Iran attackerar Israel med 185 Shahed-självmordsdrönare som kan bära upp till 50 kg sprängmedel

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 13 april 2024
- NewsVoice redaktion
En ny versionav självmordsdrönaren Shahed presengerades i december 2023.

Iran har skickat ett 185-tal Shahed-självmordsdrönare mot Israel. Netanyahu och IDF försöker lugna allmänheten: “Vi gör vårt bästa för att hindra iranska drönare från att nå Israel”. Det kan ta 4-6 timmar för drönarna att nå Israel och de flyger just nu över Irak.

Artikeln är uppdaterad kl 05:45, 14:e april

Iranska Shahed-drönare har skickats mot Israel. Observatörer hör de typiska motorljuden från Shahed-drönarna över Irak på väg att slå till mot israeliska städer.

Israel har de senaste åren och ännu mer under de senaste veckorna, förberett sig för möjligheten av en direkt attack från Iran. Israels försvarssystem är utplacerade längs gränserna mot Jordanien, Irak och Syrien.

Israel, Iran och grannlandet Jordanien stänger sina luftrum när israeliska medier bekräftar att mer än 185 drönare avfyrats mot Israel. Jordaniens luftförsvar är redo att skjuta ner alla iranska drönare eller flygplan som kränker dess luftrum, säger två regionala säkerhetskällor, enligt Reuters.

En högt uppsatt rysk militärtjänsteman avslöjade i december 2023 att Iran har uppgraderat en variant av Shahed-136-drönare (i bild ovan), som anses vara farligare och mer kapabel.

En Shahed-136 är 3,5 meter lång, kan flyga i 185 km/h, har en räckvidd på upp till 120 mil. Sträckan mellan Iran och Israel är runt 60 mil.

Experter tror att drönarna använder en datorprocessor som tillverkats av det amerikanska företaget Altera, RF-moduler från Analog Devices och ett chip från Microchip Technology (USA). Viss elektronik i Shahed-136 är tillverkad av Texas Instruments (USA) och drönaren har en polsktillverkad bränslepump på uppdrag av det brittiska företaget TI Fluid Systems samt en spänningsomvandlare från Kina,enligt Wikipedia.

 


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Idag, kanske OT, inte ett chemtrail-streck över Sörmland, som överstreckats i mängd under de senaste veckorna.

  • Intressant Åke. Här på nordliga Öland så har himlen varit klarblå idag.
   Inga långa ränder, kors och tvärs på himlen gör denna dagen till något unikt

 • Världens alla krigsföretag mot folket med andra ord. Eller eliten mot folket med en annan formulering.

  “Experter tror att drönarna använder en datorprocessor som tillverkats av det amerikanska företaget Altera, RF-moduler från Analog Devices och ett chip från Microchip Technology (USA). Viss elektronik i Shahed-136 är tillverkad av Texas Instruments (USA) och drönaren har en polsktillverkad bränslepump på uppdrag av det brittiska företaget TI Fluid Systems samt en spänningsomvandlare från Kina,enligt Wikipedia.”

 • Utan att själva nedslagen i målen för de olika typerna av “vapen” är samordnade till samma tidpunkt, så lär inte Israel ha något problem att skjuta ned attackerande vapen.
  Men kommer vapnen samtidigt högt som lågt och i olika hastigheter bör det vara en helt annan situation.

 • Irans FN-delegation skriver följande på X:

  “Conducted on the strength of Article 51 of the UN Charter pertaining to legitimate defense, Iran’s military action was in response to the Zionist regime’s aggression against our diplomatic premises in Damascus. The matter can be deemed concluded. However, should the Israeli regime make another mistake, Iran’s response will be considerably more severe. It is a conflict between Iran and the rogue Israeli regime, from which the U.S. MUST STAY AWAY!”

  https://twitter.com/Iran_UN/status/1779269993043022053

  Då har Israel utdelat ett slag och fått ett tillbaka och om det inte blir någon större skada kanske det stannar vid det här, för den här gången.

 • Colin Rugg:

  “Iran will likely “synchronize” their drone attacks with “faster moving” missiles which could be launched closer to the time the drones arrive.

  The Iranian-launched drones are “suicide drones” which will take hours to reach Israel.

  Israel is preparing for the attack by launching aircraft and evacuating military bases.

  According to the New York Times, the slow-moving suicide drones could be used as a decoy to distract Israeli defenses to make way for the missiles.

  “In order to intercept these launches, we have the circles of protection from both the Navy and the Air Force on several layers, and we have additional circles of protection from the US military,” the IDF said.”

  https://twitter.com/CollinRugg/status/1779249964281160128

 • “An operation has been carried out against Israeli targets in the Occupied Palestinian territories, Iran’s Revolutionary Guard Corps (IRGC) said in a statement on Monday night. The drone and missile strike was a response to “numerous crimes” supposedly committed by West Jerusalem, the statement said, among which was an attack on the Iranian consulate in Damascus, it added.”

  https://www.rt.com/news/595879-iran-israel-strike/

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *