Ultimatum till Ukraina: Erkänn Rysslands landkrav och ett NATO-stopp eller kriget fortsätter

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 17 juni 2024
- NewsVoice redaktion
Putin, december 2023. Pressfoto: Kremlin.ru
Vladimir Putin

Rysslands president Vladimir Putin har under ett möte med landets utrikesminister Sergej Lavrov och andra ryska tjänstemän klargjort Moskvas villkor för en lösning på konflikten i Ukraina. Han uppmanar Kiev att acceptera de ryska kraven för att säkerställa Ukrainas som suverän stat.

Putin varnade att detta är det bästa erbjudandet Kiev kommer att få. Ryssland kommer inte att acceptera en utdragen konflikt med ett Väst som fortsätter att pumpa in militär kraft till ukrainska styrkor, skriver RT.

Putins främsta krav är att Ukraina erkänner att de tidigare östra ukrainska regionerna är en del av Ryssland. Det är en nödvändig förutsättning för att säkerställa vapenvila och fortsatta fredssamtal.

Rysslands kriterier inkluderar ett krav på att Kiev drar tillbaka sina trupper från alla tidigare ukrainska territorier som anslöt sig till Ryska federationen efter folkomröstningar hösten 2022 och att Kiev överger sina planer på att gå med i NATO, skriver RT.

Putin kritiserade USA och dess allierade för att ha missat möjligheten att skapa en rättvisare och säkrare internationell ordning efter det kalla krigets slut år 1991. Han anklagade Väst för att istället ha utvidgat NATO och utöver det även ignorerat andra nationers intressen, vilket har lett till katastrofala konflikter i länder som: Jugoslavien, Irak, Syrien, Libyen och Afghanistan.

Putin: USA är det egentliga hotet mot Europa

Enligt Putin är det inte Ryssland som utgör ett hot mot Europa, utan snarare USA. Han hävdade att europeiska länder skadas av sitt beroende av USA och att europeiska ledare är mer rädda för att misshaga Washington än för att förlora sina egna medborgares förtroende. USA:s hegemoniska ambitioner och dess aggressiva politik, som Putin beskriver som ”messianism baserad på exceptionalism”, hindrar stabila internationella relationer.

Putin anklagade USA för att urholka de värden de påstår sig försvara som fri konkurrens och en global marknadsekonomi. Han pekade på USA:s tillämpning av handelsrestriktioner och protektionism när de inte kan konkurrera enligt sina egna regler. Putin anklagade också USA för att försöka konfiskera ryska statliga tillgångar, vilket han kallar stöld.

Konflikten i Ukraina

Putin betonade att konflikten i Ukraina orsakats av Väst genom att stödja en väpnad kupp i Kiev 2014 och därefter en regering som förtryckte proryska ukrainare i östra Ukraina. Han hävdade att Ryssland uppmuntrat till försoning, men att Kiev, på Västs uppmaning, valt krig istället för kompromiss.

Putin riktade också kritik mot Ukrainas president Volodymyr Zelensky, vars mandatperiod har löpt ut, vilket gör honom till en illegitim ledare. Han anklagar Väst för att använda Zelensky som en marionett och för att snart förbereda hans ersättning med en ny ledare med ett obefläckat rykte.

Putin avfärdade även det kommande fredstoppmötet i Schweiz som en västlig demagogi avsedd att stärka Zelenskys legitimitet och för att skapa en illusion av en global antirysk koalition. Han har förutspått att mötet inte skulle leda till någon lösning på krisen.

Putin avslutade med att klargöra att Moskva är villigt att nå en vapenvila och inleda fredssamtal när Ukraina uppfyller Rysslands krav. Han upprepade att Ryssland inte kommer att acceptera en utdragen konflikt och att hela problemet måste lösas för att undvika ytterligare upptrappning. Han föreslog att en paneuropeisk säkerhetsarkitektur, där alla nationers säkerhet garanteras, kan bli den långsiktiga lösningen.

Moskva hoppfullt

Ryssland hoppas att Kievs västliga stödtrupper kommer att ta hänsyn till presidentens förslag, sa utrikesminister Sergej Lavrov. Moskva är redo att beordra eldupphör och inleda förhandlingar ”i samma stund” som Ukraina går med på Rysslands villkor och påbörjar tillbakadragandet, skriver RT.

Efter mötet sade Lavrov till journalister att han tror att världen redan är väl medveten om presidentens förslag. Moskva har ännu inga planer på att utfärda erbjudandet i ett formellt dokument. Rysslands ambassadörer kommer dock att överlämna texten i Putins tal till berörda utländska tjänstemän och klargöra Kremls hållning, sa han och tillade att ”vi inte kommer att jaga någon”, sa Lavrov.

Moskva inväntar nu en reaktion från berörda parter. Lavrov uppgav att hans ministerium planerar att ta upp frågan vid mötena med BRICS och Shanghai Cooperation Organization samt i samtal med Kina och de latinamerikanska och afrikanska nationerna, skriver RT.

Lavrov hoppas att initiativet kommersat diskuteras vid det pågående G7-mötet i Italien och under konferensen om Ukraina som Schweiz ska stå värd för under veckoslutet.

”De som har öron att höra med, låt dem höra. De som har hjärnor, låt dem förstå”, sa Lavrov och tillade att han ”inte är säker på att allt är bra med dessa organ” när det gäller de västerländska politikernas förmågor.

Putins förslag hyllades av Valentina Matvienko, ordförande för det ryska federationsrådet – överhuset i det nationella parlamentet. Hon beskrev initiativet som ett ”verkligt fredserbjudande” som öppnar den ”enda möjliga vägen till ett slut på konflikten i Ukraina”, fortsätter RT.

Den ryske presidentens ord klargjorde också att ”bristen på vilja och ansvar hos eliten i Väst är det största hindret på vägen mot en hållbar fred”, sade hon.

Initiativet kom bara en dag före starten av det toppmöte i schweiziskt värdskap som var tänkt att främja freden i Ukraina. Kiev insisterade på att Moskva inte kunde ha bjudits in till mötet eftersom Moskva skulle försöka ”kapa” agendan genom att presentera alternativ till den plan som den ukrainska regeringen föreslagit, förklarar RT.

Putin förklarade å sin sida att mötet endast var avsett att distrahera den allmänna opinionen från konfliktens verkliga rötter, dvs NATO provocerande expansion inpå Rysslands gränser.

 

Källa

 


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq