Kina önskar Sverige Gott Nytt År – Vill odla samarbeten med Sverige på flera nivåer

Kinas ambassad i Sverige höll vårfestivalens mottagning 2024

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 30 januari 2024
- Torbjörn Sassersson
Det kinesiska nyåret firades den 28 jan 2024 på Konserthuset i Stockholm.
Kinas ambassad i Sverige höll vårfestivalens mottagning på Konserthuset i Stockholm.

Kinas ambassad i Sverige höll vårfestivalens mottagning 2024. Den kinesiska ambassadören Cui Aimin ser en fortsatt stor potential i olika samarbeten med Sverige. 

Mer än 1000 personer deltog på mottagningen, skriver Kinas ambassad på sin hemsida. Representanter från svenska regeringen, riksdagen, näringsliv, utbildning, teknik- och vetenskapsområden, från kulturinstitutioner och tankesmedjor var på plats tillsammans med journalister.

Gästade gjorde även utlandskineser, representanter från kinesiska företag och institutioner samt gäststudenter.

Ambassadör Cui Aimin talade under vårfestivalens mottagning 2024. den 28 jan 2024 på Konserthuset i Stockholm. Foto: Kinesiska ambassaden
Ambassadör Cui Aimin talade under vårfestivalens mottagning 2024. den 28 jan 2024 på Konserthuset i Stockholm. Foto: Kinesiska ambassaden

Ambassadör Cui Aimin sa under sitt tal att Kinas ekonomi växer sig starkare och att de främjar Kinas egen modernisering och välfärd, men även internationella relationer eftersom landet har mer att ge i sina framtida samarbeten.

Särskilt intressant är tillväxtområdet förnyelsebar energi som 2023 i antalet installationer växte med 50%, enligt Cui Aimin. Han nämnde även bland mycket annat Kinas rymdprogram som tagit nya steg i utforskningen och att infrastrukturprojekten inom Belt and Road fortlöper.

Särskilt viktigt för Kinas ambassad i Sverige är att utveckla kulturella och ekonomiska projekt tillsammans med Sverige. Aimin sa under sitt tal att han haft otaliga möten med svenska representanter över hela landet under 2023.

Enligt det kinesiska tänkandet måste allt som man vill ska växa kultiveras, det vill säga varsamt och tålmodigt odlas över tid. Vi skördar frukterna därefter, så för Kinas representanter i Sverige är visionen redan utstakad och den handlar om välgång och nytta för alla parter och då förstår vi bättre det språk som Kinas ambassadör använder i sina tal till Sverige.

Som någon sa:

“Det en människa gör och säger får konsekvenser. Varje handling blir ett frö som slår rot växer och blir till det människan själv får skörda”.

Sverige och Kina har aldrig haft några geopolitiska konflikter med varandra historiskt, sa Aimin, och han menar att så måste det förbli. Under 2024 kan nya samarbeten och fördjupade relationer mellan folken utvecklas i och med att vi går in i Drakens år, uppmanar Cui Aimin.

Det Kinesiska nyåret och vårfestivalen på Konserthuset gästades av China National Opera and Dance Drama Theater, vars artister rest hela vägen från Kina för att bjuda på kultur och underhållning. På scenen fanns även svenskar i traditionella svenska folkdräkter.

Kinesiska artister med svenska barn i folkdräkter på Konserthuset i Stockholm. I bild finns även Dan Larhammar, Kungliga Vetenskapsakademien. Foto: Torbjörn Sassersson
Kinesiska artister med svenska barn i folkdräkter på Konserthuset i Stockholm. I bild finns även Dan Larhammar, Kungliga Vetenskapsakademien. Foto: Torbjörn Sassersson
Det kinesiska nyåret firades den 28 jan 2024 på Konserthuset i Stockholm. Foto: Torbjörn Sassersson
Artister med kinesiska folkdräkter på Konserthuset i Stockholm. Foto: Torbjörn Sassersson


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

  • Konflikterna med Kina är bara en kuliss för vapenindustrin. Kinafobin har inte hindrat investeringar subventionerade av svenska skattepengar i vårt eget land.
    Sverige blir ett Kalifornien, med utländskt ägd infrastruktur, och en befolkning förslavad under amerikansk läkemedelsindustri.
    Föredrar trots allt tiden när svensk handel gick i båda riktningar.

  • Det var intressant för i Kina firar vi det kinesiska nyåret i år den 10 feb till 17 feb 2024. Tidsmaskin? 🙂
    Knappast. Det var snarare så att Kinas ambassad höll vårfestivalens mottagning. Så står det också på ambassadens hemsida.
    http://se.china-embassy.gov.cn/eng/sgxw/202401/t20240130_11236303.htm
    Så ”just for the record” Kinesiska nyåret, som även kallas vårfestivalen, inträffar ,och firas, i år, 2024, i mitten på februari. Ambassadens mottagning är vad vi talar om.

    Jag håller helt med ambassadören att ekonomin i Kina växer sig allt starkare. Kina har passerat toppen på omställningen med vidhängande omställningsproblem, och nu går det snabbt uppför, och det märks mycket tydligt i Kina. Massiva ökningar i investeringar, FDI, produktion och konsumtion. Sverige har enorma möjligheter i samarbete med Kina, det är bara så tragiskt att det egentligen inte finns några Kina-kunniga personer i Sverige, bara en samling falska och självutnämnda ”experter”, som inte alls är några experter.

    Sedan har vi förstås den otroligt intensiva amerikanska anti-Kina hat- och rasist- propagandan i stora svenska media, Bonniers speciellt. Den skadar mycket allvarligt Sverige framtid. Till exempel, Ryssland och Kina är välkända stora ledare i kärnkraft, medan Sverige inte vill köpa av ”geopolitiska” skäl, i klartext, USAs hotelser och påtryckningar. Kostnaden för planerad kärnkraft fördubblades just (Källa SVT), och den kommer att fördubblas igen. Du betalar.

    Jag tror även på Paul Craig Roberts spådom. (Källa Antropocene), vilken ekas av många källor, som JP Morgan boss Jamie Dimon, eller US Treasury Secretary Janet Yellen, eller förre House Speaker Paul Ryan. (Källa RT). USA kör med 100 Km/t mot stupet, där USA kommer att krascha senast om 10 år, och USA kommer att dra med sig hela västs ekonomi ner.

    De länder, företag och personer som associerat sig med Kina, kommer att överleva den slakten.

    https://www.scmp.com/economy/china-economy/article/3249780/chinas-economy-gradually-heat-2024-manufacturing-spending-top-growth-drivers-not-property-fidelity?module=top_story&pgtype=homepage
    https://www.rt.com/business/591388-us-debt-cliff-jpmorgan-dimon/

    • Korrekt.

      Lyckönskningarna löd på mottagningen: “Happy new year”.

      Ny bättre rubrik: Kina önskar Sverige Gott Nytt År – Vill odla samarbeten med Sverige på flera nivåer

      • Och idag ser jag på textTV att SR skär ned
        “Kinapodden” försvinner
        För Ekot väntar flera neddragningar.
        Bland annat tas Kinakommentatorn bort.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *