Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Kosttillskott med polyfenoler har bevisad effekt på prostatacancer

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 2 april 2024
- NewsVoice redaktion
Professor Robert Thomas, 11 mars 2020, ABF Huset, Stockholm. Foto: Torbjörn Sassersson för TV Hälsa
Professor Robert Thomas, 2020, ABF Huset, Stockholm.

Pomi-T är ett kosttillskott som nu har funnits ett decennium på den svenska marknaden. Det som gör produkten speciell är det faktum att den har utvärderats kliniskt i en dubbelblind, randomiserad och placebokontrollerad studie. Studien finns att läsa på vetenskapstidskriften Nature:s webbsida.

Det är viktigt med vetenskapliga underlag som kan ge ledning i hur vi kan leva hälsosamt och även bekämpa sjukdomar. Problemet är att det är mycket svårt att få ett kosttillskott utvärderat i en fullgod klinisk studie. Dels kostar en sådan studie väldigt mycket att göra, dels kan man inte patentera en naturlig produkt.

Sammantaget finns det knappt några ekonomiska incitament att göra den här typen av studier. Därför är det glädjande att det finns en studie som Pomi-T studien.

En som har god kunskap om produkten är Lars Conon, 94, från Norrtälje. Han läste en artikel i Prostatacancerförbundets tidning Prostatanytt om ett nytt medel som hade utvecklats i England.

I artikeln intervjuades Karin Holmsten, specialistläkare i onkologi och där kunde Lars läsa att:

”Både för patienter med lokaliserad cancer – där cancern alltså inte spridit sig utanför prostatakörteln – under aktiv monitorering (aktiv övervakning) och för patienter med PSA-återfall efter operation eller strålning har Pomi-T visat sig ha god effekt.”

Lars blev mycket intresserad och började leta på nätet och hittade att produkten fanns tillgänglig i England och började köpa den där.

Innan Lars började sin kur hade han noga kontrollerat sina testvärden inklusive PSA-värdet som är en markör för prostatacancer. Han märkte en tydlig positiv effekt på sitt PSA- värde efter en tids användning av Pomi-T. Efter ett år hittade han produkten även på den svenska marknaden och detta gjorde det mycket lättare att fortsätta med produkten.

Pomi-T har även genomgått en mindre studie i Japan på kvinnor med bröstcancer. Studien handlade om effekten på de biverkningar som bröstcancervård ger kvinnor när de sätts i klimakteriet genom behandlingen. Pomi-T hade viss effekt på kvinnors upplevda besvär med t.ex. svettningar och vallningar.

Ett annat område där produkten har väckt intresse är idrott. Polyfenoler har i studier visat sig både öka prestationsförmågan och hjälpa till med återhämtningen, men mera forskning om detta krävs.

Forskaren som utvecklade Pomi-T heter professor Robert Thomas som är mycket välrenommerad, bland annat har han valt till Årets Cancerläkare och Årets Läkare i England.

Robert Thomas har arbetat mycket med frågor om vår livsstils påverkan på vår hälsa och framför allt dess effekt i förhållande till cancervård och har även skrivit flera uppskattade böcker, bland annat “Lifestyle after cancer: The Facts”. Där tar han upp olika livsstilsval i förhållande till cancervård, med vetenskaplig evidens som utgångspunkt. Professor Thomas driver även en blogg som ger värdefulla tips för alla som leva hälsosamt.

 

Relaterat

 


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq