Visionären och diplomaten Jens Jerndal (1934-2024) har gått vidare

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 20 april 2024
- Torbjörn Sassersson
Jens Jerndal, 2019
Jens Jerndal, 2019.

Jens Jerndal som skrivit flera artiklar för NewsVoice har lämnat oss i april 2024 efter en kort tids sjukdom, 90 år gammal. Jerndal var en visionär och debattör som ofta låg steget före i samhällsutvecklingen. Han förstod vad som var i görningen och försökte varna allmänheten.

Jerndal skriver i en autobiografisk text från 2019 att han som elvaåring ville bli journalist. Istället blev han nationalekonom och statsvetare. Jens var under sju år svensk diplomat och biståndsrådgivare i flera utvecklingsländer.

Jerndal blev 1960 antagen som attaché för Utrikesdepartementet. Efter 7 år på olika poster lämnade han UD och etablerade sig utomlands som investeringskonsult och fastighetsmäklare, innan han 1979 övergick till holistisk medicin som sin huvudsakliga yrkesverksamhet.

Åren 1987- 1997 undervisade han doktorander från hela världen vid Open International University for Complementary Medicines på Sri Lanka. 1991 blev han professor i den holistiska medicinens filosofi och principer.

1990 fick han Albert Schweitzer Foundations medicinpris för sina insatser för holistisk medicin.

Jerndal var hallåman och nyhetsuppläsare på fyra språk vid Sveriges Radios utlandsprogram 1956 – 57, samt lärling på utlandsavdelningen på av en av Sveriges största banker.

Diplomaten Jens Jerndal blev framtidsanalytiker

Under sina sista decennier arbetade han som holistisk samhällskonsult och framtidsanalytiker, som medlem i World Future Society med säte i Washington. Jerndal var även medlem organisationerna Scientific and Medical Network med huvudkvarter i England, och Institute of Noetic Sciences (IONS) som grundades av den amerikanska astronauten Edgar Mitchell.

Jerndal han besöka ett 70-tal olika länder på alla sex kontinenter under sitt händelserika liv. Han har hållit föredrag i 20 länder på svenska, engelska, spanska och franska.

Han blev intervjuad och publicerad som sakkunnig i olika frågor i USA, Spanien, Thailand, Sverige, England, Tyskland, Argentina, Indonesien och Malaysia.

Många kommer att sakna gentlemannen Jens Jerndal för sin värme, sina mänskliga egenskaper och hans visioner om en bättre värld.

 

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Ledsamt att vi blir färre och färre som ser vad som kommer hända i den närmaste framtiden om större folkmängd inte vaknar i tid.Jag är mycket besviken på de svenska civilorganisationer som tiger när ryska medborgare diskrimineras världen över bara för att de är ryssar.Vad har försvunit de stora ideela organisationer som kämpade mot diskriminering av alla slags ?De tiger idag.Varför ? Var är alla de stora kämpar som skrek om fred i världen ? Ingen av dessa syns/hörs idag. Istället alla är inställda för krig oavsett vad det kommer att kosta oss vanliga medborgare.Vad vi ser idag att de kämppar för LBGT rättigheter, klimatet CO bekempning m.m. som är bara ett rökridå så att folk inte ser vad som är på gång.Svenska kyrkan har fått order att göra kyrkogårdarna större för “eventuella döda soldater” Det är förferligt att våra landsförredare till politiker driver Sverige in WW 3.Varför fick inte svenska folket rösta om NATO medlemskap ? Var har demokratin har försvunnit från Sverige ? Eller demokratin gäller bara om hur böjda får gurkan bli enligt EU lagen ? Vad jag ser att folk runt omkring är fega.Inte många vågar länge ha ett åsikt. De flest kör bara den politiskt korrekta meningen på de flesta områden.Vad är folk rädda för ? Varför vågar de inte säga sina åsikter ? Att gå och rösta har blivit meningslöst eftersom alla politiker representerar andra herrar och INTE OSS .Jag ser inte några bra lösningar idag för att vända vindarna.Även där vi skulle kunna bekämpa dessa förredarna,gör vi inget. 1 av 10 personer använder fysiska pengar,istället använder de bankortet för att det är BEKVÄMT. Just denna nihilismen som kommer driva västvärlden i graven och i den riktiga graven på kyrkogårdar.Ha några av er uppvaknade folk någar bra idéer skriv gärna för att vi andra kan också stödja de goda idéer.

  • Jag tror att väst-etablissemanget utanför USA bluffar. De vill vara en del av imperiet och hoppas att tjäna på det.
   Men tänker inte riskera många stupade som Ukraina har gjort.
   Men jag kan ju ha fel.

 • Jag önskar honom lycka till på sin vidare färd.
  Delar hans inställning om en bättre värld. Den delas dock inte av politiker och bankägare.
  Vad kan du göra för en bättre värld?
  VIDGA DITT PERSPEKTIV!!
  Det skulle Jernfal ha gillat.

  Tillvaron är så ofantligt mycket större än vad vi luras att tro och vad de flesta pga indoktrinering inte ens vågar se åt.
  Skrev manus till en film som handlar om dessa stora perspektiv och den utmaning vi står inför, men inget produktionsbolag fick tillåtelse att producera den.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *