Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

NATO-chefens förslag: Sverige ska bidra till 1000 miljarder för vapen till Ukraina

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 3 april 2024
- NewsVoice redaktion
Volodymyr Zelensky (Ukraina) och Jens Stoltenberg (NATO), 2019
Volodymyr Zelensky (Ukraina) och Jens Stoltenberg (NATO), 2019.

Generalsekreterare Jens Stoltenberg föreslår en ny gemensam NATO-fond som ska garantera över 1000 miljarder svenska kronor till det militära försvaret av Ukraina under fem års tid i väntan på besked om USA:s fortsatta stöd.

Den nya fonden ska finansieras på samma sätt som NATO:s vanliga budget som är baserad på medlemsländernas BNP.

“Ukraina har akuta behov. Alla förseningar i att ge stöd får konsekvenser på slagfältet. Vi måste förlita oss mindre på frivilliga bidrag och mer på fleråriga löften”, sa Stoltenberg inför onsdagens utrikesministermöte i Bryssel.

Enligt nyhetssajten Politico handlar det om 100 miljoner USA-dollar – motsvarande 1070 miljarder svenska kronor, skriver Aftonbladet och SvD.

Den tilltänkta stödfonden ska säkra fortsatt militärt stöd till Ukraina. Det dock oklart om alla länder kommer att acceptera pengar till denna stödfond.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq