Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

23%

23.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Analys: NATO utvidgar kriget mot Ryssland till hela Europa 2024

publicerad 30 januari 2024
- Kristoffer Hell
Snygg uppställningsbild av NATO-soldater under övningen Ramstein Legacy 2022 och verkligheten för en soldat i fält sekunderna innan ha sprängs till döds av en drönare.

Moskvas militära intervention i Ukraina den 24 februari 2022 till februari 2024 var inte ett krig, utan fyra distinkta väpnade konflikter som följde på varandra slag i slag. Kriget av i dag, är inte begränsat till Ukraina – utan innefattar hela Europa.

Kort efter den ryska inmarschen i början på 2022 insåg Kiev att Moskva menade allvar med att Zelenskyregimens terrorattacker mot landets ryskdominerade östra landsdelar måste upphöra, liksom att ryska säkerhetskrav måste tillgodoses, vilket inkluderande ukrainsk neutralitet.

Fredsförhandlingar inleddes och hade processen tillåtits gå i mål, hade kriget varit över sommaren 2022.

Istället mördade den ukrainska säkerhetstjänsten SBU sin egen fredsförhandlare Denis Kireev och kort därefter dök Storbritanniens dåvarande premiärminister Boris Jonson upp i Kiev där han övertygade Ukrainas president Volodomir Zelensky att fortsätta kriget mot Ryssland.

Denis Kireev, Boris Jonsson och Zelensky i Kiev.
Denis Kireev, Boris Jonsson och Zelensky i Kiev. Foton: Nexta TV och Number 10 (CC BY-NC-ND 2.0). Montage: K. Hell

April – Augusti 2022

Efter att Zelenskyregimen bekräftat Ukrainas roll som agent för NATO:s proxy-krig mot Ryssland, växlade Moskva ned krigföring och övergick till bedriva försvarsstrid. Den här fronten har, på det stora hela legat mer eller mindre fast sedan dess.

Efter för Moskva framgångsrika lokala folkomröstningar i september 2022 övergick de fyra regionerna Donetsk, Luhansk, Zaporozjzja och Cherson från att formellt vara län i Ukraina till att utgöra delar av den Ryska Federationen.

Ur Kremls perspektiv, vilket också är hur befolkningen i dessa fyra nya ryska landsdelar bör se det, bedriver Moskva sedan hösten 2022 alltså inte krig i Ukraina, utan försvarar blott ryskt territorium i sydöstra Europa.

Fronten mellan Ukraina och Ryska Federationen den 8 december 2023.
Fronten mellan Ukraina och Ryska Federationen den 8 december 2023. Karta. ukdefencejournal.org.uk

Augusti 2022 – December 2023

Med massivt militärt stöd från Väst, inklusive Sverige, kastar sig Zelenskyregimen in i ett antal offensiver mot dessa nya ryska landsdelar i hopp om att återta dessa samt Krimhalvön, som Kiev också gör anspråk på.

Det tar 18 månader och över en halv miljon döda soldater på den egna sidan innan politiker och media i Väst slutar fantisera om en seger över Ryssland.

Att Väst ljugit om krigslyckan för den egna allmänheten i åtminstone ett år innebär dock inte att Washington inte sett verkligheten för vad den är och börjat arbeta på en ny strategi för att en gång för alla krossa den Ryska Federationen.

2024 och framåt

I början på 2024 har Västs korståg mot Ryssland expanderat från en lokal konflikt i Ukraina till att i dag omfatta hela kontinenten.

Bilden som framtornar är hur NATO gett upp hoppet om Ukraina som ett brohuvud för framgångsrika militära offensiver mot Ryssland. De nya strategin är att förvandla landet till svart hål för ryska förband samtidigt som de kommande offensiverna mot Moskva utgår från Norden och Baltikum.

Det är därför Zelenskyregimen i dag tvingar åldringar och handikappade att slåss mot Ryssland. Ingen tror att dessa kommer att vända kriget till seger – men de tjänar som kanonmat för att binda ryska förband i landets sydvästra del och därmed hindra dem från att försvara Ryssland i Nordväst, Moskva och Sankt Petersburg.

Det var därför den svenska nattväktarstatens språkrör under 2024 års upplaga av konferensen Folk och Försvar informerade Sverige om att kriget kommer.

NewsVoice har tidigare rapporterat om upptrappade provokationer mot Ryssland i och runt Östersjön, såsom Estlands drömmar om att stänga Finska Viken för rysk sjötrafik liksom tysk propaganda om ett kommande krig öster om den ryska enklaven Kaliningrad.

NATO mot Rysslsnd 2024

NATO vs Ryssland 2024
NATO vs Ryssland 2024. Karta: Kristoffer Hell, MapChart

 

Referenser och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq