D-vitamin kan öka dina chanser till fertilitet

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 25 april 2024
- NewsVoice redaktion
Temabild: D-vitamin och fertilitet.
Temabild: D-vitamin och fertilitet.

Förbättring av fertiliteten hos både män och kvinnor kan enkelt uppnås genom att adressera D-vitaminbrist, vilket kan vara särskilt viktigt för ofrivilligt barnlösa par.

Under graviditeten är fostrets D-vitaminnivåer helt beroende av moderns. Dessa nivåer motsvarar vanligtvis 50-80% av moderns nivåer.

Studier visar att tillskott av D-vitamin under graviditeten är säkert och kan förbättra fertiliteten samt minska risken för missfall. Rekommenderade nivåer för optimal hälsa varierar, men det föreslås att 75 nmol/l är en lämplig nivå.

D-vitaminbrist kan påverka både kvinnlig och manlig fertilitet negativt. För män kan tillräckliga nivåer av D-vitamin förbättra spermakvaliteten och öka testosteronnivåerna.

Även om detaljerna kring rekommendationer för D-vitamintillskott vid fertilitet är oklara, är det en god idé att överväga sådana tillskott särskilt vid upprepade missfall eller svårigheter att bli gravid.

D-vitamin har flera positiva effekter på fertilitet och hälsa, inklusive reglering av immunförsvaret, främjande av hormonell balans och säkerställande av fostrets hälsa under graviditeten.

Läs mer: D-vitamin kan förbättra fertiliteten

Mer om Vitamin-D

D-vitamin är mer än bara en nyckelaktör i fertilitetens värld – det är också avgörande för många andra aspekter av vår hälsa. För det första är det välkänt att D-vitamin spelar en central roll i att upprätthålla ett starkt och friskt skelett genom att underlätta kroppens absorption av kalcium och fosfor.

Denna funktion är inte bara viktig för att förebygga benskörhet hos äldre vuxna, utan också för att säkerställa optimal benhälsa under hela livet.

Men D-vitamin påverkar inte bara skelettet. Det har också visat sig spela en roll i att reglera immunförsvaret och bekämpa infektioner. Forskning har kopplat brist på D-vitamin till en ökad risk för autoimmuna sjukdomar, såsom multipel skleros och reumatoid artrit, samt en ökad mottaglighet för vanliga infektioner som förkylningar och influensa.

Vidare har D-vitamin visat sig ha betydelse för hjärthälsa och minska risken för hjärt-kärlsjukdomar. Detta tros delvis bero på dess förmåga att reglera blodtrycket och minska inflammation i blodkärlen.

Studier har också visat att personer med låga nivåer av D-vitamin har en ökad risk för diabetes typ 2.

En annan intressant upptäckt är kopplingen mellan D-vitamin och mental hälsa. Forskning har funnit att personer med brist på D-vitamin löper större risk för depression och andra psykiska problem.

D-vitamin spelar en roll i produktionen av serotonin, ett hormon som påverkar vår sinnesstämning, vilket kan förklara dess koppling till mental hälsa.

Sammanfattningsvis är D-vitamin en otroligt viktig näringsfaktor som påverkar många olika aspekter av vår hälsa, inklusive skeletthälsa, immunförsvar, hjärthälsa och mental hälsa. Att säkerställa tillräckliga nivåer av D-vitamin genom kost, solljus och eventuellt tillskott kan vara avgörande för att upprätthålla optimal hälsa och välbefinnande.

 

Relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq