Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

78%

78.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 29/4 kl 11:00.

Rysk militär ska stödja Niger att bli av med terrorister – USA vägrar lämna

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 17 april 2024
- NewsVoice redaktion
Abdourahamane Tchiani
Abdourahamane Tchiani "President of the National Council for the Safeguard of the Homeland"

Den nigerianska ledningen har i samarbete med Ryssland begärt rysk hjälp med utbildning i antiterrorism, enligt TV-bolaget Radio Television du Niger (RTN). Ett ryskt militärt fraktplan har i förra veckan transporterat en grupp militära instruktörer och diverse utrustning för att bistå Niger.

“Vi är här för att utbilda den nigerianska armén … för att utveckla det militära samarbetet mellan Ryssland och Niger”, sa en man i kamouflagemundering till RTN.

“Vi har mycket erfarenhet av att bekämpa terrorism och vi är här för att dela med oss av denna erfarenhet till våra vänner”, säger en rysk specialist till Sputnik.

“Den afrikanska kåren här kommer att bygga relationer och gemensamt bilda och utbilda den nigerianska armén”.

RTN hävdade i ett Facebook-inlägg att instruktörerna också kommer att installera ett luftförsvarssystem i Niger.

Nigers övergångsledare, Abdourahamane Tchiani, och Rysslands president Vladimir Putin åtog sig i mars att samordna insatserna för att bekämpa terrorism i Sahel-regionen. Enligt Kreml diskuterades frågan när den västafrikanska nationens ledare ringde Putin för att uttrycka solidaritet med Moskva efter terroristattacken mot Crocus City Hall nära Moskva, skriver RT.

US Drone Air Base 201, Agadez, Niger.
US Drone Air Base 201, Agadez, Niger. Foto: US Air Force

Ockupationsmakten USA vägrar ta hem sin militär från Niger

Sedan det nya ledarskapet i huvudstaden Niamey tog över makten efter den Parisstyrda presidenten Mohamed Bazoum 2023 har det vidtagits åtgärder för att bryta banden med Frankrike och USA, med hänvisning till att de inte lyckats stävja det jihadistiska våldet i Sahel, vilket var det påstådda målet med deras engagemang.

Frankrike drog tillbaka sina trupper från Niger i december 2023 efter att Niamey beordrat dem att lämna landet. Ledningen i Niger anklagade den tidigare kolonialmakten för intern obstruktion.

Washington har vägrat ett tillbakadragande av sin militär från Niger trots att den nya ledningen den 16 mars 2024rev ett avtal med USA som tillät cirka 1000 amerikanska soldater och civila entreprenörer att verka i Niger, konstaterar RT.

 

Översättning: NewsVoice

Källor


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Niger