Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Dubbelfel när tysk fregatt skulle skjuta ned Houthi-drönare i Röda Havet

publicerad 4 mars 2024
- Kristoffer Hell
Det tyska örlogsfartyget Hessen under tankning tillsammans med det amerikanska hangafartyget USS Dwight D. Eisenhower (CVN-69)
Det tyska örlogsfartyget Hessen tankas av det amerikanska hangafartyget USS Dwight D. Eisenhower (CVN-69).

Onsdagen den 28 februari 2024 blev en pinsamhetens dag för Pentagon och tyska örlogsflottan. Först felidentifierade amerikanarna en av sina egna drönare som tillhörande fienden varpå den tyska fregatten Hessen avfyrade robotar vilka båda missade och trillade i havet.

Efterhandskontroller bekräftade att drönaren som var på väg mot de tyska fartyget Hessen faktiskt var amerikansk, en MQ-9 Reaper, stor som en skolbuss och värderad till ca 56 miljoner dollar, drygt en halv miljard svenska kronor.

Skälet till att tyskarna missade det relativt långsamma och klumpiga målet var defekt ammunition.

Utredningen avslöjade fler pinsamheter: fabriken som tillverkar ammunitionen har lagt ned produktionen och det enda besättning på Hessen har att skjuta med är den som finns ombord.

Reaper MQ-9 tillverkad av General Atomics
Reaper MQ-9 tillverkad av General Atomics. Foto: Lt. Col. Leslie Pratt, Public Domain

Tysk folkvald i tyska Bundestag:

“Det är först nu vi insett att vissa av projektilerna från fregatten Hessen inte längre kan anskaffas då industriella kapaciteten att bygga dessa inte längre existerar. Så när lagren är tömda kan flottan inte längre fylla på dem – och måste dra tillbaka fregatten.”

Tyskland befinner sig tillsammans med andra NATO-länder i Röda Havet för att skydda civila handelsfartyg från angrepp av den iranstödda Houthimilisen i södra Jemen, som för närvarande kontrollerar en bit kust där.

 

Referens


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq