Ryssland slår tillbaka mot UK om Ukraina angriper ryskt territorium med brittiska missiler

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 24 maj 2024
- NewsVoice redaktion
Sukoi 34 (SU-34) 2024 02 26- Foto: Ryska flygvapnet
Sukoi 34 (SU-34)

Utrikesministeriets talesperson Maria Zakharova meddelade i går att Moskva kommer att attackera brittiska mål om Ukraina använder brittiska vapen för att attackera ryskt territorium, rapporterar Reuters. Zakkarova kallade också EU:s beslut att använda ryska tillgångar för ett “försök att legitimera stöld”.

“Som svar på attacker med brittiska vapen mot vårt lands territorium kan vi komma att slå till mot alla brittiska militära objekt och vapen i Ukraina och utanför”, varnade hon.

Moskva utfärdade denna varning för första gången i början av maj efter att den brittiske utrikesministern David Cameron sagt att Ukraina har rätt att använda vapen från London för att attackera mål i Ryssland.

De ryska myndigheterna reagerade med indignation på detta uttalande och angav det som ett av skälen till att man denna månad valt att genomföra övningar för att simulera avfyrning av taktiska kärnvapenmissiler.

På torsdagen beskrev den ryska diplomaten EU:s beslut att använda hennes lands tillgångar som ett “försök att legitimera stöld”. Zakharova hänvisade till EU:s beslut att använda frysta ryska tillgångar värda 300 miljarder dollar för att köpa vapen till den ukrainska regimen.

“Är det här första gången som det kollektiva väst gör detta? Naturligtvis inte, men det bekräftar återigen att Europeiska unionen inte längre kan betraktas som en pålitlig juridisk enhet för utländska investerare, vars investeringar när som helst kan konfiskeras eller plundras under en eller annan förevändning”, sa Zakkarova enligt nyhetsbyrån AA.

Rysslands president Vladimir Putin befinner sig nu i Vitryssland för ett två dagar långt statsbesök där ledarna ska diskutera den forna sovjetrepublikens deltagande i övningarna med taktiska kärnvapen, skriver RT.

Ryska trupper inledde på tisdagen den första fasen av en taktisk kärnvapenövning i det södra militärdistriktet, som omfattar Krim och fyra tidigare ukrainska territorier i Donbass-regionen.

Moskva har sagt att övningarna är tänkta att demonstrera landets förmåga att svara på externa hot och därmed avskräcka Kievs västliga stödtrupper från att trappa upp konflikten mellan Ryssland och Ukraina ytterligare.

Översättning: NewsVoice

Källor


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq