Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Sluta finansiera statsterrorismen mot palestinierna

Debatt - Swedbank, Industrivärden, Skandinaviska Enskilda Banken, Svenska Handelsbanken, Alecta och Pensionsfonderna har alla deltagit.

publicerad 5 mars 2024
Sjukhusets parkeringsplats i Gaza. Montage: K. Hell baserat på foto från bla SR.se
Parkeringsplats utanför sjukhus i Gaza, 2023.

Innan och under Israels folkmord i Gaza har USA och Europa bistått Israel med generösa mängder vapen och finansiella investeringar.

Utsträckningen av specifikt europeiska investeringar i företag som är direkt involverade i illegala israeliska, koloniala bosättningar på Västbanken beskrevs mycket noggrant i en gemensam rapport av 25 europeiska organisationer från december 2023, Don’t Buy Into Occupation (1).

Mellan 2020 och 2023 hade nästan 800 europeiska banker, investeringsfirmor och pensionsfonder finansiella relationer med ett halvt hundra företag “som är aktivt involverade i israeliska bostättningar”, med 164 miljarder US-dollar i form av lån och emissionsgarantier, och ägde 145 miljarder dollar i aktier hos dessa. Dessa är uttryckligen illegala under internationell lag.

Rapporten visade att Swedbank, Industrivärden, Skandinaviska Enskilda Banken, Svenska Handelsbanken, Alecta och Pensionsfonderna har sådana investeringar och finansiella kopplingar till företag som deltar i Israels bosättningar, värda hundratal(s) miljarder kronor, och gör sig därmed skyldiga till illegal verksamhet under internationell lag.

Sedan 7:e oktober har en bokstavlig tsunami av ramaskri, hysterisk ilska och lögner publcierats nästan dagligen i varje större tidning om hur de mikroskopiska summor pengar av bistånd vi skickar till det land vi attackerar (Palestina) inte får “hamna hos terrororganisationen” Hamas – utan att någonsin presentera minsta bevis för anklagelserna. “Inget stöd till Hamas ska komma från Sverige”, för att citera media-darlingen Magnus Ranstorp (2).

Inte heller fanns något spår av rapporten i diskussionerna efter att Sverige upphävde sitt redan magra bistånd till UNRWA på grund av helt obevisade kopplingar mellan några få medarbetare och Hamas.

Denna självklart relevanta rapport, som dokumenterar hundratals miljarder kronor i bevisat stöd till en faktisk terrorist som ockuperar och angriper ett annat land är omöjlig att hitta i media, precis som förväntat. Det är inte den sortens sak man vill det patriotiska folket skall veta när de finansierar storskalig terrorism.

 

Text: Andi Olluri

Referenser

  1. DBIO, “European financial institutions’ continued complicity in the illegal Israeli settlement enterprise”, dec. 2023.
  2. SvD, Magnus Ranstorp, 14 dec. 2023.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq