Stort tack till alla läsare och annonsörer som nu säkrat verksamheten tom juni! / Redaktionen
100%

106.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 1/5 kl 14:30.

Flygvapnet dementerar skarp insats över Gotland – Ljudbangar inte vapeninsats

publicerad 23 april 2024
- Kristoffer Hell
JAS-rote

På måndagen rapporterade SVT om “kraftiga smällar” som “skakade Gotland” strax efter klockan 13 i söndags. Flygvapnet bekräftar idag att det handlade ljudbangar från en rote JAS-plan på väg mot internationellt vatten öster om Gotland för att där demonstrera svensk närvaro.

Smällarna orsakades alltså inte av vapen som använts utan av att två JAS-plan bröt igenom ljudvallen, när de accelererade upp i överljudshastighet

På frågan om JAS-rotens agerande var en reaktion på rysk aktivitet över eller på internationellt vatten i närheten av Sverige, vill flygvapnet inte bekräfta, men förklarar på NewsVoice följdfrågor att Sveriges medlemskap i NATO inte ger andra NATO-medlemmar automatisk rätt att överflyga svenskt territorium utan svenskt godkännande.

Enligt uppgift har försvarsmakten två funktionslägen: planerad övningsverksamhet och uppdrag med enheter som står i beredskap.

Flygvapnets operativa chef Jörgen Axelsson beskriver det som “olyckligt” att formuleringen “skarp insats” användes i viss media.

 

Referenser och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: skarp insats