“The Traitors” – Realityshowen om hur den svenska regeringen funkar

Opinion och kultur

publicerad 11 februari 2024
- Kristoffer Hell
Den brittiska TV-serien The Traitors och den svenska Regeringen i oktober 2022
Den brittiska TV-serien "The Traitors" och den svenska Regeringen i oktober 2022. Montage: NewsVoice.

Problemet med den brittiska reality showen “The Traitors”, som fått kultstatus är att den på bara 12 avsnitt avslöjar psykologin om hur befolkningar i Väst manipuleras. Kan statliga SVT och TV4 tolerera att folk får facit över hur djupt lurade vi är?

En säsong startar med 22 deltagare kallade the Faithfuls, de “pålitliga”, varav tre redan under första programmet dolt handplockas av programledaren till att istället bli medlemmar i gruppen Traitors, “Förrädarna”.

Alla deltagare siktar på att vara de sista kvarvarande i det “hela-havet-stormar” arrangemanget, där två deltagare i varje avsnitt försvinner – antingen genom att bli lönnmördad eller bortröstad.

Förrädarnas uppdrag är att mörda deltagare ur gruppen Pålitliga, vilka i sin tur ska försöka rösta bort deltagare som de tror är Förrädare. De Pålitliga vet samtidigt inte vilka Förrädarna är, men Förrädarna vet allt om de Pålitliga. Det är inte svårt att se parallellerna med hur Sverige fungerar.

Det mesta består av manipulation och det som visas i media är alltid en lögn eller distraktion. Inte sällan kontrolleras båda sidorna i en öppen “konflikt” i showen bara av den ena sidan: Förrädarna.

Samtidigt som de Pålitliga, det vill säga allmogen, agerar i god tro, konspirerar Förrädarna utifrån iskalla maktkalkyler. Ibland slutar detta i problem för enskilda Förrädare som, inför rullande kameror, uppvisar symptom på psykologiska problem, orsakat av allt ljugande.

Ju bättre lögnare en Förrädare är desto längre tenderar de att nå i tävlingen. De främsta av dem skulle nog ranka högt på psykopat- och sociopatskala, förmodligen precis som det är med svenska politiker och många statstjänstemän.

Läsare intresserade av hur personers kroppsspråk ibland signalerar vad det talade ordet inte vill säga, kommer inte att bli besvikna när tiden kommit till varje avsnitts utröstningsrunda där alla deltagare tillsammans, Pålitliga såväl som Förrädarna mitt i bland dem, ska rösta ut en person de flesta av dem den dagen gissar är en Förrädare.

The Traitors kan inte ses Sverige, men bör vara tillgänglig via VPN.

 

Referens

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq