Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

75%

75.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 25/4 kl 09:20.

Civilplikten aktiveras idag – Den som inte inställer sig kan bestraffas

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 19 januari 2024
- Torbjörn Sassersson
Civilplikt införs i Sverige 19 jan 2024
Civilplikt införs i Sverige 19 jan 2024. Montage: NewsVoice.

Regeringen: Civilplikten aktiveras från och med idag. Alla de som är skyldiga till totalförsvarsplikt och redan har relevant utbildning för arbete inom kommunal räddningstjänst och elförsörjningsområdet kan kallas in för repetitionsutbildning.

Beslutet tas med hänsyn till det allvarliga säkerhetspolitiska läget i världen, situationen mellan Ryssland och Sverige samt ukrainakriget.

Regeringen har vidtagit denna åtgärd med syfte att säkerställa att samhällsviktiga funktioner kan upprätthållas även under höjd beredskap eller i extrema fall, såsom krig.

Minister för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin, understryker att detta är ett viktigt steg för att säkerställa personalresurserna inom dessa avgörande områden och påpekar att det är resultatet av en snabb och nödvändig process som regeringen initierade tidigt under sin mandatperiod.

Civilplikten aktiveras

Från hösten 2024 kommer repetitionsutbildningar med civilplikt för räddningstjänst att organiseras av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

“Alla som omfattas av totalförsvarsplikten, alltså personer som är bosatta i Sverige och som är mellan 16 och 70 år, kan bli krigsplacerade med civilplikt.
I praktiken är det dock två grupper man avser när det kommer till civilplikt: unga personer som genomgår civilpliktsutbildning efter mönstring och personer som inte gått en civilpliktsutbildning.”

“Totalförsvarsplikten innebär att en civilpliktig är skyldig att fullgöra utbildning och tjänstgöring. Om man inte gör det kan man bli straffad” MSB

Personer med relevant kompetens inom elförsörjningsområdet kan alltså få “möjlighet” att bli inkallade för civilplikt. Det innebär att personer med relevant utbildning, men även om de inte arbetar inom dessa sektorer, kan bli uppringda för att delta i en repetitionsutbildning med civilplikt.

Försvarsdepartementet har samarbetat intensivt med Klimat- och näringsdepartementet, MSB och affärsverket Svenska kraftnät för att snabbt och effektivt implementera åtgärderna för att aktivera civilplikten.

Civilplikten aktiveras idag - Den som inte inställer sig kan bestraffas
Försvarsmakten i samarbete med polisen och räddningstjänsten. Bild från övning Meteor 22. Pressfoto: Jonas Helmersson för Försvarsmakten

Du kan omplaceras i landet och företagare kan få sin verksamhet nedprioriterad

Enligt MSB kan en person som kallas in för civilplikt omplaceras i landet. Semester eller ledighet ingår inte. Däremot utgår ersättning under utbildning och vid tjänstgöring. Ersättningens storlek varierar beroende på tjänstgöringens karaktär och “personliga förhållanden”.

Har du företag med anställda kan du räkna med att du förlorar dessa till civilpliktiga arbetsuppgifter. Plikt- och prövningsverket avgör. Personalbortfall ersätts inte. Genom en disponibilitetskontroll kan en arbetsgivare få vetskap om vilka anställda som är krigsplacerade hos någon annan aktör.

Civilplikt är inte nödvändigtvis vapenfri och kan tex omfatta beväpnade bevakningsuppgifter, enligt MSB. Civilplikten utförs inom det civila försvaret, men kan även utföras inom Försvarsmakten.

 

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq