Stort tack till alla läsare och annonsörer som nu säkrat verksamheten tom juni! / Redaktionen
100%

106.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 1/5 kl 14:30.

Sergej Lavrov: Västvärldens “500-åriga dominans” går mot sitt slut

publicerad 12 december 2023
Sergei Lavrov. Foto: Kremlin.ru
Sergei Lavrov i Folkrepubliken Kina, 13 maj 2019.

Västvärldens 500 år långa dominans närmar sig sitt slut och ersätts av en ny multipolär eller polycentrisk värld, sa Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov i ett videotal till Doha Forum på söndagen.

Sergej Lavrov beklagade att vissa “omständigheter” hindrade honom från att personligen komma till Qatars huvudstad och lyssna på diskussionerna vid det årliga högprofilerade evenemanget.

“Men jag antar att ni diskuterade den multipolära världen, som växer fram efter 500 år av dominans av vad vi kallar det ‘kollektiva väst'”, sade Lavrov.

USA:s och dess allierades hegemoni hade varit “baserad på en mångskiftande historia, inklusive hänsynslös exploatering av andra länders folk och territorier”, sa han.

Enligt ministern föreslog västvärlden att man kunde använda globaliseringsmodellen, som man hade byggt upp i århundraden, för att upprätthålla sin dominans.

Men andra länder, som använde exakt samma principer och instrument som den västerländska globaliseringen, lyckades slå väst på dess egen planhalva och bygga ekonomierna på grundval av nationell suveränitet, på grundval av intressebalans med andra länder.”

Nya centrum för ekonomisk tillväxt och politiskt inflytande har vuxit fram och “förändrat maktbalansen i världen, och inte till västs fördel”, sade han.

“För att undertrycka denna typ av utveckling” har USA och dess allierade under de senaste åren “offrat” globaliseringen till förmån för den så kallade ‘regelbaserade världsordningen'”, fortsatte Lavrov.

“Reglerna publicerades aldrig, tillkännagavs aldrig ens av någon till någon, och de tillämpas beroende på vad exakt väst behöver vid ett visst ögonblick i den moderna historien”, tillade han.

Sergej Lavrov sa att ett sådant tillvägagångssätt är mest synligt “i olika konflikter, som väst antänder över hela världen”, inklusive den i Ukraina.

“Allt går ut på att behålla hegemonin. Inblandning i inrikesfrågor, sanktioner mot alla konkurrensprinciper, regimförändringar och naturligtvis direkta militära interventioner, som vi har sett i Jugoslavien, Irak, Libyen, Syrien och på andra håll.”

“Finns det en enda plats där USA ingripit med militär styrka, där livet har blivit bättre? Jag tror att ni vet svaret”, sa Lavrov till forumdeltagarna.

Enligt diplomaten kommer nya format som BRICS, Shanghai Cooperation Organization, ASEAN, Afrikanska unionen och andra att bli “tegelstenarna i den nya polycentriska världen”.

Det bör erkännas, även av dem i väst, att “historiens objektiva gång … är utvecklingen av en multipolär värld”, insisterade Lavrov.

 

Källa


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq