberoende nyhetskanal, där man kan yttrar sig. Han tjänar därmed pengar eller tycker du och alla andra som kritiserar hans resa till Kina att han skall jobba kostnadsfritt?
       Att jämföra Kinas framgång med potemkinkulisser är magstark och belyser din okunnighet. Det var hederligt av Torbjörn att resa till Kina för att beskåda med egna ögon och pratar med folket. På You Tube finns det en hel del filmer från västerlänningar som lever sedan många år i Kina och som berättar hur det ser ut och hur de till en början fick en kulturkrock med sina inlärda fördomar.Men så är det alltid när man flyttar till ett nytt land. Varje land har sin historia och sin egenart som präglar människor. Att Kina nu inför åter fler barns politik beror på att man har under sin mörka tid aborterad bort och adopterad bort tjejerna och nu finns det för många män som inte kan få en kvinna. Dessutom ligger ju en lands framtid i deras genomsnittsålder.

       • Tack för din kommentar Birgit. Jag vill bara påpeka att jag inte fick betalt någon form av ersättning för att åka till Kina, vara där, eller för att göra allt efterarbete.

       • @ Birgit Sjölander

        Ditt intryck att det jag har skrivit skulle genomsyras av den “kungliga svenska avundsjukan” vill jag på det bestämdaste bestrida.

        Som man känner sig själv överför man lätt på andra är en iakttagelse jag ofta gjort…

        Jag är inte ett dugg avundsjuk på Torbjörn. Jag unnar honom av hela mitt hjärta framgång och insikt – och en resa till Kina är givetvis en viktig väg i utforskandet av sanningen om detta land, men det är också av vikt hur en sådan resa finansieras.

        Nu har vi fått Torbjörns ord på hur det ligger till med det.

        • Torbjörn svarade Birgit och inte dig, och det var definitivt inte svaret på den ogrundade fråga du ställde. Du skriver nonsens och fortsätter sedan med meningslöst prat!

         Angående påståendet om 50 miljoner mördade kineser, om det verkligen var sant, bör du komma ihåg att USA:s grund är baserad på miljontals mord och utrotning av en hel befolkningsgrupp, för att inte nämna miljontals slavar från Afrika, med mera.

         Men jag har inte sett dig reagera på samma sätt varje gång något positivt skrivs om USA. Det verkar vara en selektiv indignation.

         [inflammatoriskt raderat]

        • Och “Reality Checker – jag har skrivit ett svar på ditt angrepp mot mig alldeles i början av denna tråd – ifall du nu inte skulle ha sett det – och förväntar mig att du du även går i svaromål på direkt tilltal mot dig själv som sker där – och inte enbart tar parti för andra angripares ord, som du gör här.

  • Hans Dahl skriver: 6 december 2023
   Kanske den naturliga förklaringen å ena sidan är är att det är inte fråga om någon diktatur, och den andra sidan är att bedömaren har hjärntvättats och indoktrinerats av intensiv propaganda på samma sätt som tyska folket förra seklet. Gör som redaktören, åk och kolla själv. Bygg inte din uppfattning på falsk propaganda.

  • Hans: Jag känner Sassersson rätt väl och han är verkligen ingen diktaturkramare. Däremot anser han att vi måste bygga förståelse mellan folken, mellan kineser och svenskar. Personligen anser jag att detta är en fin mission men väldigt svår att genomföra.

   NV har ingen mission att smöra för Kina utan att försöka öka förståelsen för en av världens nu allra viktigaste nationer och dess folk. Det finns många skäl att kritisera Kinas regim, absolut! Men kinesiska folket och samhället förtjänar också beröm. Etablerad media visar enbart en sida, den negativa sidan. Det är Newsvoice mission att rapportera så sakligt som möjligt om ämnen som vanlig media ej tar upp alls eller skildrar partiskt. En sådan fråga är Kina där vi vill ge en mångfacetterad bild av läget.

   Oavsett vad man tycker om kinesiska regimen så är ju den kinesiska kulturen väldigt intressant och dess folk är ett oerhört innovativt och kunnigt sådant som förtjänas att skildras objektivt.

   Det tråkiga med dagens debatt i Sverige är att det finns vissa läger som jämnt vill framställa allt positivt om Ryssland, Kina mm som ett slags “kramande” av dessa länder och att man är köpt eller dylikt bara för att man inte enbart lyfter upp det negativa med dessa länder. Jag tycker det är trist och behöver förändras.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *