Jonas Nilsson: Kalla Faktas försök att avslöja SD:s “trollfabrik” gick kanske inte så bra

publicerad 9 maj 2024
Jonas Nilsson kommenterar SD och "Trollfabriken"
Jonas Nilsson kommenterar SD och "Trollfabriken".

I ett försök att avslöja verksamheten bakom SD:s påstådda “trollfabrik”, spenderade TV4:s “Kalla Fakta” ett halvår med undercover-journalistik inuti SD-vänliga kanalen RIKS och SD:s kommunikationsavdelning. TV4-dokumentären avslöjade snarare bristerna i den egna journalistiska processen med en starkt förutbestämd agenda.

Text: Jonas Nilsson, Substack

När en redaktion har investerat ett halvår i ett program med wallraffande journalistik utan att ha något att visa upp, ställs de utan tvekan inför ett val. Antingen accepterar de förlusterna och lägger ned projektet för att gå vidare till nästa reportageprojekt, eller så gör de som Kalla Fakta från TV4 nyligen gjorde med sin granskning av SD:s så kallade trollfabrik; de publicerar materialet ändå.

Detta kan vara motiverat eftersom även avsaknaden av ett nyhetsscoop i vissa fall kan vara ett scoop i sig, med ett betydande nyhetsvärde. I det aktuella fallet kunde dokumentären ha presenterats som ett stort avslöjande – ett “oj” som ifrågasätter den förutfattade meningen om SD och deras påstådda trollfabrik, vilket inte stämde överens med verkligheten. TV4 valde dock inte denna väg.

Istället för att låta empirin från det egna arbetet vägleda journalistiken mot den färdiga produkten av dokumentärfilmen, arbetade Kalla Fakta utifrån en förutbestämd och förutfattad mening som låg till grund för dokumentären.

De hade en vision med sin infiltration av den SD-vänliga kanalen RIKS, och oavsett det insamlade materialet skulle detta leda fram till den förutbestämda slutsatsen att SD bedriver en trollfabrik där desinformation sprids.

När det saknades material för att stödja denna slutsats, tog de istället hjälp av en dramatisk framställning av sitt eget övervaknings- och avlyssningsarbete. Det hela framstod nästan humoristiskt, där dokumentären lika gärna kunde ha varit en parodi på en valfri heist-film.

Klippen varvades mellan planeringsbordet där Kalla Fakta-teamet samlades kring ritningar över RIKS-kontoret, tillsammans med krystade manusförfattade dialoger mellan reportrarna tillika amatörskådisarna.

Scenerna klipptes sedan över till när de satt gömda i en bil och tog “spionfoton” på lyckligt ovetande medarbetare på RIKS, ackompanjerat av en mörk och oroväckande musik som skulle förmedla att filmens protagonisterna övervakade filmens bovar.

Efter fem månaders arbete undercover inuti RIKS och SD:s kommunikationsavdelning kunde TV4 inte visa upp några bevis på rasism, desinformation eller någon “trollarmé”. Istället stötte de på vad som tycktes vara vanligt, gammalt redaktionellt arbete.

“Kalla Fakta” hade utgått från en definition av trollfabrik där fundamentet är att det som sprids därifrån ska vara av dold avsändare och innehålla desinformation.

Efter fem månaders dold inspelning presenterade TV4 de två främsta exemplen på vad de ansåg vara desinformation. De valde att lyfta fram två anonyma, satiriska inlägg på TikTok: det ena där det påstås att Magdalena Andersson och Socialdemokraterna vill förstöra Sverige, och det andra som beskriver en vanlig dag i Malmö som fylld med skjutningar.

I slutkonfrontationen presenterade Kalla Fakta dessa påståenden för Joakim Wallerstein, chef för SD:s kommunikationsavdelning, och det blev smärtsamt tydligt att “Kalla Fakta” inte delade de verklighetsbeskrivningar som hade förmedlats via satiren.

Detta ansågs av dem vara desinformation, eftersom ‘det inte skjuts varje dag’ i Malmö, och detta betraktades därmed som “trollande”. Denna slutgiltiga presentation framstod inte bara som svag utan också som missvisande, eller kanske till och med som desinformation när man väljer att granska en generaliserande satir som om det vore en nyhetsartikel.

Appliceringen av Kalla Faktas standard för vad som utgör en trollfabrik, som i detta fall grundas på subjektiva tolkningar av satir och verklighetsbeskrivningar, blir en omöjlig måttstock att använda eftersom den bygger på tolkningsföreträde hos beskyllaren, här Kalla Fakta.

Deras metod kan träffa så gott som alla som på något sätt deltar i den offentliga debatten med subjektiva eller satiriska inslag.

Som en avslutande iakttagelse, utan att lägga värderingar, är det värt att notera att användningen av anonyma källor och pseudonymer är en del av det politiska spelet för att påverka opinionen. Detta är inte unikt för en viss politisk inriktning eller grupp.

Till exempel ses ofta “personen på gatan” som intervjuas i TV vara medlem i ett politiskt parti, vilket ibland först uppdagas efteråt. Det är även mer regel än undantag att insändare i pressen, som lämnas anonymt eller under pseudonym, ofta är skrivna av politiska sekreterare eller partiföreträdare under arbetstid.

Politiska aktörer använder medier för att forma och styra den offentliga debatten, skillnaden mellan SD och social-liberalerna är den att SD förlitar sig på egen media medans socialliberalerna istället andas i takt med etablissemangsmedian.

 

Text: Jonas Nilsson, Substack


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Vad är skillnaden mellan att politiska partier anlitar spökskrivare och att partier använder så kallade trollkonton?

  Artikel från 2016:
  PR-firma hävdar att den spökskriver 3000 artiklar per år för industrier och organisationer

  En amerikansk PR-firma i Washington grundad av en tidigare skribent på Wall Street Journal uppger att denne producerat 1000-tals spökskrivna artiklar (op-eds*) för USA:s största handelsorganisationer, universitet och multinationella företag. “Vi placerar i runda tal 3000 op-eds per år”. Det avslöjade journalisten David Swanson den 1:a september.

  https://newsvoice.se/2016/09/pr-firma-1000-tals-spokskrivna-artiklar/

 • Det som mer än allt annat övertygar att SD blivit kapat är tystnaden. Trollfabrik? Det är ju öppet mål för en counterattack, men denna tystnad?

  Sedan när blev opinionsarbete, opinionsbildning och opinionsutbildning trollverksamhet och vad står ordet troll för i sammanhanget? Vem är trollet?

  Varför vinklar inte SD att Riks hotar mediahusens monopol? Drevet mot Riks är inte opinionsriktningen i sig utan att den förs överhuvudtaget!

  Medierna vill ha ett monopol på opinionsbildning. Utmana den filosofin. Kommunicera direkt till folket. Gå i krig mot hela detta depraverade medialandskap – utmana, pröva dess makt. Det är ju nu det finns en öppning – motståndaren saknar ju målvakt.

  Istället denna tystnad?

  SD är befolkat av lats betahannar som inte vill slåss.

 • Finns kanske lite hopp för Jimmie ändå?

  https://www.youtube.com/watch?v=3FqVzmAzGMc

  Om han hostar ur sig den där föruttnade fredsduvan han svalt, och börjar tala klarspråk med de notoriska konspirationsteoretikerna så.

  TV4 beter sig ju som en grinig fyraåring som fått sin nalle stullen. Men allt städat och finnt naturligtvis. Finkläderna på. Propagandister i högform. Hänföraren av TV4s “trollarme”. Hit mina skattepengar går förmodar jag, genom mediestöd?

  Vore så himmla skönt om Jimmie bara fick ett rent psykbryt och ställde sig och skrek. Som den ensamme dagisfröken som tappar det när den hundreelfte ADHD ungen inte lyckas knyta sina skor själv även fast man visat dem 100 gånger.

 • De borde göra en granskande dokumentär om journalister som spionerar på opinionsbildare i stället. Som filmar i smyg och som smutskastar samhällskritik.
  Östrogena töntar finns det gott om.

 • Den riktiga trollfabriken som drivs av Expo med AFA som militanta våldsverkare får alltså hållas utan granskning? Hade Kalla Fakta gjort ett reportage om deras verksamhet hade man hittat mycket mer men regimen i Stockholm skulle aldrig godkänna en sådan undersökning!

  • Vem vet de kanske granskas redan? Men en redaktion kan tänkas endast hålla en spiongranskning igång i taget och det finns många om konkurrensen! Det finns inget som friar Expo från granskning. Det har inte granskats idag bara, utan något undantag!

 • Har inget till övers till SD och brukar i regel lägga allt som rör dem mediaskugga men gör här ett undantag – några strategiska genier är dom inte.

  Varje förening, rörelse eller vad du vill som pysslar med opinionsbildning har naturligtvis ett eget organ till likaså medium där man smider tankar tänkta att kommunicera till omvärlden; att erövra det så kallade tolkningsföreträde AKA problemformuleringprivilegiet; unvika fällan att förhålla dig till andra hela tiden till andra – helt enkel vända på perspektivet och låta andra förhålla sig till dig istället,för du kan ju bara agera i ditt eget sammanhang, aldrig i andras. Och då är Riks det lilla jag sett under all kritik. Nästan vilken kanal som helst på Swetube att föredra, mer intressant.

  Klart sam f-n att SD ska ha ett eget organ och med partiets resurser förväntar mig sig mycket, mycket mer…

  Quetiapin

 • Det hela är ju bara löjligt idag!

  Idag har vi ett helt öppet judehat i landet. Men du måste logga in på youtube för att få ta del av det!

  https://www.youtube.com/watch?v=Vhzm3rhLo1I

  Så håller man på och ämlar om SD. Lägg ner! SD är det nya Socialdemokraterna. En samling ryggradslösa kompromissande underdåniga kollektivister utan förmåga att stå för något.

  Man går inte till botten med något riktigt problem, ohälsan, sjuka vården, bansksystem, krig och elände osv.

  Men med lite sundare värderingar, och lite sunt förnuft till skillnad från de andra karriäristerna.

  Låtsasproblem för låtsasmänniskor! Men kanske kan vi låtsas ett tag till?

 • Tack för återpubliceringen av krönikan. Jag vill bara göra läsarna uppmärksamma på att Palaestra Media inte längre är verksamt. Allt jag nu skriver och producerar sker under mitt eget namn och kan återfinnas på jonasnilsson.substack.com.

  Bästa hälsningar,
  Jonas

 • Det hela borde ha avslutats med kommentaren från Kalla Fakta : Vi har efter 5 månaders journalistik inte kunnat hitta något anmärkningsvärt som skiljer sig från övriga partier i Sverige . Men tyvärr , journalister förnekar sig inte !
  Mvh Sjöström

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *