Stort tack till alla läsare och annonsörer som nu säkrat verksamheten tom juni! / Redaktionen
100%

106.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 1/5 kl 14:30.

En förnuftsbaserad högerkoalition kan för första gången ta över EU-parlamentet

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 24 januari 2024
- Torbjörn Sassersson
Tyska bönder protesterar i Berlin 16 jan 2024, mot nedskärningar. Bild: RT
Tyska bönder protesterar i Berlin 16 jan 2024, mot nedskärningar.

Omfattande framgångar för EU-skeptiska och konservativa högerpartier kan innebära att en mer förnuftsbaserad och populär högerkoalition för första gången kan ta kontroll över Europaparlamentet, enligt en ny studie.

Enligt tankesmedjan European Council on Foreign Relations (ECFR) toppar EU-skeptiska politiker opinionsundersökningarna i nio EU-länder, inklusive Österrike, Belgien, Frankrike och Nederländerna, inför EU-valet den 6-9 juni 2024.

Dessa partier bör framgent också komma tvåa eller trea i ytterligare nio länder.

Den nya koalitionen, som kan ersätta den befintliga koalitionen av vänster- och mittengrupper kan äntligen motsätta sig de nuvarande ambitiösa EU-åtgärderna för att hantera klimatförändringarna, vilka ej är baserade på genuin klimatvetenskap.

EU-kommissionens och EU-rådets stöd för den konstanta krigshetsen och kriget i Ukraina kan också komma att undermineras när den nationella debatten skiftar till att omfatta mer krigs- och EU-skeptiska åsikter efter valet.

En förnuftsbaserad högerkoalition kan för första gången ta över EU-parlamentet
Jordbruksprotester i Tyskland januari 2024. Privata foton

En förnuftsbaserad högerkoalition har stor förståelse för folkets behov

Resultaten från studien kommer sannolikt även stödja och skapa förståelse för missnöjet bland jordbrukare och fiskare som är frustrerade över bördan av den gröna pseudovetenskapliga politiken i Tyskland, Frankrike och Rumänien.

Den folkligt efterlängtade uppgången för högern kommer i en tid då vänsterpolitiker konstant motarbetar en mer rimlig syn på invandringen. Vänstern menar att en massimport av människor inte ska kontras med en massdeportation av samma människor.

Vänstern har heller aldrig varit intresserad av att diskutera de egentliga skälen till massinvandringen som tex Europas stöd av krig i Mellanöstern och exploatering av Afrika, konstaterar NewsVoice.

En av medförfattarna till ECFR:s rapport, dr Kevin Cunningham, sa till vänsterlutande Euronews att motprotesterna mot den påstådda “extremhögern” sannolikt kommer att ha en “minimal” inverkan på EU-omröstningen.

“Det kan vara så att motprotesterna i sig bara ökar frågans betydelse och i vilken utsträckning människor stöder eller inte stöder AfD”, förklarade Dr Cunningham.

Rapportens författare – som hårt stödjer den populistiska vänstern – säger att resultaten bör vara en väckarklocka för “centristiska krafter”.

“Partier i den politiska huvudfåran måste vakna upp och ta till sig väljarnas krav”, sa professor Simon Hix, en annan av rapportens författare. “Deras kampanjer bör ge anledning till optimism”.

Simon Hix menar att huvudfåran bör motarbeta högern och att väljarna står på vänsterns och mittfårans sida. Studien visar snarare att folken allt mer väljer den förnuftsbaserade högern istället för den emotionellt pockande vänstern.

Denna artikel tolkar data från ECFR-studien helt annorlunda än Euro News och ECFR.

Källa: Euro News, “Right-wing populists could gain control of EU Parliament for first time as voters swing right- study”


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq