NATO-medlemmen Turkiet vill ansluta sig till BRICS

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 5 juni 2024
- NewsVoice redaktion
Hakan Fidan
Turkiets utrikesminister Hakan Fidan, 2024.

NATO-landet Turkiet ska ansöka om medlemskap i BRICS. Frågan tas närmast upp vid ett kommande möte med det ekonomiska blockets utrikesministrar i Ryssland, meddelade Ankaras chefsdiplomat Hakan Fidan på tisdagen.

I ett tal till journalister under ett tredagarsbesök i Kina sa Fidan att Turkiet länge har väntat på att bli medlem i Europeiska unionen, men att landet i åratal har mött motstånd från vissa av blockets medlemmar. I detta sammanhang överväger Ankara nu BRICS som en alternativ plattform för integration, förklarade ministern.

”Vi kan inte bortse från det faktum att BRICS, som är en viktig samarbetsplattform, erbjuder vissa andra länder ett bra alternativ”, sa Fidan och noterade att även om gruppen fortfarande har ”en lång väg att gå”, ser Ankara ”potentialen i BRICS”.

”Visst skulle vi vilja bli medlem i BRICS. Så vi får se hur det går i år”.

Under dialogen sa Fidan att den Kina-stödda BRICS-gruppen skulle kunna erbjuda Turkiet ett ”bra alternativ” till Europeiska unionen för att stärka landets ekonomiska utsikter.

Han sa att Turkiet visserligen ingår i en tullunion med Bryssel, men att man också utforskar nya möjligheter till samarbete med flera partner i olika plattformar tex BRICS, en sammanslutning av 10 tillväxtekonomier.

Han sa att han såg fram emot att delta i ett möte i Ryssland nästa vecka när utrikesministrarna från BRICS-länderna – Brasilien, Ryssland, Indien, Kina, Sydafrika, Iran, Egypten, Etiopien, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten – träffas i den västryska staden Nizhny Novgorod som en del av förberedelserna inför toppmötet i Kazan i oktober, skriver South China Morning Post.

Moskva har välkomnat Ankaras intresse av att gå med i BRICS. Kremls talesman Dmitry Peskov har sagt att frågan om Türkiyes medlemskap i gruppen kommer att finnas med på dagordningen för nästa veckas toppmöte, som i år leds av Ryssland, skriver RT.

I förra veckan konstaterade Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov att BRICS dörrar står öppna för företrädare för de mest ”olika ekonomiska och politiska systemen och makroregionerna”.

Det enda villkoret för att få ansluta sig till gruppen är att man förbinder sig att arbeta utifrån huvudprincipen om staters suveräna jämlikhet – något som Rysslands kolleger i Väst verkar ha svårt för, kommenterade Lavrov.

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq