Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

17%

17.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

2024 och svenska politiker börjar året med krigshets istället för fredstal

Opinion

publicerad 21 januari 2024
Andreas Vos vill ha fred i Europa.
Andreas Vos vill ha fred i Europa.

De tankar som debattören Andreas Vos har om ukrainakriget och den mycket spända relation mellan Sverige och Ryssland representerar sannolikt flera miljoner människor i Sverige. Det tror NewsVoice, men inte DN Debatt, som refuserade Vos insändare. Vad tycker du? NewsVoice publicerar texten.

Text: Andreas Vos. NewsVoice publicerar en uppdaterad version av insändaren till DN

Krig är absolut sista utvägen då man uttömt alla fredsförhandlingar och all diplomati. Man undrar var alla dessa fredsförhandlingar och all diplomati tog vägen innan man säger att Sverige ska förbereda sig på krig ända ner på individnivå.

  • Var är alla journalister som ska stå på fredens sida?
  • Var är alla människor som demonstrerar, kulturpersonligheter och politiker som står för fred?
  • Vad hände med vår neutralitet och alliansfrihet?
  • Vad har hänt med svensk diplomati och tiden då vi mäklade fred mellan andra länder?

Vad har hänt med nationen Sverige, ett land som lutar sig på över 200 år av fred, men som nu försöker släcka en eld i ett annat land genom att hälla bensin på elden? Varför försöker inte Sverige reducera spänningarna med Ryssland? Sätter styrande politiker verkligen den svenska befolkningen först?

Sverige har stått utanför två världskrig där politikerna då valde att se till den egna befolkningen först. Man förde en försiktig politik för att skydda befolkningen.

Historiekunskap är avgörande

Ska konflikten i Ukraina lösas måste man förstå varför den började, fakta som svenska medier inte vill visa. Vad hände 2014 i Ukraina? Vad hände efterföljande år i Ukraina under åren 2015-2021? Varför är inte svenska journalister intresserade?

Vad som hänt kan den intresserade läsa om i utländska medier. Ska man mäkla fred får man se till helheten och bakomliggande historia. Sanningen är allt annat än bekväm. I en osäker värld behöver vi ha ett starkt fungerande försvar, men behöver vi verkligen göra världen ännu mera osäker med krigshetsande offentliga tal?

Det känns som de styrande politikerna inte styr Sverige mot en lugn och kärleksfull hamn utan rakt in i en storm i och med deras agerande. Kanske dags att omyndigförklara dessa hökar som längtar efter krig. Har vi inte lärt oss något av historiens alla krig?

Text: Andreas Vos


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq