Tvåstatslösningen är död – Israel på väg förverkliga enstatslösning

publicerad 5 december 2023
- Kristoffer Hell
Israels inofficiella plan i kriget mot Hamas - implementeringen av enstatslösning?
Israels inofficiella plan i kriget mot Hamas - implementeringen av enstatslösning?

Västerländska experter befarar att Israels krig mot Hamas i själva verket är verkställandet av en inofficiell israelisk plan på en enstatslösning där drömmen om Palestina dött och bara Israel finns kvar. Men riskerna är omfattande, menar experterna, och kan sluta med att Israel självt försvinner. Samtidigt har det tredje perspektivet – det genuint arabisk-muslimska – överröstats.

I intervjuer den 20 oktober 2023 förklarar både den tidigare amerikanska kavalleriöversten Douglas MacGregor och den brittiska diplomaten Alastair Crooke att den israeliska planen, om den implementeras, kommer att sluta med att Israel är omgivet av fiender som för eller senare riskerar att utplåna landet.

Överste Douglas MacGregor:

“Jag har varit i Israel många gånger och har höga tankar om dess försvarsmakt, där jag tillbringade det mesta av min tid. Jag tycker om folket och jag vill att de överlever. Jag befarar att när de dödar och gräver en grav för två-stats-lösningen, inser de inte att de samtidigt gräver en grav för sig själva.”

Diplomaten Alastair Crooke förklarar hur Iran, Israels huvudfiende i Mellanöstern, ersatte tanken på ett kärnvapenparaply med en ny form av avskräckning baserad bara på konventionella stridsspetsar placerade på sofistikerade kryssningsrobotar och svärmar av drönare som täcker hela Israel:

“Om Iran attackeras av Israel eller USA, kommer Israel upphöra att existera, då Iran har robotar i hemliga silos utspridda över sitt mycket omfattande territorium. Var och en av dessa är en fristående enhet som oberoende kan operera och fortsätta kriga i två år, även utan kontakt med högkvarteret.”

Alastair Crooke

Överste Douglas MacGregor

Det tredje perspektivet

I mellanöstern är Islam distribuerad över tre dominerande etniska grupper: arabiska muslimer (majoriteten), persiska muslimer (Iran) och turkiska muslimer (Turkiet, Azerbaijan, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Uzbekistan).

Rapporteringen om Palestinakonflikten i Väst domineras av det iranska och turkiska narrativen, som båda pekar ut Israel som problemet.

Det tredje perspektivet, det arabisk-muslimska, hörs inte lika ofta.

Uppfattningen bland ledande journalister i Saudiarabien – Islams viktigaste land – är att Iran låg bakom Hamas massaker i Israel den 7 oktober 2023 och att Iran var den aktör som tjänade på den attacken.

Medieprofilen Tariq Al-Homayed vid den London-baserade saudiarabiska dagstidningen Al-Sharq Al-Awsat:

“Iran är inte intresserad av en äkta fred, i synnerhet mellan Israel och Saudiarabien, för en sådan fred, om den inträffar, kommer att att förändra hur hela regionen ser ut.”

Vad Al-Homayed talar om är det Abrahams Accord NewsVoice tidigare rapporterat om och som utgör ett separat spår för att skapa fred i Mellanöstern och där den ständiga varböld Palestinakonflikten utgör – allt sedan den skapades av FN – helt enkelt förbikopplas och Israel ingår fredsavtal på bilateral basis med sina grannar.

Hittills har följande länder gått med i Abraham Accords: Bahrain, Förenade Arabemiraten, Israel, Marocko, Sudan och förhandlingar pågick mellan Israel och Saudiarabien, fram tills dess den av Iran stödda och kontrollerade terroriststämplade organisationen Hamas, genom massakern i Israel den 7 oktober 2023, torpederade processen och den gick i stå.


* Abraham i Abraham Accords är en referens till den kristna Bibelns Abraham som är profet också i Islam och Judendomen och således en gemensam nämnare för de tre religionerna.

Iran och dess imperialistiska ambition att krossa Israel via proxy-aktörerna Hezbollah i Libanon och Hamas i Gaza – både organisationer som terroristämplats av ett flertal länder. Karta: K Hell, mapchart.net

 

Abraham Accords

 

Referenser och relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
    • Just det. Lyssna på Pepe Escobar on rumble och ni ser bakom draperiet. I 75 år har man internationell velat att har en två stat vilket hela tiden bojkottades. Det finns drömmar om ett stort Israel som inkluderar Palestina i sin helhet,Jordanien i sin helhet Lebanon i sin helhet, 70 % av Syrien,50% av Iraq, 33% av Saudi samt Egyptens del till nilen. 1999 fann man dessutom olja och gas i havet som internationellt tillhör Gaza. Yassir Arafat var intresserat att utveckla detta prospekt men blev blockerat av Israelisk/US/UK investment fond under 2 decennier. Israels argument var om Gaza blev rik skulle det blir en mäktig terror stat. Det finns en cabel mellan Intelligence chief från Israel till US ambassadör Richard Jones där man gläds åt 7. okt. attacken av Hamas för nu kunde man behandla Gaza som fientlig stat, utraderar palestinier och komma åt olja och gas fynden som är betydliga.Luktar som “false Flag” enligt min mening.Denna info hittar man hos Matt Ehret´s Newsletter: matthewehret @substack.com ” The `Greater Israel`Scheme and its Global Power play: A delusional Recipe for Armageddon.” Han är analytiker av historisk, geopolitik, samt culturell krigsföring. Hans historiska analyser är enanstående från medeltiden till nuet.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *