Flygvapnet dementerar skarp insats över Gotland – Ljudbangar inte vapeninsats

publicerad 23 april 2024
- Kristoffer Hell
JAS-rote

På måndagen rapporterade SVT om “kraftiga smällar” som “skakade Gotland” strax efter klockan 13 i söndags. Flygvapnet bekräftar idag att det handlade ljudbangar från en rote JAS-plan på väg mot internationellt vatten öster om Gotland för att där demonstrera svensk närvaro.

Smällarna orsakades alltså inte av vapen som använts utan av att två JAS-plan bröt igenom ljudvallen, när de accelererade upp i överljudshastighet

På frågan om JAS-rotens agerande var en reaktion på rysk aktivitet över eller på internationellt vatten i närheten av Sverige, vill flygvapnet inte bekräfta, men förklarar på NewsVoice följdfrågor att Sveriges medlemskap i NATO inte ger andra NATO-medlemmar automatisk rätt att överflyga svenskt territorium utan svenskt godkännande.

Enligt uppgift har försvarsmakten två funktionslägen: planerad övningsverksamhet och uppdrag med enheter som står i beredskap.

Flygvapnets operativa chef Jörgen Axelsson beskriver det som “olyckligt” att formuleringen “skarp insats” användes i viss media.

 

Referenser och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: skarp insats
 • Sveriges alla små gröna män vädrar morgonluft med förhoppning om en mild bris så att de utan ryggrad kan förbli stående.

 • För något år sedan så skaka det till i hela huset, och sen small det så inni helvete. Tänkte det var ett litet jordskalv och plåttaket som smällde till när det rörde sig eller nåt. Eka över hela sjön.

  Kolla “jordbävningar, men det verka inte vara något. Vi har väl inte mycket sånt i Sverige.

  Kolla också om man sprängde någonstans. Polisen sa man ibland “sprängde” undan träd. Lät helt sjukt, men ett jävligt stort träd då som fallit olämpligt.

  Sen sa någon att det blir så ibland när de slår på HAARP. Men vem vet, jag har ju ingen HAARP anläggning att prova.

  Men så borrar man ju överallt också. Och skulle inte förvåna om de gör kärnvapenprovsprängningar under mark också. Fler som rapporterar jordbävningar när de gör det.

  När ett jaktplan bryter ljudvallen är ett ganska distinkt ljud. Lätt att känna igen. Att de skulle höra det över hela Gotland???

  • Kan vara ett stratosfäriskt bombplan som flyger på för låg höjd, dvs går in för landning. De skiter ju i vanligt folks hus o hem o allt annat som ‘de’ gör över folkviljan, o placerar redan ut sitt shitt runt om i landet (17 ställen som sagt). Dca /kärnvapenutplacerings’avtalet som det ju egentligen är, är redan i full gång. Hör de tunga planen var o varannan vecka, och det är skillnad på ljud.. o ljud

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *