Ryssland och Tjetjenien bekämpar tillsammans jihadisterna

publicerad 13 februari 2024
- Kristoffer Hell
Krig i Tjetjenien. Nedan till vänster Putin tillsammans med Akhmad Kadyrov. Ovan till höger: Putin tillsammans med Ramzan Kadyrov.
Krig i Tjetjenien. Nedan tv Putin tillsammans med Akhmad Kadyrov. Ovan th: Putin tillsammans med Ramzan Kadyrov.

Mellan 1994 och 2009 utkämpade Ryssland och Tjetjenien två krig. Blott 13 år senare visade sig den muslimska delrepubliken vara en av Moskvas starkaste vänner i Västs proxykrig mot Ryssland i Ukraina.

Någon gång under det andra tjetjenska kriget, 1999-2009, uppstod insikten i Grozny och Moskva att Tjetjenien och Ryssland inte hade en konflikt som bara kunde lösas med våld, utan att kriget provocerades fram av främmande makts jihadistgrupper som kidnappat den politiska dagordningen.

Det visade sig att jihadisterna, varav många kom från al-Qaeda, stulit och förvrängt konflikten till ett religionskrig syftande till att islamisera hela regionen och omskapa det till Emiratet Kaukasus:

“Vi insåg till slut att det bästa sättet att skydda oss från att bli förstörda av dessa utländska agenter var att ansluta oss till Ryssland. Genom att göra det upptäckte vi att ryssarna delade vår önskan att leva i fred, fria från yttre manipulation.

Det är därför vi har gjort det till en hög prioritet att kämpa sida vid sida med Ryssland i den särskilda militäroperationen [i Ukraina].

Vi ser i de banderistiska styrkorna i Ukraina samma ondska som vi såg hos de utländska jihadisterna som kom för att strida i Tjetjenien.

Vi arbetade med Ryssland för att förstöra denna ondska på 2000-talet, och idag arbetar vi med våra ryska bröder för att förstöra samma ondska när den har manifesterats i Ukraina.”

Huvudansvariga för det framgångsrika diplomatiska arbetet för att återställa freden var den Ryska Federationens President Vladimir Putin och den tjetjenska ledaren Akhmad Kadyrov, som mördades av islamisterna år 2004.

De imperialistiska tendenserna inom Islam dog dock inte med denna fred.

I Xinjiang lever Beijing med organisationen Turkistans Islamistiska Parti (TIP) som FN terroriststämplat. TIP:s övergripande målsättning är att ta över hela Centralasien och skapa ett Kalifat. (Vi återkommer till Kinas kamp mot jihadisterna i Xinjiang.)

Den 7 oktober 2023 massakrerade den Iranstödda terroristgruppen Hamas cirka 1200 människor i Israel – vilket lett till en eskalering av islamistisk retorik och krigshandlingar i regionen.

Hamas och Teherans delade målsättning med eskaleringen är inte en återgång till ett status quo ante bellum, det vill säga “tillståndet före kriget”, utan utplånandet av staten Israel i sin helhet.

Hur många läsare känner till att den av Iran stödda terroriststämplade organisationen Hezbollah sedan flera år också slagit ned bopålarna i Latinamerika?

Kaukasiska emiratet (före 2009)
Kaukasiska emiratet (före 2009). Karta: Creative Commons, CC BY-SA 4.0 Deed

 

Referenser och relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Från att tjetjenien varit ett proxyland genom usa betalda jihadister så är det fred mellan ryssland och tjetjenien idag, det är bra.
  Hamas i sydamerica skulle vara mera troligt om det kom från en annan organisation (american enterprice.. och genom roger f noriega)
  Är det inte israel som redan utplånat palestinska områden…

 • Läste en artikel på Expo om frihetsrörelsen. För att kasta skit på dem hade Expo länkat en intervju med Radio Nordfront där Pierre Tinderfjäll skulle varit med.

  Pierres sköna Gotländska stämma fick jag dock inte höra. Han var inte med i programmet. Men hitta den här på RN istället.

  https://www.spreaker.com/episode/rn-direkt-307-samtal-med-en-religios-muslim-swish-0720312394–58300171

  Lyssna på den igår. Mycket intressant intervju för att se hur de tänker. Enligt honom så är Tjetjener som Kadyrov inte riktiga muslimer. En riktig muslim skulle aldrig underställa sig en otrogen.

 • Denna artikel borde ramas in och hängas upp på varenda vägg som ett exempel på historielösa artikelförfattare och kontrollerad opposition.

  Att lyckas förvränga historien som har skett i närtid och rättfärdiga slakten och massmordet av kvinnor och barn, som händer framför ögonen på alla i en så kortfattad artikel kräver många lektioner på Djävulens akademi!

  • Hej anonyme herren!

   Enligt dig är ju alla Svenskar “fega”, intressant kommentar i övrigt från någon som inte står för sina åsikter med namn.

   Vidare är vi om jag inte minns fel? “Rasister, utvecklinsstörda, bortskämda”, osv. Samt sist men inte minst också analfabeter.

   Min uppmaning till dig min heroiske, briljante och historiekunnige vän, begåvad med ordets gåva. Varför inte skriva en artikel själv? Förklara din syn på saken.

   Du vill väl inte vara som du kalla mig en “lat parasit”? Så låt oss höra din version av verkligheten. Så kan de icke analfabetiska komma med lite synpunkter.

   Lycka till!

 • Tror knappast att Ryssland bekämpar terrorism som samtidigt stöds av deras partner (Iran).
  Oavsett så har Israel fått ett bra skäl till att lägga vantarna på både naturresurser och landområden.
  Terrorgrupper kan kalla sig för vad de vill, de gör jobbet för en bra timpenning.

 • Redan i början av denna artikel kan man känna att ett rättfärdigande av slakten i Gaza är på ingång och så var det ju också. Men även ett upprepande med lite variation blir efter att tag ändå en aning tjatigt.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *