Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

78%

78.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 29/4 kl 11:00.

Iran attackerar Israel med 185 Shahed-självmordsdrönare som kan bära upp till 50 kg sprängmedel

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 13 april 2024
- NewsVoice redaktion
En ny versionav självmordsdrönaren Shahed presengerades i december 2023.

Iran har skickat ett 185-tal Shahed-självmordsdrönare mot Israel. Netanyahu och IDF försöker lugna allmänheten: “Vi gör vårt bästa för att hindra iranska drönare från att nå Israel”. Det kan ta 4-6 timmar för drönarna att nå Israel och de flyger just nu över Irak.

Artikeln är uppdaterad kl 05:45, 14:e april

Iranska Shahed-drönare har skickats mot Israel. Observatörer hör de typiska motorljuden från Shahed-drönarna över Irak på väg att slå till mot israeliska städer.

Israel har de senaste åren och ännu mer under de senaste veckorna, förberett sig för möjligheten av en direkt attack från Iran. Israels försvarssystem är utplacerade längs gränserna mot Jordanien, Irak och Syrien.

Israel, Iran och grannlandet Jordanien stänger sina luftrum när israeliska medier bekräftar att mer än 185 drönare avfyrats mot Israel. Jordaniens luftförsvar är redo att skjuta ner alla iranska drönare eller flygplan som kränker dess luftrum, säger två regionala säkerhetskällor, enligt Reuters.

En högt uppsatt rysk militärtjänsteman avslöjade i december 2023 att Iran har uppgraderat en variant av Shahed-136-drönare (i bild ovan), som anses vara farligare och mer kapabel.

En Shahed-136 är 3,5 meter lång, kan flyga i 185 km/h, har en räckvidd på upp till 120 mil. Sträckan mellan Iran och Israel är runt 60 mil.

Experter tror att drönarna använder en datorprocessor som tillverkats av det amerikanska företaget Altera, RF-moduler från Analog Devices och ett chip från Microchip Technology (USA). Viss elektronik i Shahed-136 är tillverkad av Texas Instruments (USA) och drönaren har en polsktillverkad bränslepump på uppdrag av det brittiska företaget TI Fluid Systems samt en spänningsomvandlare från Kina,enligt Wikipedia.

 


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq