Andrea Zhok professor i moralfilosofi varnar för en amerikanisering av Europa

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 13 maj 2024
- NewsVoice redaktion
Professor Andrea Zhok
Professor Andrea Zhok.

Andrea Zhok som är doktor i filosofi vid Università degli Studi di Milano och professor i moralfilosofi vid Universitetet i Milano skriver att Europa hamnat i Washingtons våld och förlorat normala relationer med Kina, Ryssland och den islamiska världen.

Zhok skriver att Europa har förlorat sin kulturella autonomi till amerikanska influenser och att det genomsyrar politik och ekonomi.

“Korruption och utpressning är inte det enda problemet. Det verkliga problemet är den totala kulturella dominansen från USA, vilket gör det svårt för människor att föreställa sig något annat. När man förlorar kampen om kulturell identitet, förlorar man alla andra strider innan de ens börjar”.

Zhok konstaterar att efter finanskrisen har Europas ledande klasser inte längre klarat av att stå emot USA:s dominans. Ledarna har därför inte kunnat föra en politik som ger de europeiska staterna verklig självständighet.

Andrea Zhok: Amerikaniseringen ökade under covid

Under covidpandemin samordnades hälsostrategierna under strikt ledning av USA:s myndigheter inkluderade NATO, Commonwealth och Israel. Detta visar på USA:s inflytande, menar Zhok och han fortsätter:

“Europa har också kompromissat i det rysk-ukrainska kriget, vilket har lett till att den europeiska produktionen har underordnats USA:s intressen. Förstöringen av North Stream 2 symboliserar detta. Även industrialiseringen, tidigare begränsad till södra Europa, har nu påverkat Tyskland.”

Europa har förlorat sin kulturella autonomi till amerikanska influenser. Ekonomisk teori och språk har amerikaniserats. Hollywoods modell dominerar filmindustrin. Humanistiska vetenskaper har blivit museala och en rad amerikanska politiska problem har importerats till Europa, skriver Andrea Zhok.

 

Originaltexten av Andrea Zhok (X) har tidigare publicerats i Arianna Editrices. Den översattes till svenska och publicerades först i Parabol. NewsVoice sammanfattade budskapet.

Andrea Zhok har skrivit böckerna: Värdebegreppet: från etik till ekonomi, Pengarnas ande och världens likvidation, Frihet och natur och Personens identitet och existensens mening.

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Andrea Zhok
 • Notera att den massiva kulturyttring vi ser fran USA ingalunda ar representativ för amerikanska folket i allmanhet. Under drygt ett par decennier har jag verkat yrkesmassigt i landet och huvuddelen av de kontakter jag haft har varit jordnara individer som hyst stort missnoje med politiker och nationell saval som internationell politik. Naturligtvis finns det mangder med undantag men USA-bilden i Sverige ar skev och polariseringen ar gigantisk. Skillnaden mellan delstater ar ofta storre än mellan olika lander. Kittet som haller ihop federationen luckras snabbt upp. Ar i USA just nu och aldrig tidigare har jag upplevt en sadan instabilitet bland vanligt folk. En hel del pratar om att bryta sig ur federationen, man onskar Washington dit pepparn vaxer.

 • Historien upprepar sig – Det antika Rom dominerade och hade en stor påverkan inom flertalet områden i de territorier där imperiet bredde ut sig och även där bortom. Likheterna mellan Romarriket och USA är många -stor dominans under många år, efterhand dålig ekonomi, en stor krigsmakt vars kvalitet försämras med tiden, svårigheter att upprätthålla rikets gränser, korruption, inbördes meningsskiljaktigheter, usla ledare, en betydande dekadens, andra folk som tryckte på utifrån med mera.

  Rom föll som bekant, USA som federation lär gå samma väg inom mindre än ett decennium. Utmärkt, det öppnar upp för något betydligt friskare.

 • Det är ingen tillfällighet! Amerikaniseringen har pågått sedan FN grundades. Syftet är att bryta ned logiskt och förnuftigt tänkande till en irrationell nivå. Det onormala blir det normala och gamla värderingar blir reaktionära. Den västerländska kulturen bygger helt och på renässansen (1300-1600) då kulturen frodades inom alla områden som, konst, litteratur, arkitektur, filosofi, innovation och inte minst språk. En i finansfamiljen Medici sade något vi borde reflektera på; “Ett lands rikedom ligger inte i kungens skattkista utan i den samlade kunskapen hos landets medborgare”. Som vi alla vet är det betydligt lättare att påverka en okunnig, än en påläst? Det är därför ingen tillfällighet att det är en typ av människa till Bilderberg, WEF i vetskap om att denne är trogen det som lärdes in. Det står var och en fritt att studera vilka som blivit inbjudna till dessa möten de senaste 30 åren. Det finns en klar anledning till att den “vite mannen” har blivit parias i dagens samhälle. En bekant var till Kina för några år sedan och imponerats hur det utvecklats sedan 70 talet? Svaret från kinesen var kanske oväntat, men han var mer imponerad hur Europa under några få hundra år sprida så mycket kultur.
  Det som är grunden till att bryta ned oss till kulturlösa hjon är de krafter som ser ett hot mot NWO. Det är agenda 2030 som hägrar där allmogen går omkring en meningslös tillvaro, utan framtidshopp.

  • Vi har betydligt längre utbildning än för 50 år sedan men den samlade kunskapen är mycket lägre.

 • Ja min far dog för ett par år sedan 77 år gammal.

  Redan när jag var lite så pratade han om Amerikaniseringen av Sverige. För honom var det ofattbart att detta skrytsamma kollektiv som gjorde det mesta bara stort vräkigt och dåligt var något att se upp till.

  Men idag är vi ju en liten knähund.

  https://www.friatider.se/kristersson-oppnar-amerikanska-karnvapen-i-sverige

  Ja vad kan bli större och vräkigare änn kärnvapen?

  Och vad kan vara dåligare för jorden än ett kärnvapenkrig?

  Kanske en nystart för dem som överlever, och en erfarenhet att det där gör vi inte igen.

  Sweden the land of the brave and free, ha ha. Ja tänk så himmla trygga vi blivit nu……

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *