Stort tack till alla läsare och annonsörer som nu säkrat verksamheten tom juni! / Redaktionen
100%

106.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 1/5 kl 14:30.

USA eskalerar krigshotet mot Europa – Vill placera kärnvapen i Storbritannien

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 27 januari 2024
- NewsVoice redaktion
RAF Lakenheath. Foto: US Dept Of Defense
RAF Lakenheath, Suffolk, sydöstra Storbritannien

USA eskalerar krigshotet genom att placera ut kärnvapen i Storbritannien för första gången på 15 år, rapporterade The Telegraph på fredagen med hänvisning till Pentagon-dokument.

Stridsspetsar ska placeras på militärbasen RAF Lakenheath för första gången på 15 år, avslöjar Pentagon-dokument, medan Moskva varnar för “upptrappning.

RAF Lakenheath förväntas hysa B61-12 gravitationsbomber, som har en variabel sprängkraft på upp till 50 kiloton – mer än tre gånger så mycket som det kärnvapen som släpptes över Hiroshima 1945, skriver Telegraph.

USA eskalerar krigshotet mot Europa mitt i de ökade spänningarna mellan NATO och Ryssland på grund av Ukrainakonflikten, och uppmaningar från vissa västpolitiker att förbereda sig för en potentiell väpnad konflikt med Ryssland

Förra veckan sa Rob Bauer, en högt uppsatt militär tjänsteman inom NATO, att privatpersoner bör förbereda sig på ett totalt krig med Ryssland under de kommande 20 åren, vilket skulle kräva stora förändringar i deras liv, skriver Telegraph.

Chief of the General Staff General Sir Patrick Sanders (Picture: MOD
General Sir Patrick Sanders. Pressfoto: Brittiska MOD

General Sir Patrick Sanders, chef för den brittiska armén varnade för att allmänheten skulle behöva kallas in för att strida om det blev krig med Ryssland eftersom armén var för liten.

Boris Johnson stödde på fredagskvällen Sir Patricks krav på en medborgararmé, då han lovade att anmäla sig om Storbritannien gick i krig mot Ryssland.

Den amerikanske marinministern, Carlos Del Toro, uppmanade sedan Storbritannien att “omvärdera” storleken på sina väpnade styrkor, skriver Telegraph.

Högt uppsatta europeiska tjänstemän, inklusive den tyske försvarsministern Boris Pistorius, har talat om behovet av att förbereda sig för ett potentiellt krig med Ryssland.

Maria Zakharova kommenterar när USA eskalerar krigshotet mot Europa
Maria Zakharova. Foto: Middle East Monitor (Middleeastmonitor.com). Licens: CC BY-NC-SA 4.0

Ryssland svarar när USA eskalerar krigshotet mot Europa

Det ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zakharova sa förra året att Moskva skulle tvingas vidta “kompenserande motåtgärder” om amerikanska kärnvapenstridsspetsar skulle återvända till Storbritannien.

Rysslands ledning anklagar  Väst när Storbritanninen och USA eskalerar krigshotet genom att underblåsa spänningarna i Europa och hävdar att NATO:s expansion österut är en av grundorsakerna till konflikten i Ukraina, skriver RT.

Chefen för Rysslands underrättelsetjänst, Sergey Naryshkin, avfärdade påståendena om att Moskva planerar en offensiv mot NATO.

Källor


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq