Stoltenberg: Bombning av ryskt territorium med kärnvapenpotenta F 16-plan ”är ingen upptrappning”

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 13 juni 2024
- NewsVoice redaktion
NATO:s generalsekreterare Jens Stoltenberg. Pressfoto: NATO.int
NATO:s generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Ukrainska anfall var som helst i Ryssland med hjälp av F 16-plan som donerats av Väst innebär inte en upptrappning av konflikten och gör inte heller NATO:s medlemsländer till parter i ett krig mot Ryssland, insisterar NATO:s generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Flera europeiska länder har för avsikt att tillhandahålla dussintals av dessa stridsflygplan så snart Ukraina har piloter och markinfrastruktur för att flyga dem. Här kommer Sverige in i bilden med svenska stridsledningsflygplan som kommer att dirigera bla F-16 för attacker mot ryskt territorium.

I ett tal inför NATO:s försvarsministermöte i Bryssel sa Stoltenberg att ”olika allierade har olika typer av restriktioner för användningen av sina vapen” och välkomnade att vissa medlemsländer nyligen lättat på dessa regler, skriver RT.

40 miljarder per år till kriget i Ukraina

Stoltenberg:

”Jag förväntar mig att vi i dag och i morgon kommer att enas om planen för Natos säkerhetsbistånd och utbildning för Ukraina. Men det återstår naturligtvis arbete med den finansiella utfästelsen.

Mitt förslag är att vi ska komma överens om en långsiktig finansiell utfästelse med en baslinje på 40 miljarder [dollar] per år.

Det är nya fräscha pengar varje år som levereras till Ukraina eftersom de behöver det för att vara säkra på att de har resurserna att slå tillbaka den ryska aggressionen mot deras land.”

Washington ska ha gett Kiev grönt ljus för att avfyra amerikanska vapen mot mål utanför det som de två länderna hävdar är ukrainskt territorium och därmed tillåts attacker inne i den ryska Belgorodregionen som en del av kampen om den angränsande Kharkov-regionen. Andra västländer har också sagt att deras vapen kan användas på liknande sätt, fortsätter RT.

Ukraina har rätt att försvara sig, och detta inkluderar att ”slå till mot legitima militära mål” på ryskt territorium, förklarade Stoltenberg. ”Självförsvar är inte eskalering”, menar han. ”Och vi har rätt att hjälpa Ukraina” och ”genom att göra det blir våra NATO-allierade inte parter i konflikten”.

RT:

”Moskva uppfattar hela konflikten som en del av ett USA-initierat proxykrig mot Ryssland. Man ser NATO:s ökande militära närvaro i Ukraina och dess avsikt att så småningom ansluta landet till Nato som en stor nationell säkerhetsrisk.”

NATO-medlemsländer som beväpnar Ukraina, tillhandahåller ”legosoldater” för att förstärka dess trupper och hjälper Kiev att planera och genomföra attacker mot Ryssland är de facto deltagare i fientligheterna, har högt uppsatta ryska tjänstemän hävdat.

Rysslands president Vladimir Putin har varnat för att alla attacker med västerländska vapen djupt inne i Ryssland kommer att besvaras.

Moskva ska därför leverera långdistansvapen från sin egen arsenal till tredje part, som sedan kan använda dem mot västerländska militära tillgångar. En sådan tit-for-tat-eskalering kan leda till en stor katastrof för alla inblandade parter, varnar Putin.

Andrey Kartapolov, ordförande för den ryska statsdumans försvarsutskott, sa i förra veckan att Moskva  betraktar alla flygbaser med F-16 som Kiev använder utgör legitima militära mål oavsett i vilket land de ligger i Europa.

 

Källor


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq