Ryssland efterlyser baltiska politiker för skadegörelse och fördragsbrott

publicerad 16 februari 2024
- Kristoffer Hell
Baltpolitiker och tjänstemän är efterlysta för skadegörelse, brott mot griftefriden och brott mot skydd av kulturegendom.
Tv: Bronsstaty över rysk soldat i Estlands huvudstad Tallinn. Th: Baltpolitiker och tjänstemän är efterlysta för skadegörelse, brott mot griftefriden och brott mot skydd av kulturegendom.

Den 13 februari 2024 meddelande den ryska telegrambyrån TASS att ett antal politiker och tjänstemän i Baltstaterna efterlysts för delaktighet i förstörandet av minnesmärken över fallna ryska soldater under andra världskriget.

Rysk talesperson:

“Åtal har väckts mot Estlands premiärminister Kaja Kallas och statssekreterare Taimar Peterkop för förstörelse och skadegörelse av minnesmärken över sovjetiska soldater. … Inom ramen för ärendet har de efterlysts.”

Grunden för det ryska åtalet uppges vara brott not paragraf 13 i ett avtal med den Ryska Federationen som förpliktigar parterna att beskydda och vidmakthålla bland annat krigsminnen och begravningsplatser.

Förutom brott mot den internationella fördragsskyldigheten (eng. violation of treaty obligation) synes lagrummet också ligga nära de svenska lagrummen skadegörelse, brott mot griftefriden och brott mot skydd av kulturegendom.

Här är några av de ca 170 efterlysta baltiska politiker, stats- och kommunaltjänstemän som anklagas för att ha varit delaktiga i vandalismen:

  • Kaja Kallas, 46, Estlands premiärminister
  • Taimar Peterkop, 47, statssekreterare Estland
  • Inese Libina-Engere, 46, Litauens justitieminister
  • Arvils Aseradens, 61, Litauens finansminister
  • Armands Krauze, 53, Litauens jordbruksminister
  • Simonas Kairys, 39, Litauens kulturminister
Maria Zakharova. Foto: Middle East Monitor. Licens: CC BY-NC-SA 4.0
Maria Zakharova. Foto: Middle East Monitor (Middleeastmonitor.com). Licens: CC BY-NC-SA 4.0

Maria Vladimirovna Zakharova, 48, Rysslands färgstarke taleskvinna i utrikespolitiska spörsmål:

“De måste hållas ansvariga för brott mot minnena av de som befriade världen från nazismen och fascismen! Detta är bara början…”

 

Referenser och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq