Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

23%

23.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Massaker på Crocus City Hall i Moskva – 137 döda över 180 skadade

Crocus City Hall-massakern

publicerad 23 mars 2024
- Kristoffer Hell
Massakern på Crocus City Hall 22 mars 2024
Massakern på Crocus City Hall 22 mars 2024.

Den populära gallerian och konserthallen Crocus City Hall nordväst om Moskva drabbades vid halv nio tiden på kvällen den 22 mars 2024 av en masskjutning. 137personer uppges ha dött och 180 skadats. Ryska UD betecknar händelsen som en terroristattack.

Artikeln är uppdaterad kl 16:06, 24 mars (antal döda, skadade)

Journalist från den ryska nyhetsstjänsten Sputnik:

“Minst tre personer i kamoflaguekläder stormade in i Crocus City Hall från gatuplanet och öppnade eld med automatvapen .. sedan kastade den en handgranat eller brandbomb, som startade elden”.

Enligt den amerikansk regeringens talesperson amiral John Kirby hade USA förkännedom om attacken:

“Förra veckan gick UD via vår ambassad där ut med varningen till alla amerikanare i Moskva att undvika stora folksamlingar, konserter, uppenbarligen köpcentrum, och liknande, för deras egen säkerhet.”

Attacken skedde på årsdagen efter massakern i Khatyn i Vitryssland den 22 mars 1943 då ukrainska legoknektar under tyskt befäl mördade 149 barn, kvinnor och åldringar genom att låsa i dem i en byggnad och sedan sätta eld på den.

Massakern sker strax efter att Kreml offentligt bekräftat att Ryssland befinner sig i krig med Väst och andra källor uppger att reguljära militära NATO-förband från Frankrike, Tyskland och Polen nu har sammanstrålat i orten Cherkassy, söder om Kiev i Ukraina.

 

Referenser och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq