Pavón: Moderata riksdagsledamoten Jan Ericson försvarar ukrainsk nazism

Christian Pavón Christian Pavón (Pavon.se) är en Europarättsjurist med intresse för politik, juridik, kultur och geopolitik. Han är frilansare och en del av NewsVoice redaktion. Stöd Christians arbete genom att swisha till: 0730 975 418
publicerad 3 juli 2024
- Christian Pavón, jurist
Christian Pavón - Pressfoto: Ekström Garay (ekstromgaray.se) fotoägare
Christian Pavón

Den 11:e juni 2024 retweetade den moderata politikern och riksdagsledamoten Jan Ericson (M) ett försvar av den nazistiska Azov-bataljonen från ett ukrainskt twitter-konto. Tweeten menar att den nazistiska Azovbataljonen inte innehar Nazistiska symboler utan att dessa förr användes av ukrainsk adel.

Jan Ericson försvarar nazistiska Azov-bataljonen, anser Christian Pavón. Skärmdumpar från X.com
Bild: Jan Ericson försvarar nazistiska Azov-bataljonen, anser Christian Pavón. Skärmdumpar (första och andra) från X.com

Tweeten av Canadian Kobzar menar att varghaken använts av Ukrainare långt innan nazismen ens existerade, men varghaken som tweeten avser är inte av samma typ som den nazistiska versionen som Azov-bataljonen använder, som inte ser ut som ett N som den moderata riksdagsledamoten påstår.

Varghaken och SS-symbolen Schutzstaffel
Varghaken och SS-symbolen Schutzstaffel

Som synes är denna version av varghaken lik med den som Azov-bataljonen använder. Denna version är SS-varianten (tyska Schutzstaffel) av varghaken och kan inte missförstås för att vara en heraldisk symbol.

Azovs-logotyp innehåller även en till Nationalsocialistisk symbol och det är solhjulet eller som nazisterna kallade den: den svarta solen. Solhjulet är från början en buddhistisk symbol och kallas ibland dharmachakra även om den även finns i andra kulturer och religioner, men vi bör även se på hur den avbildas för att kunna dra slutsatser.

Den svarta solen (buddhistisk) och en nazisymbol
Den svarta solen (ursprungligen buddhistisk, foto av Anirvan Shukla, CC BY-SA 3.0) och i nazi-version till höger.

På detta sätt avbildas den inom klassisk Buddhism (tv) och inom Nazism (th) där den refereras till den svarta solen. Som bilderna visar så är det olika versioner av symbolerna.

Så versionerna av såväl varghaken som solhjulet som används av Azov-bataljonen är nazistiska till sin natur och direkt hämtade från nazisternas ikonografi.

Partiet Social Nationalistiska Församlingen, en nazistisk grupp också med varghaken som symbol och där Azov-bataljonen är den paramilitära grenen medverkade till att 30 personer dog i Odessa under våldamma kravaller och där ett dussintal personer brändes till döds i ett lägenhetshus i Odessa.

Det hela urartade som en kamp mellan antiryska och proryska grupperingar där den antiryska sidan dödade ett dussintal oskyldiga människor. Azov har även gjort sig kända för många andra övergrepp som inkluderar mord, misshandel, plundring samt även grova våldtäkter och andra sexuella övergrepp mot kvinnor och män.

Då Azovs nazism varit känd länge kan det betraktas som ett försvar av denna nazism när en svensk riksdagsledamot hävdar att välkända nazistiska symboler inte är nazistiska. Jan Ericson Twittrade även den 7 februari förra året att Azov ”ej längre är nazistiska” (bild ovan). Varför dessa i så fall fortsätter använda öppet nazistiska symboler förtäljer dock inte Ericsons tweet.

 

Källor

 


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq