MoD:s partiledare polisanmäler aktivisten Mathias Wåg för ofredande

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 3 maj 2024
- NewsVoice redaktion
MoD:s partiledare Andreas Sidkvist och Antifagrundaren Mathias Wåg. Foto: NewsVoice (Sidkvist)och okänd fotograf (Wåg)
MoD:s partiledare Andreas Sidkvist och Antifagrundaren Mathias Wåg.

En händelse som utspelade sig i september förra året har nu lett till att Andreas Sidkvist, ledaren för partiet MoD – Mänskliga rättigheter och Demokrati, har valt att polisanmäla den välkända aktivisten Mathias Wåg för ofredande.

Enligt polisanmälan ska Wåg ha rivit ner affischer och konfronterat Andreas Sidkvist på ett hotfullt sätt.

Allt började när Sidkvist bevittnade en då okänd man som rev ner partiaffischer från en anslagstavla i Bagarmossen den 21 september 2023. Trots försök att få en förklaring eskalerade situationen snabbt och mannen angrep Sidkvist fysiskt. Efter händelsen fick Sidkvist stöd av förbipasserande vittnen.

Det var inte förrän i januari i år som Sidkvist fick höra talas om att en person vid namn Mathias Wåg, påstås vara mannen bakom ett inlägg på Twitter-kontot Garm angående riksdagspolitikern Elsa Widding och MoD. Efter att ha sökt på namnet på nätet upptäckte Sidkvist att det var samma person som hade attackerat honom i september.

Mathias Wåg valde att inte konfrontera

I ett öppet brev till Wåg efterlyste Sidkvist en förklaring och utmanade honom till antingen en offentlig debatt eller en boxningsmatch för att lösa dispyten på ett traditionellt vis. Förslaget var att duellen skulle äga rum den 21 april på torget i Bagarmossen. Efter att Wåg inte svarat på breven har Sidkvist nu valt att polisanmäla honom för ofredande.

Sidkvist skriver i ett pressmeddelande:

“Om Wåg hade valt att stå upp för sina åsikter och sitt agerande i en konstruktiv debatt hade jag föredragit det. Nu har jag istället gått vidare och polisanmält Wåg för att han ofredande mig och för att jag fortfarande inte har fått någon förklaring eller ursäkt.” 

“Min förhoppning är att det som har hänt nu ska utredas ordentligt av specialgruppen inom Stockholmspolisen som jobbar just mot demokratihotande brottslighet. Att hota partiledaren i ett demokratiskt parti och systematiskt förstöra våra möjligheter att nå ut genom att återkommande riva ner våra budskap hotar vår yttrandefrihet och i slutändan demokratin”. 

Två likadana affischer som dessa revs ner den 21 september 2023 av Mathias Wåg.
Två likadana affischer som dessa revs ner den 21 september 2023 av Mathias Wåg. Foto: Andreas Sidkvist


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • ….Bra att Sidqvist sätter dit den här typen som Globalistpartierna i Riksdagen skyddar och hyllar. När han angrips minsann – ja då är
  “demokratin i fara” säger dom globalist-styrda partierna. Med tanke
  på att dom är idioter har jag dock lite svårt att förstå när vissa
  Nationalister säger att globalistpolitikerna och globalisterna skulle vara
  svåra att besegra. Hur kan dom vara det med såpass låg intelligens ?

 • Haha, boxningsmatch. Ja, det hade varit perfekt o se fattsot få sig en uppläxning av Sidqvist.

 • Är denna individen förståndshandikappad, eller ett typexempel på hur hjärndöd gemene man är när man protesterar mot budskap utan reflektion.
  Och detta är alltså en person som etablerade partier “bjuder in” samt anses som ledarfigur för en aktivistisk rörelse.

 • Ska bli intressant att följa denna anmälan . Blir det samma genomslag som
  “gubbängsincidenten” ? Det Fria Sveriges lokal i Skåne brann ner och därifrån hörs inte mycket men det kanske inte hotar demokratin med bränder ? Att det ska vara skillnad på om hoten kommer från höger eller vänster ! Avslutar med riksfloskeln “allas lika värde”.
  Mvh Sjöström

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *