Nytt militärt stödpaket på över 13 miljarder kr till Ukraina – största någonsin

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 29 maj 2024
- NewsVoice redaktion
Ebba Busch. Foto: Per Pettersson. Licens: CC BY 2.0
Ebba Busch.

Det ukrainska luftförsvaret stärks med två svenska flygplan av typen SAAB ASC 890 (Airborne Surveillance and Control), artilleriammunition och bepansrade fordon, meddelar vice statsminister Ebba Busch.

Det är regeringen och Sverigedemokraterna som vill ”stärka Ukrainas luftförsvar” genom ett nytt stödpaket värt drygt 13,3 miljarder kronor, skriver SVT.

ASC 890 ”kompletterar och förstärker” det amerikanska stridsflyget F-16.

“Vid sidan av detta arbetar regeringen fortsatt vidare med att eventuellt i ett senare skede bidra med även Gripen-systemet. Men signalen man fått av länderna som ingår i stridsflygskoalitionen pekar på att det är svårt att införa två stridsflygssystem samtidigt för ett land som befinner sig i krig”, säger försvarsminister Pål Jonson (M).

Sverige kommer också att donera hela det svenska beståndet av pansarbandvagn 302, för att stötta uppbyggnaden av nya ukrainska armébrigader. I paketet ingår också jaktroboten Rb 99 samt artilleriammunition och resurser för underhåll av tidigare donerad materiel.

“Det innebär att Sverige nu tydligt signalerar till Ryssland och Ukraina men även är en föregångare jämfört med andra länder i att sätta en tydlig ram som håller över tid”, säger Ebba Busch.

SAAB ASC 890
SAAB ASC 890. Foto: Försvarsmakten


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Ebba Busch