Diana Panchenko: Här hamnar multimiljonstöden till Ukraina

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 2 juli 2024
- NewsVoice redaktion
Diana Panchenko

Diana Panchenko är en före detta ukrainsk journalist och TV-presentatör. Hon arbetade för The First Independent TV Channel som stängdes ner en timme efter att den lanserats. Senare flyttade hon till Ryssland för att överhuvudtaget kunna arbeta. Panchenko är kritisk till den ukrainska regeringens inblandning i kriget mot Ryssland.

Manuskript av Diana Panchenko och transkription och grammatisk korrektion av NewsVoice

Tack till alla som stöder vanliga ukrainare. I dag vill vi ukrainska journalister be er om er uppmärksamhet, inte om era pengar. Vet ni varför MSC, ett ledande containerrederi, inte gör affärer i Ukraina?

Varför ukrainare inte vill strida? För att ert stöd inte når vanliga människor. De ukrainska politikerna använder krig för att försegla det. Titta bara på bilar med ukrainska nummerplåtar och Monaco. Och det här är Ukraina.

Relaterat: Diana Panchenko intervjuade Aleksandr Lukasjenko om Ukrainakriget

Fortsättning:

Folk slåss om ett par gympaskor i en secondhandbutik. Vad är det du gör? Tillsammans med mina kollegor från Radio Svoboda, Nashi Groshis, Hemay och andra medier gör jag mitt bästa för att hjälpa de vanliga människorna i Ukraina.

Men att bekämpa detta korrupta system är en kamp i uppförsbacke. Den här veckan tillkännagav USA ytterligare ett stödpaket på 150 miljoner dollar till Ukraina. Låter det som mycket för dig? För Ukraina skulle jag vilja be om er uppmärksamhet.

Den ukrainska regeringen? Det gör den inte. Vi skulle vilja berätta om flera korruptionsskandaler som bevisar förskingring av 60 miljarder dollar, vilket är lika mycket som det senaste stora stödpaketet.

Vill du veta mer? [namn raderat] stal 5,5 miljarder dollar. Medgrundaren av den ukrainska statliga banken var en långvarig partner och vän till Zelensky. Han är föremål för amerikanska sanktioner och sitter för närvarande i fängelse.

Enligt Panama Papers-rapporten överfördes 41 miljoner dollar av dessa pengar till Zelenskys konton. Så varför finns det ingen utredning om Zelenskys stöld av ukrainska folkets pengar?

En miljard dollar har försvarsminister [namn raderat] stulit. Han flyttade dessa pengar till oseriösa företag på krigets första dag. Vi publicerade mer än en utredning om ämnet, men han går fortfarande på gatorna.

Och här stal de miljarder, och det är okej. Han gick med i kriget. Folk dör, och det är det som sliter mig i stycken. Är det här mycket? Enbart de ukrainska skogsbolagens virkeshandel borde årligen inbringa 22 miljarder dollar till landets budget.

Men OSINT-rapporter visar att pengarna går i fickorna på ukrainska tjänstemän. Det är 50 miljarder dollar under kriget mot Ryssland. Till och med chefen för ett litet bykontor visade sig ha 4 miljoner dollar hemma.

Och det finns fler sådana historier. Men det huvudsakliga kassaflödet går till makthavare. 1,1 miljarder dollar har en anställd på skatteverket i Kiev stulit. Radio Svoboda rapporterar att hon är åtalad för olagligt berikande.

32 miljoner dollar, chefen för Zaporosia-förvaltningen, snodde från budgeten för befästningsbygget, rapporterar 360 News. 500 miljoner dollar är det belopp som bevisligen stulits från byggandet av befästningar, enligt chefen för undersökningskommittén, Mikhail Bondar.

SBU-generalen, som anklagade mig för förräderi för ett fredsupprop på telegram, har gripits i Serbien med kontanter, juveler och kryptotillgångar till ett värde av över 20 miljoner USD. 40 miljoner dollar, chefen för det stora nationella byggnadsprogrammet, har stulits från National Anti-Corruption Office, rapporterar NABU.

Programmet står under överinseende av Zelenskys kontor. Ekanomichiskaipravda uppger att ministern för jordbrukspolitik tjänade på olagliga markkontrakt till ett värde av 12 miljoner dollar. 21 miljoner dollar tog chefen för skatteverket, [namn raderat], emot som muta.

Detta är den officiella informationen från National Anti-Corruption Office. 52 miljoner dollar har Rada-ledamoten [namn raderat] stulit från gasleveransavtal, rapporterar Radio Svoboda. Han är nu på listan över efterlysta.

Infrastrukturministern och chefen för Ukraine Restoration Foundation fick kickbacks på 50 000 USD i bitcoins, 150 000 USD och 12 miljoner USD i kontanter, och det är bara de bevisade fallen. Vad säger du om det?

Och det är bara en droppe i havet. Det här är de fall med bevis som vi pratar om gång på gång. Med ”vi” menar jag ärliga journalister. Vi har en uppsjö av utredningar i ämnet, men de släpper lös helvetet på oss.

Under tiden stjäl deras chefer. Här på X attackerar Jason J. Smart alla som belyser den ukrainska regeringens synder. En journalist från den enda TV-kanalen i Ukraina köper för närvarande en fastighet för 500 000 dollar med en månadslön på 700 dollar.

Den ukrainska regeringen har tagit över informationsmonopolet och betalat för försvarare. Dessa försvarare är i själva verket deras medbrottslingar som lever på stulna pengar. Det är politiker, det är volontärer.

De rånar oss, de hotar oss med straffrättsliga förfaranden, de gör vad de kan för att tysta oss. På ukrainska journalisters vägnar ber jag dem som fördelar medel till Ukraina att stoppa dem. De stjäl era pengar.

Vanliga ukrainare dör i frontlinjen, dör i fattigdom, medan de stjäl de amerikanska skattebetalarnas pengar. Låt oss stoppa den här stölden tillsammans.

 

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq