Stort tack till alla läsare och annonsörer som nu säkrat verksamheten tom juni! / Redaktionen
100%

106.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 1/5 kl 14:30.

NASA skjuter upp raketer för att studera total solförmörkelse i Nordamerika – Testet i CERN är ej relaterat

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 8 april 2024
- NewsVoice redaktion
Total solförmörkelse över Nordamerika 8 april 2024.

En historisk och total solförmörkelse kommer att inträffa över många städer i USA måndagen den 8 april 2024. Förmörkelsen passerar över Mexiko, USA och Kanada. Från Texas till Maine kommer miljontals människor att bevittna ett mörker mitt på dagen.

NASA och det CERN-institutet känt för studierna av den så kallade “gudapartikeln” har valt den 8 april som dag för att genomföra några unika vetenskapliga experiment i rymden och med partikelaccelleratorn.

NASA:s projekt kallat Atmospheric Perturbations around Eclipse Path (APEP) kommer att skjuta upp tre sondraketer tillbaka in i månens skugga under den totala solförmörkelsen den 8 april. Målet är att studera potentiella störningar i jonosfären under en total solförmörkelse.

“Det är en elektrifierad region som reflekterar och bryter radiosignaler, och som också påverkar satellitkommunikation när signalerna passerar igenom”, säger Aroh Barjatya från Embry-Riddle Aeronautical University i Florida i ett uttalande.

“Att förstå jonosfären och utveckla modeller som hjälper oss att förutse störningar är avgörande för att se till att vår alltmer kommunikationsberoende värld fungerar smidigt.”

Sondraketerna kommer att skjutas upp vid tre olika tidpunkter strax före, under och strax efter den lokala solförmörkelsen. Data om hur solens plötsliga försvinnande påverkar jonosfären och skapar störningar som har potential att störa kommunikationer ska samlas in.

Enligt CERN kommer världens största och mest kraftfulla partikelaccelerator även att krocka protoner den 8 april för att söka efter osynliga partiklar som i hemlighet driver vårt universum.

2012 myntade CERN i Schweiz begreppet “gudspartikeln” efter att forskare vid Large Hadron Collider (LHC) – världens mest kraftfulla partikelaccelerator upptäckt partikeln som idag normalt kallas för Higgs Boson-partikeln.

Nästa totala solförmörkelse över USA inträffar inte förrän 2044, så dessa vetenskapliga experiment är ett sällsynt tillfälle för forskare att samla in viktiga data.

Forskarna tror att fyndet bidrar till att förklara Big Bang och hur universum bildades. Partikeln förklarar dock inte vad som fanns innan den singulära startsmällen.

Sophie Tesauri, talesperson för CERN, säger till USA TODAY att det inte finns någon koppling mellan vad CERN gör och den kommande totala förmörkelsen.

 

Källor och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq