Ryssland efterlyser baltiska politiker för skadegörelse och fördragsbrott

publicerad 16 februari 2024
- Kristoffer Hell
Baltpolitiker och tjänstemän är efterlysta för skadegörelse, brott mot griftefriden och brott mot skydd av kulturegendom.
Tv: Bronsstaty över rysk soldat i Estlands huvudstad Tallinn. Th: Baltpolitiker och tjänstemän är efterlysta för skadegörelse, brott mot griftefriden och brott mot skydd av kulturegendom.

Den 13 februari 2024 meddelande den ryska telegrambyrån TASS att ett antal politiker och tjänstemän i Baltstaterna efterlysts för delaktighet i förstörandet av minnesmärken över fallna ryska soldater under andra världskriget.

Rysk talesperson:

“Åtal har väckts mot Estlands premiärminister Kaja Kallas och statssekreterare Taimar Peterkop för förstörelse och skadegörelse av minnesmärken över sovjetiska soldater. … Inom ramen för ärendet har de efterlysts.”

Grunden för det ryska åtalet uppges vara brott not paragraf 13 i ett avtal med den Ryska Federationen som förpliktigar parterna att beskydda och vidmakthålla bland annat krigsminnen och begravningsplatser.

Förutom brott mot den internationella fördragsskyldigheten (eng. violation of treaty obligation) synes lagrummet också ligga nära de svenska lagrummen skadegörelse, brott mot griftefriden och brott mot skydd av kulturegendom.

Här är några av de ca 170 efterlysta baltiska politiker, stats- och kommunaltjänstemän som anklagas för att ha varit delaktiga i vandalismen:

  • Kaja Kallas, 46, Estlands premiärminister
  • Taimar Peterkop, 47, statssekreterare Estland
  • Inese Libina-Engere, 46, Litauens justitieminister
  • Arvils Aseradens, 61, Litauens finansminister
  • Armands Krauze, 53, Litauens jordbruksminister
  • Simonas Kairys, 39, Litauens kulturminister
Maria Zakharova. Foto: Middle East Monitor. Licens: CC BY-NC-SA 4.0
Maria Zakharova. Foto: Middle East Monitor (Middleeastmonitor.com). Licens: CC BY-NC-SA 4.0

Maria Vladimirovna Zakharova, 48, Rysslands färgstarke taleskvinna i utrikespolitiska spörsmål:

“De måste hållas ansvariga för brott mot minnena av de som befriade världen från nazismen och fascismen! Detta är bara början…”

 

Referenser och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

  • Oavsett vilken sida stupade soldater kämpat på bör man visa respekt för de fallna och inte ta bort minnesmärken som man avtalat om. Respekten måste då även gälla tyska och estniska soldater. De senare stred på båda sidor, i Röda armén respektive tyska Waffen SS.

    Samtidigt har inte Ryssland gjort upp med sitt sovjetiska förflutna. Hur många balter deporterades till Sibirien? Kan vara så många som en miljon. Ett öde som Sverige och Västeuropa undgick då dåtidens Tyskland förekom Sovjetunionens planerade angrepp.

    eaec-se.org/articles/Torell/NL2000marSW.htm

    • Stupade soldater är en sak. Det är människor som gett sig ut i krig beredda att mörda. Stupade barm, kvinnor och män som inte deltagit i krigshandlingar är en annan sak.

      Det dittills i historien i särklass mest mördande övergreppet på civila under kort tid skedde från den 25 Juli till den 3 Augusti 1943 i sex bombräder, då amerikanska och brittiska bombplan i det som benämndes “Operation Gomorrha” fällde brandbomber över den tyska staden Hamburg. Det uppstod orkanvindar genom den så kallade “kamineffekten” och elden fanns överallt.

      Massor med människor dog. Men historiker undviker detta ämne och dödstalen har skruvats ner i den omsorgsfullt omskrivna historien.
      https://sv.wikipedia.org/wiki/Bombningarna_av_Hamburg_under_andra_v%C3%A4rldskriget

      Det som finns kvar är ett minnesmärke över alla dem som mördats genom att brännas till döds. Detta minnesmärke finns på Hamburgs största kyrkogård, Ohlsdorf:
      https://de.wikipedia.org/wiki/Kriegsgr%C3%A4berst%C3%A4tte_Bombenopfer_Hamburg-Ohlsdorf

      • Mörda är fel ord när det gäller soldater i allmänhet. I krig får man döda men inte mörda. Då är det fråga om krigsförbrytelser i konflikt med Haag- och Genèvekonventionerna, som har sina rötter i biblisk kristendom. Visserligen hade Sovjetunionen vägrat underteckna konventionerna och tyskarna kände sig därför inte heller bundna av dem i öster.

        Tack för att du upplyser om de allierade terrorbombningarna över Tyskland, som blev helt krossat. Vilket också var huvudsyftet med både första och andra världskriget.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *