Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

75%

75.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 25/4 kl 09:20.

Scott Ritter: “Navalny var en landsförrädare mot Ryssland”

publicerad 19 februari 2024
- Kristoffer Hell
Alexej Navalny och Maria Pevchikh
Alexej Navalny och Maria Pevchikh. Montage: K. Hell

Det var under en intervju den 17 februari 2024 som den tidigare vapeninspektören och marinkårsmajoren Scott Ritter levererade sin dom över den nyligen avlidne ryske politiska profilen Alexej Navalny.

Scott Ritter:

“Alexej Navalny var en förrädare mot Ryssland. … Alexej Navalny var rasist. Han var en vit supremacist.”

Det Ryssland Alexej Navalny växte upp i som tonåring på 1990-talet, förklarar Ritter, var ett i grunden brutet land där många, efter Sovjetunionens kollaps, var förvirrade. Det var i den här miljön Alexej Navalny började gravitera mot politiken, närmare bestämt den extrema högerkanten.

Efter att talangscouter från västliga underrättelsetjänster fått upp ögonen för den karismatiske unge mannen lotsades han, enligt Ritter, istället in mot den politiska mittfåran med uppdraget att bli en party crasher inom rysk politik.

Relaterat: Putinkritikern Alexei Navalny dog i ett ryskt fängelse – Amerikanen Gonzalo Lira dog i ett fängelse i Ukraina

Alexej Navalny föddes i Moskva den 4 juni 1976 och avled enligt ryska myndigheter den 16 februari 2024i ett ryskt fångläger. Han blev 47 år.

Intervjun med Scott Ritter

 

Referens och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq