Pfizers VD Albert Bourla: Cancermarknaden är vårt nya covid och vi ska rädda världen en gång till

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 6 maj 2024
- NewsVoice redaktion
Pfizers vinst åren 2010-2024
Pfizers vinst åren 2010-2024. Diagram: Statista.com

Den amerikanska läkemedelstillverkaren Pfizer har siktet inställt på cancervacciner på cancermarknaden efter att lönsamheten för covidvacciner är över. Det sa Pfizers VD Albert Bourla i en intervju för Fox Business.

Albert Bourla säger att Pfizer förväntar sig att göra stora vinster på nya blockbuster-cancerläkemedel. Pandemin gav rekordintäkter till företaget. Enbart under 2022 landade Pfizers en total försäljning på 157 miljarder dollar. Företagets covidvaccin stod för 37,8 miljarder dollar och dess antivirala behandlingspiller Paxlovid gav ytterligare 18,9 miljarder dollar.

Statistik från Statista.com (ovan) visar en dalande vinstframgång för Pfizer åren 2010-2022, men från och med det fjärde kvartalet 2020 steg vinsten våldsamt uppåt.

Bolagets aktier har sedan fallit med 42% sedan slutet av 2022 på grund av den kraftigt minskande efterfrågan på covidprodukter.

Albert Bourla vill inte svara på Avi Yeminis och Ezra Levants frågor, Davos 2023. Foto: Rebel News
Albert Bourla vill inte svara på Avi Yeminis och Ezra Levants frågor, Davos 2023. Foto: Rebel News

I sin intervju med Fox Business sa Albert Bourla att Pfizer är på väg att tälja guld igen med sin nya strategi:

“Onkologi*, det är vår nya Covid” …

”Vi gjorde vad vi gjorde med covid. Vi är mycket stolta över att ha räddat världen, men det ligger bakom oss nu. Vi vill göra [det] en gång till och jag tror att onkologi är vår bästa chans att göra det.”

*Onkologi är läran om tumörsjukdomar

I slutet av 2023 köpte Pfizer bolaget Seagen (tidigare Seattle Genetics) för 43 miljarder dollar, ett bioteknikföretag som specialiserar sig på monoklonala antikroppsbaserade läkemedel, även kända som antikroppsläkemedelskonjugat eller ADC.

Seagen var tidigare känt för sin flaggskeppsprodukt Adcetris, som används för att behandla lymfom. Ett annat läkemedel i bolagets portfölj som har uppvisat ”fenomenal prestanda” är Padcev mot cancer i urinblåsan. Försäljningen av Padcev har ökat med 164% sedan Pfizer köpte det, säger Bourla.

Albert Bourla: “finns inget som skrämmer människor över hela världen mer än cancer”

Bourla lovar att det kommer nya blockbuster-läkemedel i framtiden som ”kommer att ha en betydande inverkan på cancerpatienter”.

Pfizer tillkännagav sitt skifte mot cancerbehandling i slutet av 2023:

“Det finns inget som skrämmer människor över hela världen mer än cancer, eftersom det drabbar alla”.

“Jag hoppas att vi kommer att lyckas med vårt uppdrag. Jag är optimistisk och tror att vi kommer att se betydande framsteg under de kommande 10 åren”.

I januari 2024 meddelade bolaget att man planerar att ta fram minst åtta blockbuster-läkemedel mot cancer 2030 och att fördubbla antalet patienter som behandlas med bolagets preparat, skriver RT.

 

Relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq